PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Define avcılarına müjde


~*İNB_37*~
08-18-2009, 12:34 AM
DEFİNE AVCILARINA MÜJDE

http://www.tayproject.org/imjpg/haber29/DefineAvcilarina/r1.jpg

Define avcıları tarihi değer taşıyan altın ve sikke bulduklarında Turizm ve Kültür Bakanlığı tarafından ödüllendirilecek.



Gizli kazı yapan ya da geçmiş dönemlerde yaşayan kültürlere ait kalıntı bulanlar, bundan sonra devletten izin alarak arkeologların eşliğinde kazı yapabilecek. Kazı sonunda bulunan altın, sikke ve gömülerin bedeli mükafat olarak kazıyı yapan kişiye verilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Diyarbakır Arkeoloji Müzesi Müdürü Mehmet Bilici, yasalara uyularak yapılan kazılarda çıkan definenin bedelinin bulan kişiye hediye olarak verildiğini belirterek, "Kültür ve tabiat varlıklarını koruma yasası var.



Eğer bir kişi bir yerde hazine, altın, sikke ya da gömü olduğunu tahmin ediyorsa ya da bu yönde duyum almışsa il merkezlerinde valiliklere, ilçe merkezlerinde kaymakamlıklara başvurarak izin alma suretiyle kazı yapabilir. Alınan izinden sonra kazıyı yapacak kişiye arkeolog, kazı ekibi, kazının yapılacağı yeri korumak için polis ya da jandarma yardımı sağlanır. Ama kazıyı yapacak kişi, tüm masrafları kendi cebinden karşılar. Eğer kazı yapılan yerde herhangi bir tarihi değer taşıyan madde bulunmazsa kazıyı yapan kişiye masrafların bedeli iade edilmez.



Bunun için, kazı yapacakların iyice düşünmesi gerekir. Yılda ortalama 15 kaçak kazı güvenlik güçlerince tespit ediliyor. Eğer kazı yapan ya da tesadüfen tarihi eser bulanlar, 3 gün içinde Kültür ve Turizm Müdürlükleri'ne başvurursa o şahıslara mükafat verilir. Bu şahıslar 3 günlük süre zarfında bize başvurmazsa ve güvenlik güçlerince yakalandıkları takdirde o kişiler hakkında adli işlem yapılır. Bunun önüne geçmek için herkesi yasalara uymaya davet ediyorum. Kültür
varlıkları hepimizin ortak değeridir" dedi.



Diyarbakır'ın medeniyetler ve kültürler şehri olduğuna dikkat çeken Bilici, "Şu ana kadar Diyarbakır'da 700 ile 800 arasında tarihi eser mahiyetinde ev var. Bunlar arasında en eski ve kaliteli eserler Kortuk tepede bundan 12 bin yıl önce, yani MÖe 10 bin yılına ait olanlar. Bunları Arkeoloji müzesi olarak en iyi şekilde koruyoruz" dedi.


Diyarbakır Arkeoloji Müzesi bundan sonra yeni yerinde hizmet verecek. Müzenin yeri İçkale'de olacak. Yeni müzenin 2011 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Diyarbakır Kent Haber, 12.08.2009

detay
08-19-2009, 01:22 PM
insallah dedıklerı gıbı olur
yanı burada yazılanlar gıbı demek ıstedım

cengiz kutlugün
08-29-2009, 06:07 PM
Iyi çok güzel bunlar dışarıya çıkmasın bizim değerlerimiz olarak kalsın fakat bazen o kadar saçma sapan şeyler oluyo ki mesela ; bri abimiz buldu ve teslim etti 3 parça eser 2 tanesine değer biçildi ve o eğer üzerinden belirli bir miktar ödenedi 1 tanesi içinde kurul oluşturularak değer tesbiti yapılıp bu abimize belirtilecek değer üzerinden ödenme yapılacak kurul toplandı sonuç ne çıksa beğenirsiniz, bu çok nadide bir eser bunun eşi benzeri yok buna paha biçilemez :) abimiz diyoki kurban oluyum tek 10 lira deyinde bana 3-5 kuruş verin rica ediyorum :) onlar ise yok olmaz buna paha biçilmez dediler ve öylece kaldı inanaın o eserden bir kuruş alamadı şimdi bu adam yine bulsa verirmi vermez bence iyi bişi değil ama vermez zaten parayı verseler bundan önce bulanlardan başlayacaklar ödeme yapmaya sıra ne zaman gelir oda ayrı bir konu o zamana kadar bu ölür gider zaten 75-80 arası yaşı var.işin bu yanı bir yana bu işe devletin daha fazla özen gösterip daha önce ödemeler yapıp bulunan eserlerin heba olmaması için vatandaşı kazanması lazım yoksa biz bu eserleri kaçakçılar tarafından götürülüp anca yabancı ülkedeki müzelerde görür vah tüh deriz iş işten geçince tabi.satanda zaten benim gibi anlamaz fiyatından satar o çok kıymetli eserleri 3-5 milyara para kazndım sanır gariban ne kadar aldandığını ve ülkenin neler kaybettiğini bilmeden maalesef