PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Harran'da Bir Tarih Yok Oluyor


~*İNB_37*~
12-02-2008, 07:27 PM
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/Harranda/r1.jpg
Tarihi kalesi, kümbet evleri ve dünyada kurulan ilk İslam üniversitesi ile ünlü Şanlıurfa’nın Harran İlçesi, sit alanına kaçak yapılan evlerle beton yığınına döndü. Yerel seçimler öncesi hızla artan kaçak yapılaşmayı önlemek için çalışma başlatan Harran Kaymakamlığı, sit alanındaki 27 inşaat için savcılığa suç duyurusunda bulundu. Harran Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Özyavuz, insanların mecbur kaldıkları için inşaat yaptıklarını, çözüm için TOKİ işbirliğinde toplu konut üretilmesi gerektiğini söyledi.


Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Harran’da, yerel seçimler öncesi sit alanı içerisine kaçak inşaatlar yapılması, yetkilileri harekete geçirdi. Restorasyon ve onarımın bile izne bağlı olarak yapılabildiği ilçede, seçim öncesi kümbet evlerin arasında biten inşaatların sahipleri hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/Harranda/r2.jpg
Harran Kaymakamı Hasan Yaman, sit alanında kaçak yapılaşmaya yönelik yürüttükleri çalışmalar kapsamında son 3 haftada 27 yapının saptandığını söyledi. Yaman, yaptıkları saptamaların ardından inşaat sahibi 27 kişi hakkında suç duyurusunda bulunup, Harran Belediyesi ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu da bilgilendirdiklerini söyledi. İlçedeki tarihi mirasın korunması için çalıştıklarını belirten Yaman, şöyle konuştu:
“Son üç haftadır sit alanında kaçak yapılaşma yoğunluğu görüldü. Kaçak yapılaşmaya gittiği belirlenen 27 yerle ilgili tutanak tutuldu. Herkesin bildiği gibi sit alanında bu tür yapılanmaya gitmek bir suçtur. Bu kişilerle ilgili biz adli makamlara gerekli suç duyurusunu yaptık. cumhuriyet savcılığımız da gerekli soruşturmayı başlattı. Kaçak yapılaşma ile ilgili adli ve idari yönden başlattığımız çalışma devam ediyor.”

Harran Belediye Başkanı İbrahim Özyavuz ise, birinci derece sit alanı olan Harran Kalesi ve surları etrafında geçmişte 180 civarında kaçak yapı bulunduğunu, yeni yapılan inşaatlarda bu sayının 200’e ulaştığını söyledi. Şu anda kaçak yapılaşmaya gittikleri gerekçesiyle ilçede yaklaşık 140 kişi hakkında dava açıldığını belirten Özyavuz, çözümün TOKİ ile yapılacak kentsel dönüşümle mümkün olacağını kaydetti. Harran’da sit alanındaki yapılaşmanın yıllardır sürdüğünü, mücadele etmelerine rağmen önüne geçemediklerini belirten Özyavuz, dünya kültür mirasları arasında gösterilen ilçelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir tek görevlinin bulunmamasını eleştirerek şunları söyledi:


“Harran’ın 1980’de ilçe olmasının ardından, nüfus artışı ve evlilik gibi olaylarla ilçe genişleyince ev ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyacı göz önünde bulundurarak, biz belediye olarak yeni imara açtığımız mahallelerde arsa ürettik. Fakat yeni imarlı bölgelere kimse gelmedi. İnsanlar, doğup büyüdükleri sit alanından kopamadı. Şu anda sit alanında biz de belediyecilik hizmeti adına bir şey yapamıyoruz. Çözüm kentsel dönüşüm ile mümkün, onun dışında bir çözüm bulunmuyor. Şu anda sit alanında kaçak yapılaşmaya giden insanlarımızın, Harran’ı da bugüne kadar koruyan insanlar olduğunu unutmamalıyız. Harran’da şu ana kadar bilinen 180 civarında kaçak yapılaşmadan ötürü 130- 140 insanımız mahkemelik. Yeni yapılanlar ile bu sayı 200’e ulaştı. İnsanlarımız mecbur kaldığı için sit alanına inşaat yapıyor. Yapılması gereken kentsel dönüşümdür ve bu da TOKİ işbirliği ile mümkündür. Daha önce 2 kez TOKİ ile protokol yaptık ama talep gelmediği için hayata geçiremedik. Bizim insanlarımız görmeden mevcut evlerinden çıkmayan bir yapıya sahip. Bunun için TOKİ’nin talep örgütlenmesi yöntemine gitmeden Harran’da örnek konutlarını yapmasıyla insanların fikirleri değişebilir. Bizim TOKİ için belirlediğimiz hazine arazimiz mevcut, burada yaklaşık 200 konut yapılırsa SİT alanındaki sorun ortadan kalkmış olur. Yani insanımız alternatifi görmeden, mevcut yerlerini bırakmaz.”
***ALINTIDIR***