PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Israil'de 'antik Bir Metin'


~*İNB_37*~
05-18-2009, 04:46 PM
İSRAİL'DE 'ANTİK BİR METİN'
İsrailli yetkililer, geçen hafta içinde 2000 yıllık olduğu tahmin edilen, eski İbranice ile yazılmış, 15x 15 cm ölçülerinde ve üzerinde 15 satır yazı bulunan bir papirüsü müsadere ettiklerini bildirdiler. İki Filistinli satıcıdan, Kudüs’te bir otele yapılan baskınla müsadere edilen bu belge, bir dulun, ölmüş eşinden kalan malları eşinin kardeşine devretmesi ile ilgili kanuni bir yazı. İsrailli yetkililerin “Benzeri çok az bulunan arkeolojik bir eser” olarak niteledikleri ve Ölü Deniz Yazmaları ile aynı döneme, aynı yazıya sahip bu papirüsün benzerleri piyasada çok yüksek bedellerle satılabiliyor.



Ölü Deniz yakınlarındaki çölde yaşayan eski Yahudi toplulukları tarafından yazıldığı tahmin edilen bu ve benzeri metinler çölün kuru iklimi dolayısıyla uzun süreler sağlam kalabiliyorlar. Öte yandan bu metnin nereden bulunduğu bilinmemekte. Yazı, hiç alışık olunmadık bir biçimde, kesin bir tarih vererek başlıyor. “İsrail’in yok edilişinin 4. yılında”. Bu, ikinci tapınağın yok edildiği MS 74 veya, Yahudi ayaklanmasının Roma tarafından bastırıldığı MS 139 yılını kastediyor olabilir.



Miriam isminde bir dul kadının mülkü ile ilgili olan belge, orijinalliğinin incelenmesi için laboratuar incelemesine tabi tutulacak.

BBC News, 06.05.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Israilde/r1.jpg
http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Israilde/r2.jpg