PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Foseptikten Tarih çikti


~*İNB_37*~
02-23-2009, 11:57 AM
FOSEPTİKTEN TARİH ÇIKTI


http://www.tayproject.org/imjpg/haber26/Foseptikten/r1.jpg

Muğla Milas’ın Damlıboğaz Köyü’nde arkeolojik sit alanı olan 317 no’lu parselde foseptik çukuru açmak isteyen Mehmet Çoban’ın müze gözetimiminde başlayan kazısı, önemli tarihi eserlerin bulunmasını sağladı.

MÖ 740 yıllarına tarihlenen 2 oda mezar ortaya çıkarılırken, 52 envanterlik eser de Milas Müzesi’ne götürüldü. 32 pişmiş toprak kapla birlikte kraterler, kandiller, fincanlar, bardaklar, amfora, bronz takılar ve iki adet aryballos da bulunan eserler arasında yer aldı.

http://www.tayproject.org/imjpg/haber26/Foseptikten/r2.jpg

Arazi sit alanında olduğundan müze uzmanı gözetiminde yapılan 17 Aralık 2008’deki foseptik kazısında tarihi eserlere rastlandı. Tarihi eser çıkınca müze uzmanları kazıyı devraldı. Milas Müzesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre, iki açma yapıldı. Kuzey açmasında yaklaşık olarak 1.5 metre derinliğe inildiğinde, kayaç üzerinde bir oyuk belirlendi ve oyuğun iç kısmının bir oda mezar olduğu anlaşıldı. Yaklaşık 15 metre doğudaki ikinci açmada ise 2 metre derinlikte yine bir oda mezara rastlanması üzerine foseptik çukuru kazılarına derhal son verilerek, Jandarma Komutanlığı ve Müze Müdürlüğü ile irtibata geçilerek alan koruma altına alındı. Bir gün sonra gerekli izinler alındıktan sonra kurtarma kazısına başlandı. İki mezarda da çok sayıda iskelet olduğundan, mezarların uzun süreli kullanıldığı anlaşıldı.

Mezar odasında üç tarafı, yan yana sıralanmış ve kayrak taşından yapılmış 14 kline (ölü yatağı) tespit edildi. Bulunan bir başka kline üzerinde, kremasyon (ölü yakma) yapılmış kemikler ortaya çıktı. Klineler üzerinde, mezar odasının ilk bulunduğu haliyle 32 adet pişmiş toprak kap olduğu görüldü. İlk belirlemelere göre, söz konusu kapların Geç Geometrik Dönem’e (MÖ 740-700) ait olduğu düşünülüyor. Ölü gömme ritüelleriyle ilişkili olan bu kaplar, formları itibariyle çeşitlilik ve zenginlik gösteriyor.

http://www.tayproject.org/imjpg/haber26/Foseptikten/r3.jpg

Milas Müze Müdürlüğü konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi: “1 No.’lu oda mezar içerisinde, koridor duvarının güneybatı köşesine yerleştirilmiş, yaklaşık 50 cm. yüksekliğindeki iki adet ayaklı krater, hem bezemeleri hem de özgün kulp formlarıyla, Geç Geometrik Dönemi son derece iyi yansıtan önemli eserlerdir.
Klineler üzerindeki toprak temizlenirken, yine çok sayıda pişmiş toprak kabın yanı sıra, bronz takılara da rastlanmıştır. Yine Geç Geometrik Dönem’e ait olduğu düşünülen bu bronz objeler arasında, çok sayıda fibula parçası, 6 adet halka biçimli obje, kemer tokası, bilezik ve yüzük bulunuyor.
Ancak bronz eserler, nemli ortamda bulunduklarından korozyona uğramışlardır ve kötü durumdadırlar. Kazı çalışmalarına devam edilmektedir.”

Milliyet, Haber: Ömer Erbil, 17.02.2009


~*inb_37*~

Gaziosmanpaşa
03-19-2009, 12:44 PM
elıne saglık guzel paylasım

DAYI
03-20-2009, 03:18 AM
selamünaleyküm dostlar haberi okumadan aklıma gelen ilk düşünce gene sahtekarlar iş başında dedim . sebebine gelince bu işi yapmanın en kolay ve basit yolu fosebtik çukurlardır . bilmeyen arkadaşlara öğretme bilenlerede bilgilerini hatırlatma bakımından söylemiş olalım yapılan sahte taş eserler foseptik çukurlara atılarak eskitme yapılırlar bu işi anlamayanlar hemen aldanır eski eser gibi görünen objeyi hemen almaya kalkarlar taşların sahtesi bu şekilde yapıldığı gibi paralarda tavuk ve horozlara yutturularak yapılır bu hayvanların kursağında kalan sahte paralar çoğu kişier tarafından kolay kolay ayırt edilemezler

~*İNB_37*~
03-20-2009, 12:06 PM
selamünaleyküm saol dayı bilgi için bilmeyen güzel bilgi almıştır bence böle şeyler bu zamanda çoık oluyo birinin bilgi vermesi lazımdı dayı yetiştin saol:D

~*inb_37*~

SEYRANİ
03-20-2009, 08:30 PM
emre ve dayı emeginize saglık