PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2 Bin Yillik şarap Fabrikasi Bulundu


~*İNB_37*~
04-25-2009, 11:20 PM
2 BİN YILLIK ŞARAP FABRİKASI BULUNDU
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber27/2/r1.jpg
Amasya'da, Yeşilırmak üzerine yapılan hidroelektrik santraline (HES) su taşıyacak kanalların inşası esnasında yaklaşık 2 bin yıllık bir şarap fabrikası ortaya çıktı.
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber27/2/r2.jpg
Yeşilırmak üzerine yapılan hidroelektrik santraline su taşıyacak kanalların yapımı esnasında, Amasya-Taşova karayolu üzerinde Çiğdemlik Köyü civarında inşaat işçileri tarafından Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılmış olan yaklaşık 2 bin yıllık bir şarap fabrikası bulundu. Köylülerin durumu müzeye bildirmelerinin ardından bölgede kazı çalışması başlatılırken, 3 günlük kazı esnasında ortaya çıkartılan büyük bölümü tahrip olmuş şarap fabrikasının bölgede bir benzerinin daha bulunmadığı bildirildi.

http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber27/2/r3.jpg

Kazı çalışmalarını yürüten Amasya Müzesi arkeologlarından Sinan Özbey, kanal çalışmalarının yapıldığı yerde Roma Dönemi'nden Bizans Dönemi'ne kadar kullanım görmüş şarap içlikleri tespit ettiklerini, kanal çalışması esnasında bir kısmının tahrip olduğunu, çok geniş bir alana yayıldığını ve kısa sürede kurtarma çalışmalarını tamamlayarak bir rapor hazırlayacaklarını ifade etti.



Büyük 2 adet deponun bulunduğu kazı alanında daha önceleri kaçak kazı yapıldığı tespit edilirken, şarapların konulduğu büyük küplerin bazılarının kırılmadan günümüze kadar ulaştığı tespit edildi.

Amasya Kent Haber, 14.04.2009
~*inb_37*~