PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Slm,,


misafir48
02-19-2010, 03:05 AM
SLM,,

DEDEKTÖR NİÇİN GEREKLİDİR,,

Bunun pek çok nedeni var. Elbette bir defineci araştırmalarında pek çok yöntemi deneyebilir. Örneğin bir defineci herhangi bir cihaz kullanmadan sadece kendi tecrübelerine dayanarak eline bir kazma alır ve şüphelendiği yeri doğrudan kazabilir. Evet... Böylesi bir uygulama ile de definecilik yapılabilir. Fakat bu uygulamada definenin tam olarak ucu ucuna yerinin belirlenebilme ihtimalinin çok düşük olması, derinliğin tahmin edilebilmesinin güçlüğü, öte yandan kazılan yerde gerçekten define olup olmadığı gibi pek çok bilinmeyenler mevcuttur. Dolayısıyla eline kazmayı alıp arazide her şüphelenilen yeri kazarak definecilik yapmak akılcı bir yöntem gibi gözükmüyor. Ve bu şekilde define arayanlara da doğrusu rastlamadım, ama kulağımıza geliyor. Şu halde bu uygulama geçerli bir define tespit yöntemi değildir. Yine elinize alacağınız sivri uçlu demir bir çubuğu şüphelenilen bölgede topraga çakıp şayet ucuna küp, tuğla benzeri bir artık varsa burada define olduğu anlamına gelecektir. Fakat buradaki sıkıntı ise, milim farkla çubuğun yanlış noktaya saplanması durumunda define farkedilmeyecektir. Öte yandan çubuğun ucunda görülecek olan her küp artığı acaba defineye mi işaret etmektedir? Bu uygulamanın da verimliliği oldukça düşük olacaktır. Sözkonusu bu ve benzeri uygulamaları aklı başında hiçbir defineci yapmaz ve bizde tavsiye etmiyoruz.
Dedektörleri yerden yere vuranlar acaba defineciye bu konuda hangi yöntemi kullanmasını önerirler? Dedektörlerle define aramayalım? Niçin? Onlar tükaka çünkü.Bakır çubuklarla antenlerle yapalım mı? Onlarlada olmaz niye kan uymaması alasılığı var. Laptoplu vs. sistemleri de attık bir kenara...Eee ne kaldı geriye..? Yahu bu adam definecilik yapacak. Sen definecinin kullanabileceği bütün teknikleri, yöntemleri bir şekilde elinden aldın, bari eline alternatif bir yöntem yada cihaz verde onunla definecilik yapsın. Ortaya birşey koy.!! Define tespitinde alternatif bir yöntem söyle. Bende onu kullanıyım herkes kullansın. Kestirmeden hedefe ulaştıracak diğerlerinin hepsinden iyi bir yöntem söyle. dolaysısyla arkadaşlar gerçekçi olalım.Sende o yok, bu yok. Kuru kuruya laf gürültüsü var. Hiç kusra bakma dostum seni ciddiye alamayız. Eleştiri her kişinin işidir. Amma ortaya reel anlamda alternatifler koyabilmek o er kişinin işidir.
Şu halde defineciliğe gönül vermiş bir kimse için define araştırma ve bulma teknikleri içerisinde hangisi en verimlidir? Herşeyden önce şunu söyleyelim, mutlak anlamda her yönüyle verimli bir sistem yada yöntem yoktur. Bu durumda bir defineci elbette en sağlıklı yöntemi uygulamak isteyecektir. Bundan daha doğal ne olabilir? Bu teknik öyle bir şey olmalıdır ki; elde bulunan define tespit materyalleri içerisinde en güveniliri olsun. Ayrıca sonuca çabuk ulaştırsın ve doğruluğu yada güvenilirliği diğerlerine nispeten daha yüksek olsun. Bunu kim istemez? Dedektör satıcısı firmaların yaptığı en büyük hata ve itibarlarının beş paralık olmasına neden olan kusurları ise, "cihazlarında olmayan özellikleri varmış gibi göstermeleridir. Yani basit ifadesiyle "yalan" konuşmalarıdır. Dedektörleri olduğundan fazla göstermeyin. Fakat biri yalan konuşmasa diğeri yalan konuşuyor, "o firmanın yapamadığı cihazı biz yaptık, bizmkinde şöyle özellik, böyle özellik var" diyor çıkıyor piyasaya. Halbuki silme yalan konuşuyor.
