PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Bir Mezar Peru'nun Tarihine Işik Tutuyor


~*İNB_37*~
04-25-2009, 11:23 PM
YENİ BİR MEZAR PERU'NUN TARİHİNE IŞIK TUTUYOR
Arkeolog Steve Bourget’e göre, iki değişik kültürü temsil eden hazineleri ile Moche kralının 1500 yıllık bu mezarı daha önce bulunan hemen her şeyden çok farklı. Peru’da, kerpiç tuğlalar ile yapılmış ve artık iyice erimiş bir piramidin altında keşfedilen mezar odasında 19 altın taç ve birçok mücevherin yanı sıra, yüzü mücevherlerle süslü bir maske ile kapatılmış iskeletin dışında iki ayrı erkek ve hamile bir kadın iskeleti de bulundu.



Bourget’nin söylediğine göre mezarın hem bu garip içeriği, hem de Moche şehirlerinden uzaklığı Peru’nun bu az bilinen uygarlığı ile ilgili bizlere yeni bilgiler verebilir.MS 100 ile 800 yılları arasında yükselen ve çiftçilikte uzmanlaşmış Moche Uygarlığı, basamaklı piramitleri, mücevher dolu mezarları, süslü çanak çömlekleri ile tanınıyor.



Lima’nın yaklaşık 750 km kuzeyinde yeni bulunan bu mezar Huaca el Pueblo adı verilen kerpiçten inşa edilmiş ve aşınarak artık yuvarlak bir tepe haline gelmiş basamaklı bir piramidin altında yer almakta.



Bourget’in açıklamasına göre bölgede yaşayan yerlilerin Ucupe Lordu ismini verdikleri Moche lideri öldüğünde otuzlu yaşlarında imiş. Mezara tüm kıyafetleri giydirildikten sonra yerleştirilen lordun üstü daha sonra dövülmüş bakır levhalarla kaplanmış, yüzüne de üst üste iki maske geçirilmiş. Arkeologlar, şimdi mezarda bulunan bu iskeletlerin birbirleri ile olan ilişkilerini anlamaya çalışıyorlar.

National Geographic News, Haber: Kelly Hearn - Ted Chamberlain, 10.04.2009
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber27/YeniBir/r1.jpg
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber27/YeniBir/r2.jpg