PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : yasal yolları kullanmak istiyorum.


yeşil elmas
02-23-2010, 06:52 PM
yasal olarak define aramak istiyorum.yani elimde dedektör köylerde arama yapmak istiyorum.bunun için ne yapmalıyım.

SEYRANİ
02-23-2010, 07:06 PM
yeni çıkan kanunlarla artık elinde makina dolanamazsın öle
yer tespitini yaparsın makinasız birşekilde alırsın iznini tutarsın makinanı
oda çok geniş bir arazi degil 100 metrekare bişey:)
devlet adeta kaçak kazı yapın diye yalvarıyor definecilere sagolsun her türlü zorlugu getirdiler

yeşil elmas
02-23-2010, 07:33 PM
yaw ben yasal olmasını istiyorum. yasal olmadanda arasamda birşey olmaz yani gören olcağını sanmıyorum.Birde bu sit alanları uydudan izleniyormu?

DAYI
02-23-2010, 11:10 PM
Selamünaleyküm yeşil elmas hepimizin düşüncesi yapılan işlerin yasal olması
kanunlara uygun olması zaten başka şeyde düşünülemez bazı arkadaşlar aramaya giderken bölgede yetkili karakol komutanına gidip bilgi verip rahat ve kanuni bir şekildfe arama yaptıklarını söylüyorlar ama ne derce doğrudur ve gerçektir bilemiyorum . Peki siz nasıl yapıyorsunuz derseniz ben makina ile arama yapmam ve yapmadım gider baklarım keşif yaparım . Gerekirse yasal yola baş vurarım gerekmezse zaten işin peşini bırakırım . Saygılar dayı

ozooo
02-25-2010, 03:55 AM
yasal olarak define aramak istiyorum.yani elimde dedektör köylerde arama yapmak istiyorum.bunun için ne yapmalıyım.

s.a ALINTIDIR ve öncelikle YAZAN ARKADAŞA TŞK EDERİM ELLERİ DERTGÖRMESİN..




Yasal izinle kazı yapabilmek, tarihi zenginliklerimizi tanıyabilme ve koruyabilmek için hepimizin bilmesi zorunlu olan mevzuat ve kanunlar aşağıdadır.

XI. Tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması

MADDE 63. – Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.

Bu varlıklar ve değerlerden özel mülkiyet konusu olanlara getirilecek sınırlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yapılacak yardımlar ve tanınacak muafiyetler kanunla düzenlenir.
Mevzuat Listesi



Araştırma, kazı ve sondaj izin yasağı

Madde 49 - Türkiye'deki elçilik ve konsolosluklar mensuplarına, araştırma, kazı ve sondaj izni verilmez.

Define arama

Madde 50 - Define aramak isteyenlere, bu Kanunun 6 ncı maddesinde korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak belirtilen yerler ile tespit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar dışında, Kültür ve Turizm Bakanlığınca define arama ruhsatnamesi verilebilir.

Define aramak isteyenlere aynı süre içinde birden fazla yerde arama izni verilemez. Define arama izni, başkalarına devredilemez. Bu iş için bir başkası tevkil olunamaz.

Define aramada, Kültür ve Turizm Bakanlığından ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından temsilci olarak gönderileceklerin yolluk ve yevmiyeleri ile zaruri giderleri arayıcı tarafından karşılanır. Bu iş için gerekli olan ödenek, Bakanlıkça, define arayıcısından peşinen tahsil edilip bir Devlet bankasına yatırılır.

Arama ruhsatının verilmesi, define arayıcıdan istenecek belgeler, aramanın yapılması, çıkan defineden arayıcıya tanınacak haklar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının birlikte düzenleyeceği yönetmelikte belirtilir.



İkramiyeler ve Cezalar

Madde 64 - Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer üstünde, yer altında ve su altında bulunan taşınır kültür varlıklarını 4 üncü maddede yazılı makam ve mercilere, aynı maddede yazılı süreler içerisinde haber verenlere:

a) Bulunan varlık, bunların mülkü içinde ise bu Kanunun 24 üncü ve 25 inci maddeleri uygulanır. Ayrıca ikramiye verilmez.
b) Bulunan varlık başkasının mülkü içinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca varlığın değeri dikkate alınarak, takdir olunacak bedelin % 80'i ikramiye olarak bulan ile mülk sahibi arasında yarı yarıya paylaştırılır.
c) Kültür varlığı Devlete ait arazide bulunmuş ise, takdir olunacak bedelin % 40'ı bulana ikramiye olarak verilir.
d) Nerede bulunursa bulunsun haber verilen kültür varlığı korunması gerekli nitelikte olmadığı takdirde haber verenlere bu Kanunun 25 inci maddesindeki işlem uygulanır. Ayrıca ikramiye verilmez.
e) Nerede olursa olsun yeni bulunup da 4 üncü maddede yazılı süreler içinde haber verilmediğinden dolayı gizlenmiş sayılan kültür varlıklarını haber verenler ile, bunları yakalayan kamu görevlilerine, 1905 sayılı "Menkul ve Gayrimenkul Emval ile Bunların İntifa Haklarının ve Daimi Vergilerin Mektumlarını Haber verenlere Verilecek İkramiyelere Dair Kanun"da taşınır mallar için gösterilen oranlar dahilinde tespit edilen bedel ikramiye olarak verilir.
f) Yukarıdaki fıkralardan herhangi biri uyarınca kültür varlıklarını bulan, haber veren veya yakalayan kişiler birden fazla ise verilecek ikramiyeler bunlar arasında eşit olarak paylaştırılır.
g) Yukarda belirtilen ikramiyelerin tahakkuk ve tediyesine ait işlemler Maliye ve Kültür ve Turizm bakanlıklarınca birlikte hazırlanacak yönetmelik esaslarına göre yapılır.

