PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Alti Yilda Bir Müze Dolusu Eser çikarildi


~*İNB_37*~
05-25-2009, 09:11 AM
ALTI YILDA BİR MÜZE DOLUSU ESER ÇIKARILDI
Batı Anadolu'nun tarihte önemli yerleşim merkezlerinden Laodikya Antik Kenti'nde bu yılın kazı çalışmalarına başlandı

Kazıların başlaması dolayısıyla Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ile Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek, bölgede incelemelerde bulundu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi'nin ortaklaşa sürdürdükleri kazı çalışmalarında, bu yıl iki büyük antik tiyatrodan birinin gün yüzüne çıkarılmasının hedeflendiği bildirildi.


Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, gazetecilere yaptığı açıklamada, Laodikya Antik Kenti'nin Denizli için çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Laodikya, Anadolu'nun en büyük hipodromunun bulunduğu bir antik kent. Aynı zamanda Türkiye'de ilk defa Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir belediyeye kazı çalışmaları yaptırılması, korunmasının sağlanması ve işletiminin yapılması ile ilgili verilen tek antik kent. Laodikya bizim Denizli Belediyesi ve Denizli olarak hayallerimizin en güzel köşe taşlarından birisidir. Antik Laodikya Kenti, Denizli Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte çok hızlı bir şekilde, çok etkin, kazı açısından gurur duyulacak bir hızla devam eden, restorasyonların yapılacağı ve turizme açılacak bir yer. Denizli'nin açılış kapısı olarak, kente ve Türkiye'ye kazandırılacak bir yer."

PAÜ Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Celal Şimşek ise, geçen yıl 6 ay kazı çalışması yapılarak, büyük bir başarıya imza atıldığını belirtti.
Bu yıla ilişkin çalışmalara başlandığını ifade eden Prof.Dr. Şimşek, "6 yılda ortaya çıkardığımız eserler, bir müzede sergilenenlerden fazla. Eksiklerimiz tamamlandığında Denizli olarak, Türkiye olarak turizmden yeterli payı alabileceğiz. Dünyada Türk turizmi bir trend oldu" dedi.
Prof.Dr. Celal Şimşek, bu yıl 31.'si düzenlenecek Kazı Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun bu yıl Denizli'de yapılacağını sözlerine ekledi.


6 yıldır kazı çalışmalarının sürdürüldüğü Laodikya Antik Kenti'nde bugüne kadar çıkarılan çok sayıda buluntudan en dikkat çekenlerden birisini, yaklaşık 2000 yıl önce salgın hastalıktan öldükleri tahmin edilen ve küvet içerisinde yan yana yatan iki çocuğun kalıntıları oluşturdu.

Haber Ekspres, Fotoğraf: Milliyet Ege, 17.05.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Alti/r1.jpg