PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Heykelin Ipini Kestiler


~*İNB_37*~
02-09-2009, 12:02 PM
HEYKELİN İPİNİ KESTİLER


Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından birisi olan İstiklal Yolu'nun simge isimlerinden “Yanığın Emine” heykelini arkasındaki kağnıya bağlayan ve bir süre önce kimliği belirsiz kişilerce kesilen urgan yetkililerce yerine tekrar takıldı.



Deniz yoluyla İnebolu Limanına getirilen oradan da Ankara Polatlı önlerinde cephedeki askerlerimize o günün şartlarında mermilerin kağnılarla ulaştırılması sırasında öne çıkmış sembol olmuş kadınlardan “Yanığın Emine” adına İstasyon Kavşağında geçtiğimiz yıl sırtında bebeği, kağnı ile mermi taşıyan kadın heykeli yapılmıştı. Yanığın Emine heykelini öküzlerin taşıdığı kağnıya bağlayan ip geçtiğimiz günlerde kimliği belirsiz kişilerce kesilmişti. Duyarlı vatandaşların konuyu yetkililere haber vermesi üzerine Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri konuya derhal müdahale ederek kesilen ipin yerine yeni bir ip taktılar.



Yanığın Emine Kurtuluş Savaşı sırasında Ilgaz Dağlarının karlı ve soğuk günlerinde öküze koşulmuş kağnı ile mermi taşırken, sırtındaki çocuğun üzerindeki örtüyü kağnıdaki cephanelerin üzerine örtünce yanındakiler “çocuk ölür” uyarısında bulununca “Millet malıdır, nem kapmasın. Çocuk tekrar olur, ancak vatan tekrar kazanılamaz” diyerek tarihe geçmişti.

Çankırı'nın Sesi, 05.02.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber26/Heykelin/r1.jpg