PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : “bunlar Dünyanin En Eskileri!”


~*İNB_37*~
03-16-2009, 10:20 PM
“BUNLAR DÜNYANIN EN ESKİLERİ!”


http://www.tayproject.org/imjpg/haber27/Bunlar/r1.jpg
Malatya'daki Cafer Höyük'teki kazılar sonucunda çıkartılarak Malatya Müzesi'nde sergilenen Neolitik Dönem Figürlerinin şuanda dünyada bilinen en eski küçük heykelcikler olduğu bildirildi.

Malatya Müzesi Müdürü İzzet Esen, Karakaya Baraj Gölü altında bulunan Cafer Höyük'te 1979-1986 yıları arasında yapılan kazılarda bulunan Tanrıca İnsan Figürlerinin, şuan için dünyanın bilinen en eski küçük heykelcikleri olduğunu ifade etti. Esen, Cafer Höyük'ün hem Anadolu ve hem de Malatya arkeolojisi için son derece önemli olduğunu belirterek, ana tanrıca yada insan figürünün ilk örnekleri diyebilecekleri örneklerin Cafer Höyükte bulunduğunu kaydetti.

Esen, Malatya Müzesi'ndeki 4'lu gruptaki heykelciklerin hem Anadolu'nun ve hem de dünyanın çok minik eserleri arasında yer aldığını ifade etti. Esen, bu heykellerin bir erkek, 3 kadın figüründen oluştuğunu aktardı.

Heykel grubunun özelikle 8 bin yıl önce kadın anatomisi üzerindeki etkiyi de aktardığını belirten Malatya Müzesi Müdürü İzzet Esen, "Bugün için bu eserlerin Dünyada örnekleri yoktur" dedi.Malatya Haber, 11.03.2009