PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ...:::haber:::...


~*İNB_37*~
12-25-2008, 06:06 PM
Devasa Imparatorluk Heykelleri / Sagalassos, Türkiye



http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2008/r10.jpg
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2008/r12.jpg
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2008/r11.jpg
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2008/r13.jpg

Türkiye’de, Sagalassos harabelerinde efsanevi imparatorlar birer birer yeryüzüne çıkıyorlar.
Domitian’ın MS 96’da öldürülmesinin ardından Roma İmparatorluğu’nda yepyeni bir hanedanlık oluştu. Kurucusu olan Nerva’nın yansıra bu hanedanlıkta Roma’nın gelmiş geçmiş en önemli yöneticileri vardı. Bunlar, Makyavel’in “Beş İyi İmparator” olarak tanımladığı Trajan, Hadrian, Antoninus Pius ve Marcus Aurelius idi. Sagalassos kazı başkanı, Belçika Leuven Üniversitesi’nden Marc Waelkens, 2007 yılında hamam kazısı sırasında bir nişte Hadrian’ın devasa bir heykelinin başını buldu. Başka bir dev heykelin ayakları da hamamın ikinci nişinde bulundu. Bu ikinci heykelin Hadrian’ın eşi Sabina’ya ait olabileceği düşünülüyor. Bu yıl geri kalan dört nişten üçünün kazısı yapıldı. 12 Ağustos’ta imparator Antoninus Pius’un eşi Büyük Faustina’nın başı bulundu. İmparatorun heykelinin olması gereken karşı nişte ise sadece bir çift sandalet vardı. Kazı ekibi üçüncü nişde daha şanslı idi; Burada Marcus Aurelius’un heykelinin başı, ayakları ve bir kolu bulundu. Bu yıl geri kalan son niş kazılmadı ama, Waelkens burada Marcus Aurelius’un eşi Genç Faustina’nın heykelinin bulunmasına kesin gözü ile bakıyor
...:::ALINTIDIR:::...

~*İNB_37*~
12-25-2008, 06:07 PM
En Eski Ayakkabı / Tianyuan Mağarası, Çin


http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2008/r8.jpg

ABD’nde, St. Louis’de yer alan Washington Üniversitesi’nden antropolog Erik Trinkaus, Çin’de Tianyuan Mağarası’nda bulunan 42.000 yıllık ayak parmak kemiklerini inceleyerek Doğu Asya’da insanların yaklaşık 40.000 yıl kadar önce ayakkabı kullanmaya başladıklarını ortaya koydu. Bulunan bu iskeletin ayak kemiklerinin günümüz insanından daha kalın olmasına karşın ayak parmaklarının kemikleri kendisinden daha eski Homo sapiens kemiklerine oranla ince ve zarifti. Milyonlarca yıl boyunca yalın ayak yürüyen atalarımızın parmak kemikleri oldukça kalın ve sağlamdı. Ayrıca, yalın ayak yürüdüğümüz dönemlerde ayak orta parmaklarının kemikleri, daha güçlü bir kavrama sağlamak için toprağa doğru kıvrık idi. Öte yandan, ayakkabı kullanmaya başladığımızda ayak baş parmağı ile yeri iteriz, bu da orta parmakların üzerindeki baskıyı azaltır. Bu da, onbinlerce yıl sonunda daha ince ve narin ayak parmak kemikleri oluşmasına yol açar.
...:::ALINTIDIR:::...

~*İNB_37*~
12-25-2008, 06:09 PM
İlk Avrupalı / Atapuerca, İspanya
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2008/r7.jpg

İspanya’nın Atapuerca Dağları’nda bulunan 1.2 milyon yıllık hominid kemik fosilleri Avrupa’ya ulaşan ilk insansıların tarihini şimdiye dek bilinenden 500.000 yıl daha geriye götürdü. Sima del Elefante’de (Fil Mağarası) kazı yapan paleoantropologlar bir Homo erectus’a ait alt çene parçası buldular. Bu, şu ana dek Afrika dışında bulunmuş en eski insan türü kalıntısı idi. Atapuerca kazılarının başkanı Jose M. Bermudez de Castro “Avrupa’ya göç düşünülenden çok daha eski ve çok daha uzun sürmüş olabilir” demekte. Mağaranın içindeki bir metrekarelik açmada çok basit taş aletler, üzerinde kazıma izleri olan bir bizon kemiği ve oldukça fazla kuş kemiği bulundu. Şu ana dek fazla bir buluntu olmasa da ana toprağın şu andaki seviyeden 3 m daha aşağıda olması ve henüz alanın sadece %10’unun kazılmış olması bu mağaranın bizlere yeni sürprizler sunabileceğini gösteriyor.
...:::ALINTIDIR:::...

DAYI
12-26-2008, 01:18 AM
Selamünbaleyküm Eline Sağlik Delikanli Sağol Güzel Olmuş

~*İNB_37*~
12-26-2008, 10:33 AM
sende saol usta