PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarihi Ardahankapi Definecilerce Yağmalandi


~*İNB_37*~
05-04-2009, 11:16 AM
TARİHİ ARDAHANKAPI DEFİNECİLERCE YAĞMALANDI

Osmanlı- Rus Harbi (93 Harbi) döneminde şehrin savunması amacıyla yaptırılan Ardahankapı (Kavakkapı) defineciler tarafından yağmalandı. Tarihi kapının işlemeli süslü taşlarını çalan defineciler kayıplara karıştı.



Tarihi eserler define avcıları tarafından yağmalanmaya, tahrip edilmeye devam ediyor. Evren Paşa Mahallesi'ndeki Ardahankapı definecilerin yağmasına uğradı. Osmanlı- Rus Harbi(1877-1878) öncesinde Padişah Sultan Abdülhamit'in emri ile dönemin Erzurum Valisi Mareşal Fosfor Mustafa Sıtkı Paşa, şehrin savunulması amacıyla Ardahankapı, Harputkapı, İstanbulkapı ve Karskapı'yı inşa ettirmişti. Bir kısmı askeri bölge içerisinde yer alan Ardahankapı'nın askeri alan dışında kalan kuzey yüzündeki kesme taşlar kimliği belirsiz kişilerce yağmalandı. Tarihi kapının taşlarının defineciler tarafından yağmalanmasına semt sakinleri tepki gösterdi.



Tarihçi- Yazar Muzaffer Taşyürek, Ardahankapı'nın olayın üzüntü verici olduğunu söyledi. Tarihi kapıların büyük bir zenginlik olduğunu ve buraların özel koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Taşyürek, Erzurum'da sistemli bir şekilde tarihi eserlerin özelikle tabyalar ile tarihi kapıların yağmalandığını ve bunun önüne geçilemediğini ileri sürdü. Çat Yolu üzerindeki İl Özel İdaresi alanı içerisinde bulunan Harput Kapı'nın gün yüzüne çıkartılması için İl Genel Sekreteri Selami Altınok'un büyük çaba ve gayret sarfetmesine karşılık Ardahankapı'nın definecilerin insafına terk edilmesinin düşündürücü olduğuna vurgu yaptı. Taşyürek, "Ecdat yadigarı Ardahankapı'nın taşlarının sökülüp çalınması, burada define aranması üzüntü verici. Tarihi eserlerimiz yağmalanırken, kimsenin buna ses çıkartmaması, görgü tanıklarının olayı güvenlik birimlerine bildirmemesi, bu yerlerin özel güvenlik sistemine alınmaması düşündürücü." diye konuştu.

haberler.com, 01.05.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber27/TarihiArdahankapi/r1.jpg
http://www.tayproject.org/imjpg/haber27/TarihiArdahankapi/r2.jpg

DAYI
05-04-2009, 11:55 AM
evet güzel ve harika bi sanat eseri bizim mimarlar olsa orayı yararlar yol yaparlar.

kst_37
05-07-2009, 07:42 PM
evet bizim mimarlar ne anlarlar eserden:D:D:D:D usta ama güzel biyer miş eline sağlık güzel paylaşım ustacım

kurdoğlu
05-08-2009, 11:00 AM
selam vay be 37 ler sıraya girmiş hoş geldin kst_37 neresindensin bakalım görüşürüz

kst_37
05-08-2009, 06:59 PM
hoşbulduk usta ben ineboludanım sen nerdesin usta görüşelim tabi neden olmasn