PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sultan Alparslan'ın mezarı


Gaziosmanpaşa
01-23-2009, 07:32 PM
Selçuklu hükümdarı Alparslan'ın mezarını arayan Türk heyeti, Türkmenistan'da tarihi Merv bölgesini ziyaret etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Ali Birinci, eski TTK başkanı Yusuf Halaçoğlu ve diğer yetkililerin yer aldığı heyet, Alparslan'ın mezarının bulunduğu tahmin edilen bölgede incelemelerde bulundu.
Bölgenin krokisini çıkaran Halaçoğlu, mezarın bulunmasının muhtemel olduğu yerlerin fotoğraflarını çekti. Halaçoğlu ayrıca, kaynaklarda mezarın yeri olarak tarif edilen yerleri gezdi. Ayrıntılı incemeler yapan Halaçoğlu, belirledikleri birkaç sahada TÜBİTAK tarafından gönderilen teknik ekibin yeraltının fotoğrafını çekeceğini söyledi.
Daha sonra, mezarın bulunduğu tahmin edilen noktalarda kazılar yapılacağını kaydeden Halaçoğlu, böylece Sultan Alparslan'ın mezarını bulmaya çalışacaklarını söyledi.
Alparslan'ın öldüğü dönemde Türk hükümdarlarının kılıç ve kalkan gibi bazı eşyalarıyla gömülmesi geleneği olduğunu hatırlatan Halaçoğlu, böyle bir bulgunun işlerini çok kolaylaştırabileceğini belirtti.
Mezarın başında Alparslan'ın vefatına ilişkin yazıların da bulunabileceğini ifade eden Halaçoğlu, gerektiği takdirde mezarda bulunacak kemiklere DNA testi yapılabileceğini bildirdi.

DAYI
11-29-2009, 10:58 PM
selamünaleyküm eros sağol bilgilendirmen için teşekkürler ama anlayamadığım bir şey var husura bakma DNA testini neye göre yapacaklar acaba ellerinde sultan alpaslana ait bir şey olamadn bu test yapılabiliyormu acaba saygılar DAYI