PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gizemli ören yeri Stonehenge


sivasLı58
05-31-2008, 10:25 AM
İngiliz arkeologlar, gizemli ören yeri Stonehenge'in bilinenden çok daha uzun süre mezarlık olarak kullanıldığını belirlediler.

İngiltere'den beş üniversitenin katılımıyla 44 yıl aradan sonra iki ay önce başlayan kazılarda, esrarengiz anıtın kurulduktan sonra en az 500 yıl süreyle mezarlık olarak kullanıldığı anlaşılırken, arkeologlar, sit alanında bulunan, yakılmış ölü kalıntılarının, tek bir elit aile ve yakınlarına, belki de iktidardaki bir hanedana ait olabileceğini belirttiler.

İlk başta buranın birkaç cenaze töreni ve kabristan için kullanılmış olabileceğini, ancak sonraki yüzyıllarda bunun sayısının artmış olabileceğini belirten İngiliz arkeologlar, Stonehenge'in, MÖ 2700 ve MÖ 2600 arasında ölü yakma törenleri için kullanıldığı yönündeki genel kanıdan çok daha uzun süre mezarlık olarak hizmet verdiğini tahmin ediyorlar.

Stonehenge'de 1950'lerdeki kazılarda elde edilen ve yakındaki Salisbury Müzesi'nde tutulan defin kalıntıları üzerinde radyokarbon tarihleme çalışmaları yapan Sheffield Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Profesör Mike Parker-Pearson ve ekibinin elde ettiği sonuçlara göre, Stonehenge inşa edilmeye başlandığı MÖ 3 binden MÖ 2500'e kadar ölü yakma törenleri ve soyluların kabristanı olarak kullanıldı.

Prof Parker-Pearson, buraya sıradan insanların gömüldüğünü sanmadığını belirterek, "Arkeologlar uzun süredir Stonehenge'in tarih öncesi dönemin yöneticileri ve belki de eski bir krallık tarafından dikilip dikilmediğini tartışıyor. Yeni sonuçlara göre, burası sadece yöneticiler tarafından kurulmakla kalmamış, aynı zamanda kabristanları olarak da kullanılmış" dedi.

Doğu ve Batı yönünde daire şeklinde inşa edilmiş olan taş yapının, bazı uzmanlarca tapınak veya rasathane olduğu düşünülüyor.