PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ...:::haberler:::...


~*İNB_37*~
12-20-2008, 10:36 AM
ASSOS'TA 2 BİN 200 YILLIK YÜZÜK BULUNDU



Dr. Nurettin Arslan “Söz konusu takının iç kısmının altınla kaplanmış olması, sahibinin metala karşı alerjisi olduğunu gösteriyor” dedi

Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'ndeki Assos Antik Kenti'nde bu yıl yürütülen kazılarda, 2 bin 200 yıllık olduğu tahmin edilen kadın yüzüğü bulundu.


Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç.Dr. Nurettin Arslan, bu yıl nekropol (mezarlık) kazılarında bulunan yüzüğün Hellenistik döneme ait olduğunun sanıldığını söyledi.

Yüzüğün ilginç bir özelliği bulunduğunu belirten Arslan, "Demir olmasına rağmen yüzüğün iç kısmı altınla kaplanmış. Bu da bizlere yüzüğü kullanan kadının metale karşı bir alerjisi olduğunu, teninin demirle temas etmemesi için iç kısmının muntazam bir şekilde altın kaplanmış olabileceğini düşündürdü" dedi.


Doç.Dr. Arslan, yüzükteki altının ince bir tabaka halinde kaplandığından dolayı çok değerli olmadığını, ancak tarihinin eskiye dayanması nedeniyle kendilerine arkeolojik ve tarihsel anlamda önemli ipuçları verdiğini bildirdi. Arslan, yüzüğün Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildiğini de sözlerine ekledi.
Yeni Asır, 10.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/Assosta/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-20-2008, 10:37 AM
Tekirdağ'da jandarma ekiplerinin tarihi eserlere meraklı "Yorgo" adını kullanarak satıcılara düzenlediği operasyonda ele geçirilen erkek heykelinin iki bin yıllık olduğu ortaya çıktı. Müze Müdürlüğü'ne teslim edilen tarihi eser koruma altına alındı.



Tekirdağ Jandarma Komutanlığı aldığı bir ihbar üzerine tarihi eser satıcıları ile irtibat kurmuştu. Ellerindeki tarihi eserleri satmak isteyen 3 kişi ile tarihi eserlere meraklı Yorgo adını kullanarak pazarlık yapan jandarma ekipleri satış sırasında düzenlediği operasyonda mermer haç ve erkek heykeli ele geçirdi.

Tekirdağ Müze Müdürlüğü tarafından incelemeye alınan eserlerden mermer haçın yakhttp://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/2Bin/r1.jpgın döneme aiti olduğu ve özellikle de kilise girişlerine konulduğunu tespit etti. Ele geçirilen 90 santimetrelik erkek heykelini de inceleyen müze müdürlüğü heykelin Roma dönemine ait olduğunu belirledi. Müze müdürlüğü tarafından koruma altına alınan heykelin 2 bin yıllık olduğu belirlendi.



Tekirdağ'da ellerindeki tarihi eserleri jandarma ekiplerine satmak isteyen 3 kişi gözaltına alındıktan sonra adli makamlarca serbest bırakılmıştı. Tarihi eser satıcıları erkek heykeli için Yorgo adını kullanan jandarma ekiplerinden 200 bin dolar, mermer haç içinde 100 bin dolar istemişti. Tarihi eserlerle ilgili olarak başlatılan soruşturma devam ediyor.

Tekirdağ Kent Haber, 07.12.2008

~*İNB_37*~
12-20-2008, 10:38 AM
Osmanlı Devleti'nin yaklaşık 400 yıl idare merkezi olan ve yılda yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Topkapı Sarayı Müzesi'nde Sultan Abdülmecid tarafından inşa ettirilen Mecidiye Köşkü, ilgisizlikten duvarları çürümüş, boyaları dökülmüş, depo olarak kullanılan odalarındaki çürüyen ve parçalanmış mobilya, halı, kilimler yetkililerin ilgisini bekliyor. Köşkün depo olarak kullanılan katı ile bu odalarda muhafaza edilen çok sayıda halı, sandalye, koltuk, mobilya, kapı, çerçeve ve ağaç işlemeli olan çok sayıda eşya, rutubet ve bakımsızlık nedeniyle çürümeye terk edilmiş durumda. Halı, perde ve koltuklar bakımsızlık ve ilgisizlikten nasibini almış. Duvarlar çatlak olması bir yana, rutubetten dökülüyor, tavan işlemeleri de harap halde, oda zeminleri çökmüş ve yetkililerin ilgisini bekliyor.

