PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 650 Yillik Seramikler Gün Yüzüne çikarildi


~*İNB_37*~
04-29-2009, 11:00 AM
650 YILLIK SERAMİKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber27/650/r1.jpg


Edirne'de geçen yıl yapılan kurtarma kazılarında yaklaşık 650 yıllık geçmişe sahip olan seramikler bulundu. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü ekipleri yaptığı kurtarma kazılarında sürpriz bir buluntu ile karşılaştı. Dilaverbey Mahallesi'ndeki kazılarda bulunan kırmızı hamurlu, beyaz astar üzerine kobalt mavisi bezemeli seramiklerin erken Osmanlı dönemine ait olduğu belirlendi.



14. yüzyıl sonları ile 15. yüzyıl ortalarına ait olduğu tespit edilen seramiklerin, ilk olarak 1935 yılında Aydın Milet'teki kazılarda gün yüzüne çıkarıldı. Bu seramiklerin asıl üretim yerinin İznik olduğu 1965 yılı İznik kazılarında, büyük bir seramik fırınından ele geçen çok sayıdaki parça sayesinde tespit edildi. İznik dışında İstanbul, Salihli, Çanakkale, Antalya, Kütahya gibi merkezlerde örnekleri saptanmıştır.



Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Hasan Karakaya, kazılarda bulunan erken Osmanlı dönemine ait "Milet Tipi" seramiklerin son derece zengin bir desen repertuarına sahip olduğunu söyledi. Edirne buluntuları arasında yer alan kuş figürlü iki parçanın nadir rastlanan örneklerden olduğunu kaydeden Karakaya, "Bezeme düzenleri her parçada birbirinden farklıdır. Düz ve pervaz ağızlı büyük tabaklar, yayvan ve derin kaselerin yanı sıra kapalı kap formlarına işaret eden Kulp parçaları da ele geçmiştir. Beyaz astar ve sıraltı kobalt mavisi kapların yanında, nadir rastlanan firuze ve mor sıraltına siyah bezemeli örnekler de mevcuttur. Kazıma bezemeli bir örnek ile Çin porselenlerinin etkisini açıkça ortaya koyan dış yüzü mavi-beyaz bezemeli örnekler de özellikle ilginçtir." dedi.



Edirne'nin "mavi beyaz hazinesi" olarak tabir edilen seramikler, sergilendikleri Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde 23 Nisan tarihinden itibaren sanatsever ve ilgi duyan meraklılarına gösterilmeye başlandı.

haberler.com, 24.04.2009