PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayvalos Kilisesi Tehlike Altinda


~*İNB_37*~
05-25-2009, 09:17 AM
AYVALOS KİLİSESİ TEHLİKE ALTINDA

Gümüşhane’ye bağlı Mescitli Köyü sınırları içerisinde bulunan Ayvalos kilisesi çökme tehlikesi ile karşı karşıya.


Arnavutlu yaylası yolu üzerinde yer alan kilisenin çatısında büyüyen üç adet çam ağacının kökleri nedeniyle tavanın çökme tehlikesi var. Yetkililerden tek isteklerinin bu kültürel mirasların koruma altına alınması olduğunu söyleyen köy sakinleri, bu tür eserlerin bulunduğu yerlerde yaşayan insanlardan da bu zenginlik kaynaklarını tahrip etmeden gelecek kuşaklara aktarımının sağlanması olduğunu belirttiler.


Gümüşhane’nin birçok din ve medeniyetlere beşiklik etmiş bir kültürler mozaiği olduğunu ifade eden vatandaşlar, ildeki hemen her yerleşim yerinde tarihin izlerinin görülebileceğini belirterek, “Han, hamam, köprü, camii, çeşme, kale, kilise ve şapeller apayrı bir kültürün zenginlik halkalarıdır. O yıllardan bugüne bir işaret ve bir değer abidesi olan bu tarihi ve kültürel miraslarımız ne yazık ki bugün ilgisizlik, dikkatsizlik ve bilgisizlikle harap bir durumdadır.



Özellikle inanç turizminin odağındaki bu kilise ve şapeller köylüler tarafından ya samanlık ya da başka bir amaçla depo olarak kullanılmaktadır. En acı durum ise hazine ve hayal avcıları tarafından bu tarihi zenginliklerimiz yağma edilmektedir.” diye konuştular.


Öte yandan kilise, duvarında bulunan kuş yuvası içindeki yavrularla birlikte ayrı bir güzelliğe sahip.

Gümüşhane Kent Haber, 20.05.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Ayvalos/r1.jpg