PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Define avcilarina ek süre


~*İNB_37*~
06-30-2009, 11:22 AM
DEFİNE AVCILARINA EK SÜRE

http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/Define/r1.jpg


Giresun’un Bulancak İlçesi kırsalındaki 2 bin rakımlı yaylada, 2 aydır "Kırım Krallığı"na ait olduğu iddia edilen hazinenin izlerini süren ekibin çalışma süresi, 1 ay uzatıldı. Tarihi kalıntıların yanı sıra 90 ton altın bulunduğu tahmin edilen alanda 40 metre sondaj yapan kazı ekibi, 2 hafta içinde sonuç almayı planlıyor.

Kazı sorumlusu Turan Gögerçin, yaklaşık 2 aydır devam eden kazıda çok büyük aşama kaydettiklerini ancak Define Arama Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri gereği yasal olan kazı sürelerinin 19 Haziran Cuma günü sona erdiğini söyledi.

Kazı programında planladıkları tüm aşamaları kaydettiklerini, tahmin ettikleri tarihsel izlere ulaştıklarını ifade eden Gögerçin, "çok büyük aşama kaydetmemize, gecemizi gündüzümüzü bu arazide geçirmemize karşın yasal süre içerisinde amacımıza ulaşamadık. Bunun üzerine, hava ve arazi şartlarının bizi engellediği çalışamadığımız günleri de hesaba koyarak ek süre talep ettik" dedi.

Taleplerini ilettikleri yetkili birimlerin, konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığındaki yetkililerle paylaştıklarını, bunun üzerine kendilerini çok sevindiren süre uzatma kararının çıktığını anlatan Gögerçin, "bize resmi olarak 1 aylık ek süre verildi. Biz de bu sürenin başladığı dünden beri (23 Haziran) çalışmalarımızı kaldığımız yerden sürdürüyoruz" diye konuştu.

Sürenin uzatılmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Gögerçin, şöyle devam etti: "Kazı alanına çok büyük yatırım yaptık. Sondaj malzemesi, seyyar kompresör, jeneratör, yapay asansör, 13 kişilik ekibimizin yatacağı çadırlar ve malzemeler çıkardık. Çalışmaların sonlanmadan bitmesi, bu yatırımın boşa gitmesine neden olacaktı. Onun için alınan bu karar, hem bizim hem de burada olduğunu düşündüğümüz kültürel varlığın ortaya çıkarılması açısından ’tarihi’ öneme sahip."

Gögerçin, kazıda 1,5 metrekarelik alanda 40 metrelik derinliğe ulaştıklarını, iki hafta içerisinde sonuca ulaşmayı ve tarihi kalıntılar ile defineyi gün yüzüne çıkarmayı umduklarını dile getirerek, "biz başta çalışmalarımızı devlet gözetiminde ama sessiz sedasız yürütüyorduk, ama kazı yapıldığı haberi basın yayın organlarında yer alınca buraya olan ilgi arttı. Vatandaşlar da artık bizim sonuca ulaşmamızı, buradaki kültür varlığını açığa çıkarmamızı bekliyor. İnşallah beklentileri haklı çıkaracağız" dedi.

Tarihçiler, eski çağlarda, MÖ 1500’lü yıllarda bölgede "Kırım Krallığı"nın var olduğuna dair herhangi bir tarihsel bilgi olmadığını, bulunacağı iddia edilen tarihsel kalıntıların MÖ 8’inci yüzyılın ilk yarısına kadar Kafkasya’dan Karadeniz’in kuzeyine doğru uzanan alanda yaşayan atlı göçebe kavim "Kimmerler"e ait olabileceğini belirtiyor.

Define Arama Yönetmeliği, define aramak isteyenlerin, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçeyle müracaat etmelerini ve dilekçede arama amacının açıkça belirtilmesini şart koşuyor.

Bulunan definenin Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değerinin tespit edilmesini öngören yönetmelik, define Hazineye ait arazide bulunmuşsa değerinin yüzde 50’sini çıkaran kişi olan aracıya verilmesini karara bağlıyor.

Bulancak’ta yapılan kazıda, yönetmelikte belirtilen devlet gözlemcileri de bulunuyor.
Radikal, 24.06.2009