PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 16 gün süren define kazısı boş çıktı


sivasLı58
06-08-2008, 08:25 PM
Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Göçük köyünde izin alınarak yapılan ve 16 gün süren define kazısı boş çıktı.
Tarsus Müze Müdürü Abdülbari Yıldız, bir iş adamının başvurması üzerine gerekli iznin verildiğini ve kazının Müze Müdürlüğü başkanlığında, Mal Müdürlüğü, Özel İdare ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri nezaretinde köye iki kilometre mesafedeki SİT alanı olmayan kayalık bir zeminde gerçekleştirildiğini belirtti.

16 gün süren kazıda 3 kepçe değiştirildiğini ve çalışmanın sonlarında sismik bir şirket tarafından yer altı görüntüleme cihazı da getirilerek alanda çalışmalar yapıldığını anlatan Yıldız, "Jeofizik uzmanlarının kazı sahasında herhangi bir define bulgusuna rastlanmadığını belirtmesi üzerine çalışmalara son verildi." dedi.

Çalışmaların 80 metrekarelik alanda 9 metre derinliğe kadar inilerek yapıldığın kaydeden Yıldız şöyle devam etti: "Ancak hiçbir arkeolojik bulgu ile karşılaşılmadı. Açılan kazı çukurları tekrar doldurularak eski haline getirildi. Çalışmalar sonunda ruhsat sahibinin ettiği 15 bin YTL'lik masraf ve emek define çıkmayınca boşa gitmiş oldu. Define bulunmuş olsaydı ruhsat sahibi çıkan definenin yüzde 50'sini alacaktı."

Resmi olarak define kazısı yapmak isteyenlerin müze müdürlüğüne başvurmalarını isteyen Yıldız şunları kaydetti: "İzin öncesi uzmanlarca kazı yapılacak alanda ön inceleme yapılır. Bölgenin SİT alanı olmadığı kanaatine varılınca burada resmi define kazısına izin veriyoruz. Komisyon denetiminde yapılan kazı çalışmasında arazi hazineye ait ise çıkan definenin yüzde 50'si ruhsat sahibine veriliyor. Tapuluysa ve tapu başkasının adına ise yüzde 40'ı ruhsat sahibine, yüzde 10'u da tapu sahibine veriliyor."