Yeni Şafak, Haber: Şamil Kucur, 09.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/Mecidiye/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-20-2008, 10:39 AM
MARDİN KALESİ ONARILIP TURİZME KAZANDIRILACAK



Dünyanın sayılı tarihi kentleri arasında yer alan Mardin'de, bütün tarihi mekanlar teker teker onarımdan geçiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO'ya dünya kültür mirasına aday şehir gösterilen 7 bin yıllık kentin, tarihi Mardin Kalesi diğer adıyla Kartal Kalesi de onarıma alınıyor. Kalenin bir bölümünde oluşan göçükler ve heyelan sebebi ile restorasyonun kaçınılmaz hale geldiğini söyleyen Vali Mehmet Kılıçlar, 200 bin YTL ödenek geldiğini belirterek, "Askeri bölge dışında kalacak olan onarım ve açılım bölümü tarihi kentimize turistik amaçlı gelen yerli ve yabancı turistlere gezme imkanı sağlayacağız" dedi.

Sabah, 09.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/Mardin/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-20-2008, 10:40 AM
Kazılarla ilgili bilgi veren Işın, Karaevli altı (Heraion Teichos) kazısının, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Neşe Atik ve ekibi ile birlikte gerçekleştirildiğini ifade etti. Akif Işın, MÖ 4. ve 2. yüzyıl arası buluntuların ortaya çıkarıldığını, sur ve kentin giriş kapısı ile büyük bir yapıya ait duvar kalıntılarına rastlanıldığını belirtti.



Bu büyük yapının fresklerle kaplı olduğu için bir saray ya da tapınak olabileceğinin tahmin edildiğini belirten Işın, "Erken Roma dönemine ait bir sağlık merkezi ortaya çıkarılırken, kazılarda bulunan sikkelerin büyük bölümünün Trak krallarına ait olması, kentin Trak kenti olduğunun önemli bir kanıtıdır. Trakya Odyris Kralı Kersepleptes'in mezarının da kente 2 kilometre uzakta olması kralın son yıllarını burada geçirdiğini gösteriyor" dedi. Işın, 2007-2008 yılı kazılarında büyük yapı kompleksinin kapı anahtarları ve kapıya ait ahşap kalıntılar ile anıtsal nitelikte olduğu tahmin edilen kapılara ait bronz 2 kalkanın bulunduğunu kaydetti. Kazılarda ele geçen buluntular arasında; kaz tutan bir mermer Eros heykeli ile bir Afrodit heykel başı olduğunu dile getiren Işın, kazılarda ortaya çıkarılan büyük yapının duvar kenarlarında boyalı fresklerin bulunduğunu, büyük olasılıkla Traklar'a ait bir tapınak olduğunu söyledi.



Trakya'da ilk kez büyük bir Trak kentinin kazılarak ortaya çıkarılmakta olduğuna işaret eden Işın, kısıtlı olanaklarla yapılan çalışmalarda kısa zamanda Traklar hakkında birçok bulgu, belge ve bilgiye ulaşıldığın dikkat çekti. Işın, "Yapılan arkeolojik kazılarla Tekirdağ adına tarihi bir geçmiş ortaya çıkarılıyor. Kazı imkanları arttırıldığında çok önemli eserlerin ortaya çıkacağı artık bilinen bir gerçektir" diye konuştu.

Yeni Şafak, Haber: Mustafa Erkaya, 10.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber25/Tekirdag/r1.jpg

DAYI
12-20-2008, 04:04 PM
selamünaleyküm evlat hoş geldin ve eline sağlık gayet güzel olmuş devamını bekliyoruz

EFO6013
12-20-2008, 09:44 PM
aramıza hoş geldiniz ellerinize sağlık çok güzel olmuş ALLAH devamına erdirsin sayğılar

kandela
12-20-2008, 11:55 PM
güzel haberler emeğine sağlık

~*İNB_37*~
12-22-2008, 10:55 AM
sizlerde saolun ustalarım burada oldaukça bilgi paylaşmaya devam allah izin verirse