PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Antik Dönemin Dişçileri


~*İNB_37*~
05-25-2009, 09:21 AM
ANTİK DÖNEMİN DİŞÇİLERİ


Kuzey Amerika’nın güney bölgelerinde yaşayan antik dönem insanlarının da dişçiye gittiğini gösteren kanıtlar Meksika’nın Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nün koleksiyonunda bulunuyor. Analizlere göre içine mücevher gömülmüş binlerce diş bu enstitüde bulunuyor. Kafataslarıyla birlikte bulunan diş yapıları insanların o dönemlerde de dişçiye gittiğini ya da diş süslemesi yapan insanların bulunduğunu ortaya koyuyor.


Bilim insanları tam olarak bu dişlerin hangi dönemin insanlarına ait olduğunu bilmemekle birlikte eldeki bulguların İspanya’nın keşiflerinden önceki döneme yani Mesoamerika dönemine ait olduğu yönünde görüş belirtiyor.


Enstitü antropologlarından Jose Concepcion Jimenez, süslü dişlerin ağırlıklı olarak erkeklere ait iskeletlerde bulunduğunu açıkladı. Dişe gömülen bu mücevherlerin sosyal bir statünün işareti olmadığını ifade eden Jimenez, bunun daha çok görsel amaçla yapıldığını belirtti.


Antik dönemlerde dişçilerin obsidyen gibi sert taşları tıbbi alet olarak kullandığı biliniyor. Dişçilerin anestezi işlemini de bazı bitkilerden faydalanarak yapabildiği tahmin ediliyor. Dişlerde kullanılan taşlar arasında en çok rastlananı yeşim taşı. Bu taşların doğal reçinelerle dişe tatbik edilmiş olabileceği öne sürülüyor. Antropolog Jimenez, bu veriler ışığında dönemin dişçilerinin ilerlemiş bir diş anatomisi bilgisine sahip olduklarını tahmin ediyor.

Birgün, 23.05.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Antik/r1.jpg