PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tarihi taşhan'a özel ilgi


~*İNB_37*~
06-30-2009, 11:23 AM
TARİHİ TAŞHAN'A ÖZEL İLGİ

http://www.tayproject.org/imjpg/haber28/TarihiTashana/r1.jpg

Amasya'da 250 yıl önce yaptırılan ve bu zamana kadar çok sayıda doğal afet ve yangına maruz kalan tarihi Taşhan, onarımının tamamlanmasından sonra turizme hizmet edecek.

Amasya'da Mutasarrıf Hacı Mehmet Paşa tarafından 1758 yılında yaptırılan ve bu zamana kadar çok sayıda deprem ve yangına maruz kalan tarihi Taşhan, Amasya Valiliği tarafından onarılacak. 1758 yılında yapıldıktan sonra bu zamana kadar çok sayıda deprem, yangın, su baskını gibi afetlere maruz kalan, bakım, onarım ve restorasyon yapılmadığı için taşıyıcı kolan ve duvarları zarar gören tarihi Taşhan'ın sahiplerinin yönetimi Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devretmesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de Yap-İşlet-Devret modeliyle tarihi Taşhan'ın onarımını üstlenecek kimseyi bulamamasından sonra devreye giren Amasya Valiliği, tarihi Taşhan'ı 29 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden aslına uygun olarak yaptırmak ve kiraya vermek üzere kiralamıştı.

İl Özel İdaresi tarafından projesi ihale edilen Taşhan, aslına uygun olarak onarıldıktan sonra içerisinde otel, restoran, turistik eşya satış reyonları ve kafeler olacak. 2001 yılında tamamlanması planlanan Taşhan'ın onarımının üzerinde titizlikle durulurken, aslına tam olarak uygun olması için yoğun çaba harcanıyor.
Amasya Kent Haber, 23.06.2009