PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ..::pazartesi haberleri::..


~*İNB_37*~
12-29-2008, 11:25 AM
2 BİN YILLIK KEDİ MUMYASIYLA YAKALANDI



Valizindeki 2 bin yıllık kedi mumyasıyla Mısır'dan ayrılmak isteyen bir Avustralyalının yakalandığı bildirildi.

Avustralya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, adı açıklanmayan 61 yaşındaki Avustralyalının yakalandığını doğrularken, söz konusu kişinin valizinde 2 bin yıllık kedi mumyasının yanı sıra hediye paketlerine sarılmış, dini nitelik taşıyan başka eski eserlerin bulunduğu da kaydedildi.

Eski eserlerle yakalanan Avustralyalının akıbetinin ne olacağı ise henüz bilinmiyor.

Sabah, 25.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/2/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-29-2008, 11:26 AM
TAPINAK DAĞI'NDA 2000 YILLIK YARIM ŞEKEL BİR SİKKE BULUNDU

Kudüs’te, Tapınak Dağı’nın hafriyatı içinde MS 66 veya 67 yılında basılmış, az bilinen yarım şekellik bir sikke gönüllüler arasında çalışan 14 yaşındaki Omri Ya'ari tarafından bulundu.



1999 yılında izinsiz ve kontrolsüz bir şekilde Tapınak Dağı’ndan hafriyat kaldıran İslami vakıfın bu toprağı kamyonlarla taşıyıp döktüğü yerde dört yıldır arkeologlar ve gönüllüler tarafından kazı yapılmakta. Arkeolojik açıdan telafisi mümkün olmayan bu “temizlik” işlemi sonrası dökülen toprağı elemek için şimdiye dek 40.000 kişi çalıştı. Kazıyı Ir David vakfı finanse ediyor ve Bar Ilan Üniversitesi’nden Dr. Gabriel Barkay ve Yitzhak Zweig yönetiyor.



Bulunan sikkenin bir yüzünde “Kutsal Kudüs” yazıyor ve üç narlı bir dal var, diğer yüzünde yarım şekel yazmakta. Sikkenin yangın görmüş olması uzmanlara MS 70 yılındaki ikinci tapınağı yok eden yangından kalmış olabileceğini düşündürüyor. Hafriyat kazısında şimdiye dek değerli birçok çanak çömlek kalıntısının yanı sıra 3500 sikke bulundu.

Haaretz Correspondent, Haber: Nadav Shragai, 21.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/Tapinak/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-29-2008, 11:27 AM
FİRAVUNLAR DÖNEMİNE AİT 4300 YILLIK İKİ MEZAR

Mısır'da firavunlar dönemine ait olduğu bildirilen 4300 yıllık iki mezar ortaya çıkarıldı.



Mısır Arkeoloji Müdürü Zahi Havas, başkent Kahire'nin güneyindeki Sakkara bölgesinde bulunan mezarların, firavunlara hizmet eden üst düzey yetkililer için inşa edildiğini söyledi.

Havas, Sakkara'da bulunan iki yeni mezarın, bölgede henüz ortaya çıkarılmamış büyük bir mezarlık olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Sakkara, Kahire'nin 19 kilometre güneyindeki antik Memphis (Apis) kentinin mezarlık alanı olarak biliniyor.

Cnntürk, 22.12.2008
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/Firavunlar/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-29-2008, 11:29 AM
TARİHİ OSMANLI ÇEŞMELERİ BOYANDI
Bilecik'in Bozüyük İlçesi'nin çeşitli yerlerinde bulunan tarihi Osmanlı Çeşmeleri'ne bakım yapıldı.



Bozüyük Belediyesi tarafından ilçenin çeşitli yerlerine yerleştirilen 13 adet tarihi görünümlü çeşmeye bakım yapıldı. Osmanlı motiflerini taşıyan çeşmelerin boyanmasının yanı sıra muslukları da tamir edildi.



Belediyenin dışında vatandaşların da hayrat yapmak amacı ile başvurarak tespit edilen noktalara yerleştirilen çeşmeler ilçenin görünümünü değiştiriyor. Yetkililer yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak bilgi vererek “Yaptığımız bakım çalışmaları kapsamında ilçenin farklı noktalarında yer alan Osmanlı çeşmelerini boyadık ve kış aylarının gelmesi ile de muslukların don tehlikesine karşı bakımını yaptık.” dediler.

Bilecik Kent Haber, 24.12.2008



http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/TarihiOsmanli/r1.jpg

~*İNB_37*~
12-29-2008, 07:12 PM
FİRAVUNUN BAŞI MISIR'A İADE EDİLDİ
Mısır’dan 20 yıl önce çalınan 3500 yıllık bir firavun heykelinin başı geçenlerde büyükelçiliğe teslim edildi.

MÖ 1375 de ölen firavun Amenhotep III’ün heykelinden kırılan baş 1990 yılında Londralı antikacı Jonathan Tokeley-Parry tarafından ucuz bir kopya görüntüsü vermek için siyaha boyanmış ve gümrükten gizlice çıkarılmıştı.

Yakalanan antikacı üç yıl hapis yatmış, bu arada heykeli almak isteyen başka bir Amerikalı antikacı da İngiliz polisi tarafından 1999 yılında Londra’da yakalanmıştı. 9 yıl önce yapılan operasyonu yöneten ve heykelin bulunmasını sağlayan Londra Polisi Sanat ve Antikalar Birimi Şefi Vernon Rapley tören sırasında bir konuşma yaparak “Organize bir kaçakçılık sonrası ait olduğu yerden çalınan, Mısır tarihinin bu değerli eserinin sonunda tekrar Mısırlı otoritelere teslim edilmiş olması bizler için büyük bir gurur vesilesidir” dedi.

http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/Firavunun/r1.jpg
...:::alıntıdır:::...