PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yeni Bulunan Venüs Heykelciği Sanatin Başlangicina Işik Tutuyor


~*İNB_37*~
05-18-2009, 04:37 PM
YENİ BULUNAN VENÜS HEYKELCİĞİ SANATIN BAŞLANGICINA IŞIK TUTUYOR
Güneybatı Almanya’da bir mağarada yapılan kazılarda bulunan fildişinden oyulmuş 40.000 yıllık bir kadın heykelciğinin, insanın kendisini üç boyutlu ve figüratif şekilde temsil ettiği en eski buluntu olduğu açıklandı.



Başı olmayan bu figürin daha önceki örneklerden en az 5.000 yıl daha eski ve modern insanın Avrupa’ya ulaşmasından kısa bir zaman sonra yapıldığı düşünülüyor. Şekli ve tarzı kendisinden binlerce yıl sonra yapılan heykellerle benzerlikler göstermekte. Nature dergisinde yayınlanan makalesinde Tubingen Üniversitesi’nden arkeolog Nicholas J. Conard, heykelciğin “Paleolitik sanatın anlam ve içeriğine bakışımızı radikal bir şekilde değiştirdi” demekte.



Heykelcik, Ulm şehrinin 20 km güneybatısında bulunan Fels Mağarası’nda bulundu. Bu mağarada daha önce yapılan kazılarda yine Conard tarafından tümü fildişinden yapılmış ve 30.000 – 31.000 yıl aralığına tarihlenen kuş, ayı ve yarı aslan / yarı insan heykelcikleri bulunmuştu.
http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Yeni/r1.jpg


Son bulunan heykelcik ise birkaç ay önce, zeminden 2.70 m derinlikte, işlenmiş fildişi kırıkları, at ve geyik kemikleri ve çakmaktaşı kırıkları arasında, altı parçaya kırılmış durumda ele geçmişti. Karbon testleri heykelciğin bulunduğu tabakayı 35.000 – 40.000 yıla tarihlemekte.

Los Angeles Times, Haber: Thomas H. Maugh II, 14.05.2009