PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 100 Eser Daha Kayip


~*İNB_37*~
02-09-2009, 12:07 PM
100 ESER DAHA KAYIP


http://www.tayproject.org/imjpg/haber26/100/r1.jpg

Karun Hazinesi’ne ait Kanatlı Denizatı broşunun sahtesi ile değiştirilerek çalınmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen broşun bulunamamasıyla birlikte yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri, Kanatlı Denizatı broşunun çalındığı sırada müzede aralarında küpe, bilezik ve kolye gibi altın eserlerin bulunduğu tam 100 eserin daha kaybolduğunu tespit etti.

Sadece envantere kayıtlı olan eserler arasında kayıpların tespit edilebildiğini belirten bakanlık yetkilileri, çok sayıda envantere kayıtsız eserin de kaybolmuş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.


Milliyet, Uşak Müzesi soygunu haberini 2006 yılı Nisan ayında duyurmuştu. Haberimiz üzerine başlatılan soruşturmada Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu’nun, eserin sahtesiyle değiştirilmesi olayına karıştığı tespit edilmiş, Akbıyıkoğlu önce devlet memurluğundan atılmış, daha sonrada tutuklanarak cezaevine konmuştu. Akbıyıkoğlu, halen 8 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Bakanlık ise soygun olayının kesinlik kazanmasından sonra, müfettişlerce müzede sayım işlemlerine başlamıştı. Sayım sırasında müze müdürünün odasındaki kilitli kasadan da 38 altın eserin kaybolduğu tespit edilmişti. Müdürün tutuklandığı sırada polis tutanaklarında var olan eserlerin daha sonradan kaybolduğu tespit edilmiş ve müzenin 2006 yılından sonra bir kez daha soyulduğu ortaya çıkmıştı. 1991 ile 2006 yılları arasında müzede görev yapan Müdür Akbıyıkoğlu, kaybolan tüm eserlerden sorumlu tutulmuştu. 73’ü arkeolojik, 27’si etnografik nitelik taşıyan yüz eserin kaybolduğu da bu sayımlar sırasında ortaya çıktı.


Kaybolan 100 eser arasında 5 altın taç, 21 altın küpe, 4 altın kolye, 4 altın yüzük, 1 altın bilezik, 1 gümüş bilezik, 1 altın iğne, 1 yaprak altının yanı sıra cam bilezik, kolye ve yüzük parçaları ile tarihi mermer stel, bronz haç, testi, kandil, halı, seccade gibi eserler yer alıyor.

Pek çoğu satın alma ve bağış yoluyla müzeye kazandırılan eserler arasında vatandaşın elinden zor alımla, yani polis zoruyla elde edilenler de bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu eserlerin geri alınabilmesi için gerek sınır kapılarına gerekse Interpol’e eserlerin fotoğrafları ile birlikte envanter bilgilerini göndererek aramalara başladı.



Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Tüm müzelerde sayım işlemi, 3 müze dışında tamamlandı. Müzelerdeki eserlerin bire bir envarterleri yapılarak ciddi bir sayım işlemi yaptık. Bunca yıl gözardı edilen müzelerde, birkaçı dışında, bu imkanlara rağmen çok kötü sonuçlar yaşamadık.


Müze personelinin ekonomik durumları kötü. Trilyonluk eserleri zimmetlediğimiz çalışanların durumunu iyileştirmek için Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Milliyet, Haber: Ömer Erbil, 01.02.2009

DAYI
02-09-2009, 08:38 PM
selamünaleykümevet gülünç bi durum eşkiyayı altın odayada koysan yapacağını yapar sayın bakanım. eşkiyayı adam yapacaksın ahlakını düzelteceksinki devlet malına kutsal gözüyle bakacak...

Gaziosmanpaşa
02-10-2009, 04:58 PM
eline saglık