PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Müzelere Sığmayan Tarihi Eserler Depoda Çürüyor


AYDIN
11-14-2009, 07:30 PM
Muğla’da çıkarılan tarihi eserler, müzelerin yetersizliği sebebiyle adeta çürümeye terk ediliyor. Merkez, Milas ve Fethiye ilçelerindeki şehir müzelerinde bulunan 79 bin 196 eserin 76 bin 838′i, yeterli teşhir salonu bulunmadığı için depolardan çıkarılmıyor.

Şu anda Muğla Müzesi’nde bulunan 7 bin 332 eserin 795′i, Milas Müzesi’nde 51 bin 864 eserin 563′ü, Fethiye Müzesi’nde ise 20 bin eserin sadece bin tanesi sergilenebiliyor. Muğla Müzesi’ne, Yatağan ilçesinde bulunan kömür havzaları içndeki Stratonikeia ve Lagina antik kentlerinden, Milas Müzesi’ne Labranda, Herakleia, İasos, Euromos, Beçin ve Gümüşkesen gibi önemli ören yerlerinden, Fethiye Müzesi’ne de Köyceğiz ilçesindeki Kaunos ve Yaka Tlos’tan çıkarılan eserler götürülüyor.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Süslü, merkez ve Milas’taki müzelere yeni yerler bulmak için çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Süslü, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü’nün çalışma sahasındaki arkeolojik kazılar içinse Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’yle beş yıllık protokol imzalandığını söyledi. Buna göre söz konusu sahadaki kazılardan, Milas Müze Müdürlüğü sahasındaki sorumlu olacak. İl Kültür ve Turizm Müdürü, “Arkeolojik çalışmalar, ülkenin kömür ihtiyacı da düşünülerek TKİ’nin sahasındaki üretim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde sürdürülecek. Bittikten sonra ise alan yine TKİ-GELİ ‘ye teslim edilecek. Bu sebeple yoğun bir şekilde devam eden kazı çalışmalarında çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarılıyor. Bunların sergilenmesi için yeni bir müzeye ihtiyaç var.” dedi.

Milas Müze Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Belen Tepesi, Mengefe mevkisindeki kazı çalışmalarında çıkarılan tarihi eserlerin bu müzeye, Lagina’da çıkanlarınsa Muğla Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini belirten Murat Süslü, şunları söyledi: “Yatağan ilçesi Börükçü mevkisiyle Milas ilçesi Belen Tepesi Mengefe mevkisi ve Hüsamlar köyü sınırları içinden gelecek eserlerle birlikte, söz konusu alanda TKİ’nin kömür çıkarma çalışmalarına hız vermesinden dolayı daha da genişleyerek devam edecek kazılardan çıkacak tarihi eserlerin artacağı düşünülmüktedir. Bunların restorasyon, konservasyon, envanter, fotoğraf, depolama ve sergileme çalışmalarının güvenli ve hızlı yapılabilmesi için Milas ve Muğla merkeze acilen yeni birer müze kurulması gerekmektedir.”

SEYRANİ
11-14-2009, 10:35 PM
müzeye götürsen depoya koyuyorlar götürmesen kodese:)

MEZARCI
11-15-2009, 12:09 PM
müzeye götürsen depoya koyuyorlar götürmesen kodese:)

:D:D:D

güldürdün beni seyrani