PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Seradan tarihi villa çıktı


~*İNB_37*~
08-24-2009, 12:04 AM
SERADAN TARİHİ VİLLA ÇIKTI



Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi Kadıoğlu Köyü’nde Nizamettin Oral isimli şahsın sera kurarken bulduğu mozaik üzerine bölgede başlatılan çalışmalarda villa olduğu tahmin edilen yapıya ait ikinci bir mozaik taban bulundu.



Tabanın bir kısmı ortaya çıkartılırken, çalışmalar ekonomik sıkıntılar nedeniyle durma noktasına geldi. Kadıoğlu Köyü’nde oturan Nizamettin Oral’ın sera kurarken ortaya çıkardığı ve Zeugma’yı andıran mozaik yapı üzerine Ereğli Müzesi tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştı. Arkeolog Handan Özalpay başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında, ikinci bir mozaik taban bulundu. Tabanın bir kısmı gün yüzüne çıkarılırken, diğer kısmı ise ödenek yetersizliğinden bekletiliyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Ereğli müzesi Arkeologlarından Handan Özalpay, “MS sonra 25–260 yıllarında kullanılan bir sikke buldu. Bu sikke nedeniyle bu tarihlere ait olduğunu tahmin ediyoruz. Sera kurulurken ortaya çıkan Zeugma benzeri 6x5 metre ebatlarında mozaik tabanın ardından 4.20–9 metre ebatlarında olduğunu tahmin ettiğimiz, yeni bir mozaik taban bulduk. Tabanın yarısından fazlasını çıkardık. Ama çoğunluğunun tahrip edildiğini gördük. Tabanın yaklaşık üçte birinin tahripli olduğunu gördük. Tabanların yanı sıra su oluğu, 4 basamaklı merdiven, su borusu, bulundu.. Odalardan biri diğerinden bir basamak aşağıda bulunuyor. Bu da, zeminin meyilli olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca çok sayıda kırık, pişmiş eşya, kase, testi parçaları çıkıyor. Bir tahribat belirtisi var. Ya döneminde yada daha sonra tahrip edilmiş olabilir” dedi. Kazı alanında inceleme yapan Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, bu seneki çalışmaların sürmesi için gerekli ek ödenek konusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Ek ödenek için umutlu olduğunu belirten Gülşen, “Filyos’ta yapılan kazı çalışmaları, havaalanının açılması, Vadi projesinin hayata geçmesi yönünde atılan adımlar, bölgemizi hem sanayi, hem de tarihi ve turistik açıdan önemli düzeye getireceği inancındayız.”

Değişim Medya, 20.08.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber30/Seradan/r1.jpg

SEYRANİ
08-26-2009, 05:55 PM
emegine saglık emre
devam

DAYI
08-27-2009, 03:43 PM
selamünaleyküm bu gidişle emre iş büyütecek ...
HADİ HAYIRLISI

cengiz kutlugün
08-29-2009, 06:16 PM
Anadolunun her yerinden adeta fışkıyo bunun gibi şeyler ama maalesef ödenek yok diye çıkarılamıyo .bir amcamız bahçesinden bulmuş mermerden sutun başlıkları ve altlarına konan altlıklardan ve birde mermerden atbaşı ama ne kadar güzel yapılmış bir atınbaşı ama sen ne yap bu atın başını zavallı içinden birşey çıkacak diye atın burnunu kulağını gözünü kır ne kadar üzülmüştüm adam çok yaşlı kızmakta olmadı ama yapacak bir şeyde yok olan olmuş.hala o adamın başçesinden hemde şehrin merkezinden neler çıkıyordu çevrede mermer ocağı falan yoktu ama orada bir sürü mermerden işaretler ve eserler çıkıyordu adama söz verdiğimiz için yerini yetkililerede söylemedik sözümüzü yiyemezdik o bize güvenmişti çünkü evinin elinden alınacağından korkuyordu tabi ama çok vardı çok hala duruyor sanırım