PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Devlet, Vahdettin mührünün peşinde


sivasLı58
06-15-2008, 11:44 AM
Kültür Bakanlığı, müzayedede satılması ertelenen son padişah Vahdettin'in devlet mührü için suç duyurusunda bulundu. Devlet, mührün müzeye verilmesini istiyor..

Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin'in mührü için bakanlık ve mührün sahibi arasında hukuki bir tartışma yaşanıyor. Antikacı Selden Emre, yurtdışından aldığı Mühr-i Hümayun'u Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin Aralık 2006'daki Yeniyıl Müzayedesi'nde satışa çıkardı. Böylece mühürden haberdar olan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. İlber Ortaylı, eserin satılamayacağını söyleyerek müzeye verilmesi gerektiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de bakanlık bünyesinde kurulan komisyonun belirlediği bedel üzerinden mührü satın alıp Topkapı Müzesi'ne koymayı planladı. Ancak mührün sahibi Selden Emre, muhammen bedelin 140 bin YTL olarak belirlendiğini öğrenince satmaktan vazgeçti. Bakanlık ise satışı kendilerinin durdurduğunu ifade etti.

MÜHÜR SAHİBİNDEN TEPKİ

Bu arada mührü satın alıp müzeye bağışlamak isteyen işadamı Zeynel Abidin Erdem de araya girdi. Mührün sahibi Selden Emre, Erdem'in 60-70 bin YTL'ye işi kapatmaya çalıştığını söyledi. Emre, "O dönemde iyi niyet ve aklıselim galip gelseydi elbette anlaşabilirdik ama artık namümkün" dedi. İki yıl önceki olayların ardından geçen 15 Şubat'ta mühür için Kültür Bakanlığı suç duyurusunda bulundu. Portakal Sanat ve Kültür Evi'nin sahibi Raffi Portakal, "Selden Hanım mührü yurtdışından resmi belgeli ve legal olarak satın almış. Muhammen bedeli ve tayin edilen rakamı uygun bulmadığı için müzayede günü mührü geri almıştı" dedi. Emre'nin avukatı Fırat Karadayı ise olay tekrar hukuka intikal ettiği için yorum yapmak istemedi ancak "Sahibi, devletin belirlediği bedelden satmak veya vermek zorunda değil. İstediğini yapar, şahsına aittir" dedi. Uzun yıllardır antikacılık yapan Selden Emre ise konuyla ilgili mağdur olduğunu; eserin önemini bilerek büyük meşakkatlerle satın alıp getirdiği halde mührün neredeyse bedavaya getirilmek istendiğini ifade etti.