Defineci kanıyor bunlara alıyor cihazı fazla geçmeden kepazeliği görüncede veryansın ediyor. Eder tabi. Bende olsam bende "veryansın" ederim. Sen milyarları hileyle üçkağıtla elimden al ve bana en ileri sistem diye gerçekte "beş para etmezı" bir cihaz ver. Olmaz böyle şey. Yahu yere göğe sığdıramadığınız bu cihazlar neticede elektronik üniteler değil mi? Evet öyle..Elektronik ünitelerin yapacakları bellidir, yapamayacakları da bellidir.
Ama biz doğruları konuşalım. Az kazanalım, helal kazanalım makina alacak kişi sahtekar firmanın ağına düştüğü zamanda hiç sağa sola dert yanmasın. Zira bunu sen istedin.
Çubuklar, alan taramalar, antenler vb. tekniklerin konusu ayrı bi konu
O halde ne yapılmalıdır? Nerden bakarsanız bakın en verimli yöntem olarak karşınıza mağnetik akı prensibine dayalı çalışan elektronik metal dedektörleri çıkmaktadır. Mecburi istikamet gibi karşımızda durmaktadır. Siz en verimli olanı, en verimli tarzda kullanmaya bakın. Bırakın gerisini. Firmalar yalan konuşmasın, definecide olmayan özellikteki dedektörlerin peşine düşmesin. Böyle yapıldığı takdirde bütün kronikleşmiş sorunlarımızı aşacağımıza ben inanıyorum.
Define bulur musunuz bulamaz mısınız, bunlar tamamen “nasip” meselesidir. Cihazla alakalı konular değildir. “Deveni sağlam kazığa bağla ardından tevekkül et” demiş atalar. Deyim yerindeyse deveyi bağlayacağımız kazık ne kadar güvenilir olursa hedefe ulaşmak o derece sühuletli (kolay) olacaktır. Ve fakat nasip yoksa dünyanın en iyi cihazını da kullansanız, tüm define arama tekniklerini bir bir hepsini sırayla uygulasanız elinize bir şey geçmez. Biz bu konuda "nasibe" inanıyoruz. Ben şahsen vaktiyle kendi el yapımım olan BFO dedektörümle bulduğum antik tek paraları bugünki en iyi cihazlarla bulamıyorum. Oysa elektronikte BFO sistem dedektörler kelimenin tam anlamıyla “en rezil” metal dedektörü sistemleridir. Şu an bu cihazların yüzüne bile bakan yok. Ve fakat o cihazla bulduklarımı şimdi en iyi makinelerle bulamıyorum. Niçin? Şimdi burada kusurlu olan cihaz mıdır? Yoksa ben miyim? Hiçbiri değil. Zira hem o zamana göre definecilikte daha tecrübeliyim ve şu an kullandığım cihazın performansına bir BFO dedektörün ulaşabilmesi mümkün değildir. O halde tüm bunların açıklaması ne olabilir? Tek açıklaması var o da “nasip”..
Ama biz elden geldiğince en iyisini yapalım, gerisini Allaha bırakalım. Her dedektörü olan zengin olsaydı, herkes işi gücü bırakır bu sektöre girer, kimse başka işle uğraşmaz ve dünya üzerinde tek bir iş kolu olurdu. O da definecilik ve dedektörler. Maalesef böyle birşey tarihin hiçbir döneminde olmadı bundan sonra da olabilmesi mümkün değildir. Her şeyden önce böyle bir şeye tanrı müsaade etmez. Ve bu durum eşyanın tabiatına aykırıdır. Dedektör eşittir define bulmak değildir. Çoğu zaman dedektör eşittir avucunu yalamaktır. Bir kez daha söylüyoruz: "Define araştırmalarında hangi yöntemi kullanırsanız kullanın nasibinizin ötesine geçemezsiniz. En iyi cihaz, en pahalı sistemler, en profesyonel ekipler, ekipmanlar öyleyse en fazla defineyi de ben bulurum. Hayır..Bir çöp bile bulamayabilirsiniz.
Dolayısıyla araziye çıktığınızda rahat olmalısınız. Tüm umutlarınızı defineye bağlamamalısınız. Define çıkarsa ne ala. Amma bulamazsanız da stres yapmaya gerek yok. Moral bozmaya ise hiç gerek yok. Siz işinize gücünüze devam edin. Ama tek dayanak noktanız define olmasın. Bu mantıkla araziye çıkın, inanıyorum ki boş dönmeyeceksiniz. Ama hırs bütün oyunları bozar haberiniz olsun. Ben bunu bizzat kendimde de yaşadım. İşte defineciler en çok hatayı burada yapıyorlar. Siz elinizden geleni yaptınız. Napalım, gezdik dolandık, cihazla aradık ama nasip değilmiş döndük geri.
