PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 1 nisan


Gaziosmanpaşa
04-01-2009, 03:15 PM
Dünyada şaka günü olarak bilinen 1 Nisan’dan nasibini almamış pek az kişi vardır herhalde. En olmadık vakitte akla hayale gelmeyen kurgularla bir anda şakalanıveririz. Peki nasıl ve ne zaman ortaya çıkmış bu şaka günü? Hemen anlatalım, en yaygın görüşe göre şu şekilde: 1514'te Fransa'da yapılan takvim reformuyla yılbaşı 1 Nisan tarihinden 1 Ocak'a alındı. Ama bunu bilmeyen ya bazı kişiler hâlâ yılbaşını nisanın ilk günü kutlamaya devam etmişler.
Bu protestocularla dalga geçmek için halk onlara çeşitli şakalar ve aldatmacalar yapmaya başlamış ve bu gelenek böylece sürüp gelmiş. Önce İngiltere'ye sonra diğer Avrupa ülkelerine, ardından Amerika'ya kadar yayılan bu alışkanlık bize kadar yansıdı. İşte “1 Nisan”ın hikâyesi kısaca böyle.

Tarihe Not Düşülen 1 Nisan Şakalarından Bazıları

* Şaka TV’lere Çorap Bile Giydirdi

1962’de İsveç televizyonu eğer seyirciler isterse televizyonlarını renkliye çevirebileceklerini bildirdi. Tek yapmaları gereken ise bir naylon kadın çorabını ekrana geçirmekti. O gece 7 milyonluk ülkede yüz binlerce kişi bu yöntemi denedi.

* Onlarca İnsan El Radyosundan Oldu

1 Nisan 1963'te Almanya-Holstein'de Werner Man adlı bir radyo spikeri şöyle bir anons yapıyor: "Göl kenarında şu anda beni pille çalışan el radyosu ile dinleyen birileri varsa radyoyu gölün içine soksunlar. Çünkü birazdan yapacağım yüksek frekanslı ses yayını ile gölde 500 metre alan içinde yüzen herkesi korkutacaksınız!.." Göl kenarında bulunan onlarca insan el radyolarını göle atıyor ve radyoları doğal olarak bozuluyor. Fakat işin acı yanı, o sırada küvette yıkanan ve elektrikli radyosunu dinleyen Heinrich Dichter adlı bir Alman vatandaş da bu anonstan sonra -sırf meraktan- radyoyu küvetin içine sokuyor ve maalesef 220 volt elektriğe maruz kalıp hayata veda ediyor... Olay sonrasında onlarca kişi telef olan radyolarının paralarını almak için spiker Werner Man'a dava açıyor. Ve davayı kazanıyorlar... 220 volt elektriğe maruz kalıp hayata veda eden Heinrich Dichter'in ailesinin açtığı dava ise spiker Werner Man lehine sonuçlanıyor...

* Psikolojik Etki Diye Buna Denir

1976 yılında İngiliz astronom Patrick Moore, BBC Radyosu’nda katıldığı programda Dünya gezegeninde yerçekiminin azalacağını ilan etti. Bunu herkesin kendi evinde de deneyerek fark edebileceğini belirten Moore, herkesin aynı anda zıplamasını istedi. Saatler 9.47’yi gösterirken telefonlar yağmaya başladı, tüm dinleyiciler yerçekiminin azaldığını kendilerinin de fark ettiğini söylüyordu.

* Solaklar İçin Hamburger

1998’de Burger King, USA Today’e verdiği bir sayfalık ilanda solaklar için özel olarak hazırlanmış “whopper” menüsünü sunacaklarını açıkladı. İlana göre, ülkedeki 32 milyon solak için hazırlanmış bu menüdeki hamburger, solakların rahatça yemesi için 180 derece dönüyordu. Ertesi günü Burger King, ‘solaklar için hamburger’in şaka olduğunu duyurdu. Ancak günlerce müşteriler gelerek bu menüden istedi.

* Bumerang Döner Döner Sahibini Bulur

1 Nisan 1976'da Avustralya'nın Melbourne kentinde sokaktan geçenlere çuvalla para dağıtan 1 Nisan şakacısı bir televizyon programcısı, paraların hepsini dağıttıktan sonra, herkesin etrafında toplanmasını ve kendilerine önemli bir açıklama yapacağını söylüyor. Yüzlerce kişi şakacının etrafında toplanıyor. Ve şakacı televizyoncu, "az önce dağıttığım paraların hepsi
sahteydi, fakat hepiniz televizyona çıktınız 1 Nisan!.." deyip üzerlerinde çalıştığı televizyonun logosu basılı olan ve şakazedelere hediye amaçlı yapılmış bumerangları kalabalığa dağıtıyor. Yüzlerce şakazede sinirlenip bumerangları kameramana doğru fırlatıyor ve kameraman çok ağır şekilde yaralanıyor... Kamera içindeki kaset kurtarılıyor ve o akşam televizyonda yayınlanıyor. Program reyting rekoru kırıyor...

* Şakalayan Şakalanır

Devlet Tiyatroları sanatçıları “Karagöz” Mustafa Mutlu ile “Hacivat” Esat Tanrıverdi vatandaşlara şaka yapmak için harekete geçti. Ancak “Kolonya ister misiniz?” diye yanlarına yanaşan ve ikilinin ellerine zeytinyağını boca eden vatandaş, “şakanın” nasıl yapılacağını ikiliye gösterdi.

* Vapurda Şaka

Geçen yıl Kadıköy-Beşiktaş seferini yapan bir vapurda Murat Alas isimli kişi “üzerimde bomba var, ellerinizdekileri yere koyun.” diyerek herkesi tehdit etti ve 20 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ancak sonra tahliye edildi.