PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Defineciler yeraltı şehri buldu


~*İNB_37*~
01-04-2010, 09:27 AM
DEFİNECİLER YERALTI ŞEHRİ BULDU

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, Kepez Tepesi diye bilinen sit alanında kaçak kazı yapan defineciler altın ararken, eski bir yerleşim biriminin ortaya çıkmasını sağladı.



Ceylanpınar İlçesi'nde, sit alanı olduğu için kazı yapması yasaklanan Kepez Tepesi diye bilinen bölgede kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçak kazı yapıldı.



Kazı yapılan bölgede eski bir uygarlığa ait olduğu tahmin edilen yerleşim alanı bulundu. Eski bir uygarlığa ait olduğu tahmin edilen yerleşim alanını tesadüfen bulduğunu dile getiren, İbrahim Atay, tarihi eserler üzerinde yaklaşık 20 yıldır araştırma yaptığını belirterek, "Kepez Tepesi mevkisi diye adlandırılan yerde arkadaşlar ile birlikte tesadüfen kaçak kazı yapılmış bir alan gördük kazı yapılan alanda yapmış olduğumuz incelemede kazılan alanın eski bir uygarlığa ait olan bir yerleşim alanı olduğunun farkına vardık. Yerleşim alanındaki merdiven basamakları ve duvarlar açık bir şekilde göze çarpıyordu. Kazı sonucu ortaya çıkan yerleşim birimin üst taraflarında kuyu ve mağaralar bulunmaktadır. Kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan yerleşim biriminin MÖ 5 bin yıllarına ait olduğu tahmin edilirken, bu yerleşim birimi Mitaniler, Parslar ve Hititlilere başkentlik yapmış bir bölgedir. Bu yerleşim birimin tarihteki ismi Vaşşugar ve Vaşugani'dir. Yıllardır, bu tarihi alan definecilerin uğrak haline gelmiş ve yıllardır bu alan kaçak kazı yapan defineciler tarafından tahrip edilmiştir. Eski yerleşim alanındaki kalıntıların defineciler tarafından daha fazla tahrip edilmemesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz. Arkeologları ve araştırmacılar bölgeye gelerek eski yerleşim yerinde çalışmalar yaparak eski uygarlığa ev sahipliği yapmış yerleşim alanında çalışmalar yapması tek arzumuzdur" dedi.


Bu arada, Ceylanpınar Kaymakamı İlker Özerk Özcan ise, konu ile ilgili açıklama yapmayacağını söyledi.
Şanlıurfa Kent Haber, 29.12.2009

http://www.tayproject.org/imjpg/haber32/Defineciler/r1.jpghttp://www.tayproject.org/imjpg/haber32/Defineciler/r2.jpg

oguz6868
01-04-2010, 01:16 PM
bu tür yerler bizim yörede(aksarayda) çok var bilgisi olanlar varsa her türlü yardımı yaparım

SEYRANİ
01-04-2010, 10:36 PM
bide defineciler tarihi yok ediyr derler:)
bakın ülkeye bir yer alltı şehri daha kazandırdık

~*İNB_37*~
01-04-2010, 11:13 PM
evet seyrani abi haklısın zarardan çok kerımız varda anlayana abicim:D

hutame
02-03-2010, 11:51 PM
aynı yer altı şehrı diye sölene bi yerde nigdede gecen sene sanırım bulundu , gittim ,gördum ,gezdim, harıka yerdı gezmekle bitmiyordu 3..4 kat ındık alta ma halen acılmamiş alanlar var idi...