Siz dünyanın en dürüst dedektör firmasından dünyanın en profesyonel dedektörünü en ucuz rakama alsanız da bu illa da define bulacağınız anlamına gelmez. Deniliyor ki: "Bu sahtekar dedektör sektörü bize hep “iyi” diye kötü cihazları sattılar. Yahu iyisini kullananları da görüyoruz. Böyle demekle sahtekarları savunmuyoruz. Sen araştır, elinden geldiğince dürüst firma ara. Açık konuşuyorum bazı firmalar bu konuda elinden geldiğince dürüst çalışıyor. Zaten piyasa dedektör satmıor, kaporta satıyor. Herneyse...
Maalesef pek çok defineci eline bir şey geçmediğinde ya kabahati cihaza buluyor ya da üreticisine. Ve işine gelmeyen bir durum olduğunda ağzına geleni sayıyor. Peki bir şeyler bulduğunda ne oluyor? Artık cihazı da üreticisini de yere göğe sığdıramıyor, öve öve bitiremiyor. İşte bu yanlış bir tutum arkadaşlar. Ben şu ana dek en çok meblağı BFO dedektörlerle buldum. Bu cihazlar şimdi iyi cihazlar mı? En iyi BFO dedektör bir DELTA PULSE'nin ölüsü kadar performans vermez. Nolacak şimdi? DELTA PULSE kötü makinemi? Asla.! Dünyanın en iyi ve en performanslı pals cihazı belki de. Ama onunla pek birşey bulamadık. Şu halde DELTA PULSE kötü bir cihaz, bunu toplayan MASTER HUNTER'de kötü bir teknisyen.
Gördünüz mü yanlış mantığın bizi nereye getirdiğini? Meblağ varsa her şey güzel. Meblağ çıkmazsa her şey ve herkes tükaka. İşte tüm bunlar biz definecilerin açmazlarıdır. Daha alacağımız çok mesafe var arkadaşlar. Açık konuşuyorum. Hangi define arama tekniğini kullanırsanız kullanın, her birini tek tek sırayla uygulasanızda define bulabilme ihtimaliniz düşüktür. Bu benim içinde böyle siizn içinde böyle. Buradaki sır hırslı olmamaktır. Ama define arayacaksanız da en ideal sistemler yine dedektörlerdir. Ufak tefek bir şeyler düşermenizden sözetmiyorum. Köşeyi döndürecek bir meblağın özellikle size rastgelmesi pekçok şarta bağlıdır.
Netice olarak arkadaşlar, konunun özünü iyi kavramaya çalışalım. İşi çığırından çıkartmadan definecilik yapalım. Pek çok definecinin bir sigara parasına bile muhtaç olduğunu ve ondan bundan aldığı borç paralarla yaşamını sürdürdüğünü unutmayalım,,
fakat "en pahalı cihazı alırsam defineyi bulurum” gibi bir düşünceye kapılma. Kendi sonunu hazırlarsın. Zaten en iyileri bizde de var. Öyle olsaydı ne Lorenzin, ne Minelabın nede diğer marka dedektörlerin ikinci el piyasası olmazdı. Her 5-10milyarı basan işi bitirirdi. Nasıl olsa en iyi, en pahalı cihazla bu iş oluyorsa onun çözümü basit. Demekki iş cihazla da bitmiyor. Zira bu marka dedektörlerin sahibi arkadaşlar cihazlarını bir an önce elden çıkarmak için yoğun gayret sarfediyorlar. Herhalde bu arkadaşların düşüncesi “Ben bu cihazla yeterince define buldum köşeyi de yeterince döndük, artık define bulmaktan gına geldi, varsın birazda başkaları köşeyi dönsün” diye cihazlarını elden çıkarmıyorlar. Baktılar ki öyle de iş olmuyormuş, pekçoğu defineciliği sonlandırma pahasına ucuz pahalı sattı ve bu işlere "elveda" dedi. Demek dünyanın en iyi, en pahalı sistemleri de elimizin altında olsa ne kadarda istesek netice alamayabiliyoruz. O halde konuyu uzatmayalım son söz olarak şunu yazalım.

"Nasip varsa gelir elden yemenden; nasip yoksa ne gelir elden…."

En içten saygılarımla…