PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarihi köprüye restorasyon


~*İNB_37*~
06-30-2009, 11:22 AM
TARİHİ KÖPRÜYE RESTORASYON

Kırıkkale’nin Keskin İlçesi'ndeki tarihi Çeşnigir Köprüsü, restorasyon çalışmalarına başlanmak üzere araç ve yaya trafiğine kapatıldı.

Edinilen bilgiye göre, ilk olarak 13. yüzyılda yapıldıktan sonra Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Mimar Sinan tarafından yeniden inşa edilen Köprüköy beldesi yakınındaki Çeşnigir Köprüsü onarılıyor.

Zaman zaman Kapulukaya Barajı’ndan tahliye edilen suyun altında kalan ve ağır tonajlı araçların geçişiyle ana kemer taşları düşmeye başlayan köprüyü kurtarmak için harekete geçen Karayolları Genel Müdürlüğü, 2007 yılında ilk ölçümleri yaptıktan sonra şimdi de restorasyonu yapacak firma, köprüyü araç ve yaya trafiğine kapatarak restorasyon çalışmalarına başladı.

Ağustos ayına kadar su tutularak, köprünün temel ve ayaklarından başlamak üzere platform ve iskeleler kurulacağı daha sonra köprünün çimento kullanılmadan orijinalına uygun şekilde onarılacağı öğrenildi.

Köprüköy Belediye Başkanı Hasan Taşpınar yaptığı açıklamada, 13. yüzyılda inşa edilen ve İpek yolu güzergahında bulunan köprünün kurtarılması için sürekli girişimlerde bulunduğunu söyledi.

Nihayet başlayan restorasyon çalışmasının iki yıl süreciğini anlatan Taşpınar, "Fizibilite raporları hazırlanmış ve çalışmalara tecrübeli bir firma ile başlanmıştır. Belediye olarak çalışmaya destek vermeye hazırız" dedi.
Hürriyet Ankara, 24.06.2009


http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/TarihiKopruye/r1.jpg