PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kocaeli'nde 2 bin yıllık lahit mezar bulundu


~*İNB_37*~
11-02-2009, 11:49 PM
KOCAELİ'NDE 2 BİN YILLIK LAHİT MEZAR BULUNDU

Kocaeli'nde Roma dönemine ait 2 bin yıllık lahit mezar bulundu. Kocaeli Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar esnasında Şemsettin Köyü'nde bir vatandaşın bahçesinde lahit mezar bulundu.



Lahdin tescil edilmediğini fark eden yetkililer, gerekli girişimlerde bulunarak kentin tarihini yansıtan eserin korunması için Koruma Kurulu'na başvurdu. Türklerin Anadolu'ya gelişinden önce de önemli bir yerleşim yeri olduğu çok sayıda tarihi kalıntının bulunması ile anlaşılan Şemsettin Köyü'nde bulunan tarihi mezar Koruma Kurulu'nca tescil edildi.



Lahdin üzerinde 8 satır Grekçe yazıt bulunuyor. Bölge tarihi açısında önemli bir bulgu olan lahit 'insitu' (orijinal kullanım yerinde) olarak adlandırılıyor. Lahit sandukası dört sıra blok taş üzerinde duruyor. Doğu-batı yönünde uzanan lahdin sandukasının doğu kısmında güney ve kuzey cephelerinde boydan boya çatlaklar var. Lahdin sandukasının batı cephesinde üst kısmında kare şeklinde bir açıklık yer alıyor. Lahdin kapağı kısmen tahrip olmuş olsa da büyük bir bölümü sağlam durumda bulunuyor.

Zaman, Haber: Mehmet Güler, 24.10.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber31/Kocaelinde/r1.jpg