PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sit alanında mermer aranmasına tepki


~*İNB_37*~
11-03-2009, 12:09 AM
SİT ALANINDA MERMER ARANMASINA TEPKİ
Karabük merkeze bağlı Sipahiler Köyü Küre mevkiinde sit alanının daraltılarak ismi verilmeyen bir şirket tarafından mermer çıkartılması için verilen izne köylüler tepki gösterdi.



Üzerinde tarihi hamam, havuz ve sütunların bulunduğu Küre mevkiindeki sit alanının daraltılarak bölgede mermer çıkarılması için verilen izne köy halkı tepki göstererek asıl amacın mermer değil define aramak olduğu iddiasında bulundu.



Sipahiler Köyü'nde 10 yıl muhtarlık yapan İrfan Yıldız, ''Muhtarlığım zamanında buraya gelenler, sesimi çıkarmamam için bana para teklif ettiler ama ben kabul etmedim'' dedi.



Sit alanının olduğu yerlerin büyük kısmının tapulu olduğunu ve 100-150 senedir buranın vergisini verdiklerini söyleyen eski muhtar Yıldız, "Buraların tapuları bizde. Bu adamlar burada mermer değil define arıyor. Bu işin ucunda mermer katiyen aranmıyor, tek hedefleri define bulmak. Mermer ayağına bunlar burada yer altını şehrini arıyor. Ben 10 yıl muhtarlık yaptım ve benim muhtarlık dönemimde ben bunlara müsaade etmedim. Bunlar gizli tutuyorlardı ve bana, 'Sesini çıkarma biz seni görürüz' dediler. Ama ben bu güzelliği buradan mermer uğruna yok ettirmem. Bütün köylüyü buraya yığarım ve cebren kimse burada bir şey yapamaz. Kültür Bakanlığı buraya izin verse dahi Sipahiler Köyünün sahiplerinin veya köy muhtarlığı idare heyetine danışmadan nasıl kazı yapılır? Buranın SİT alanı olduğu ortaya çıkınca devlet tarafından birçok köylüye tapuları verilmedi. Şimdi ise bizim haberimiz olmadan SİT alanını daraltıyorlar. Bu Küre mevkiinin tamamı SİT alanı diye geçiyor. Burada birkaç kişiyi görüyorlar ve para dönüyor, SİT alanını daraltıyor. Buranın tarihi bizim duyduğumuz kadarıyla Rum diyarından kalma bir yer altı şehrinin olduğu söyleniyor. Zaten çıkan taşlarda ve sütunlar bunu gösteriyor" diye konuştu.



Köyün yeni Muhtarı Vedat Özdemir ise, kendisine Karabük Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden gönderilen resmi yazıda Sipahiler Köyü Küre mevkiinde 1. Derece Arkeolojik SİT alanı sınırlarının belirli nedenlerden dolayı küçültüldüğü ilan eden bir ilan yazısı geldiğini söyledi.

Muhtar Özdemir, ''Bize küçültme nedeni ise hiçbir şekilde belirtilmiyor. Bize hiçbir şekilde bu konu ile ilgili bilgi verilmiyor. Kazı kim tarafından yapılacak, nereye kadar yapılacak hiçbir şey bilmiyoruz" diye kaydetti.

Karabük Kent Haber, 09.10.2009
http://www.tayproject.org/imjpg/haber31/Sit/r1.jpg
http://www.tayproject.org/imjpg/haber31/Sit/r2.jpg

hira_pc
11-03-2009, 02:11 AM
mermer bahane hersey sahane olmus ...:)

~*İNB_37*~
11-03-2009, 07:28 PM
Bahane güzel ya:) adamalar işi biliyor:d