Cezalar

Madde 65 - Bu Kanunun 9 uncu maddesine aykırı hareket edenler:

a) Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis ve ellibin liradan ikiyüzbin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.

Bu fiiller korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçır- mak maksadıyla işlenmiş ise yukarıda belirtilen cezalar bir kat artırılır.

b) Sit şartlarına ve korunma planlarında, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurullarınca belirlenen alanlarda öngörülen şartlara aykırı izinsiz inşaat yapan veya yaptıranlar bir yıldan üç yıla kadar ağır hapis ve ellibin liradan ikiyüzbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

c) Bu Kanunda belirli usuller dışında usulsüz yıkma veya imar izni verenler iki yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası, ayrıca ellibin liradan ikiyüzbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

Usulsüz belge verenler, ilan ve tebligat yapanlar

Madde 66 - Bu Kanunun 16 ncı maddesinde yer alan yasaklara aykırı olarak belge verenler, suç diğer kanunlarda daha ağır bir cezayı gerektirmediği hallerde, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibeşbin liradan yüzbin liraya ka- dar ağır para cezası ile; bu Kanunun 7 nci maddesinde yer alan ilan veya tebligatı bilerek, süresinde usulüne uygun yapmayanlar ise, üç aydan bir yıla kadar hapis, beşbin liradan otuzbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

Haber verme sorumluluğuna - kültür varlığı ticaretine ve ikametgahı ticarethane olarak gösterme yasağına aykırı hareket edenler

Madde 67 - Bu Kanunun 4, 27, 28 inci maddelerine aykırı hareket edenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmibeşbin liradan yüzbin liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılırlar.

Kaçak kazı ve riskleri

Ne yazıkki bu güne kadar mevcut yasalar ve mevzuatlarla kaçak kazı ve tarihi eser kaçakçılıgının önüne geçilememektedir.Bununda temelinde ne yazıkki CEHALET yatmaktadır.

Kaçak kazıyı yapan insanlar, bu yasal olmayan kazılara kendilerince bahaneler kılıflar bularak kendilerini kandırmaktadırlar.
-------Kimi bu benim için hobi,macera,kimi yasal kazıya milyarları nerden bulayım,zaten ekonomik krizdeyim param olsa bu işi neden yapayım,kimileride yasal olarak bulsam bile devlet elimizden alır vermez gibi yanlışlar içindedirler.


İŞTE bu insanlar gözü kara insanlardır.Gecenin bi yarısında koyu karanlıkta dag, tepe, bayır demeden kazı yapan HAPİSANE'yi ve AİLE'sinin gelecegini hiç dikkate almadan risk'e atan insanlardır.

Bir arap atasözü derki ( küllü cehülün ) yani her CAHİL CESURDUR. Bu işi yasal yollarla yapan arkadaşlar bu sözü üzerinize almayın CESARET CEHALETTEN KAYNAKLANINCA KAÇAK KAZILARINDA ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR.

İŞTE KAÇAK KAZININ BAZI RİSKLERİ :

1-Yasalar önünde zor durumadüşer, dogrudan yada dolaylı olarak ilişkide oldugu kişileri düştüğü zor duruma ortak eder. DÜŞTÜĞÜ BATAGA ONLARIDA ÇEKER.

2-Çocuklarının İSTİKBALİNİ KAMU HİZMETİ AÇISINDAN RİSKKE ATAR.


3-Polis kayıtlarına bir defa ismi girdikten sonra HER TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞINDA FAİL ARANIRKEN İSMİ GÜNDEME GELİR.

4-Defineyi bulsa bile ekip elemanlar, yada sonradan muhatap olacakları ile kendisine karşı güç kullanabilecegini, hayati tehlike veya en azından eli boş bırakılma riski ile her an yüz yüze kalacaktır. RESMİ KAZIDA İSE BU TEHLİKELER OLMUYACAKTIR.

5-Mali polis, jandarma ile sivil vaziyette belki bilmeden muhabbet ve pazarlık yapıcaktır.

6-Alıcısını bulsa bile malın gerçek değerini deyil % 10 ile %15 belki verecektir.HALBUKİ DEVLETTEN YASAL YOLLA CIKARTILAN MALIN %50'ni NET ALACAKTIR, KESİNTİDE BULUNMAMAKTADIR.....!!!!!!!!

7-ÜLKESİNİ, TOPRAĞINI, İNSANINI, TARİHİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ SEVEN HİÇ BİR İNSAN YASAL OLMAYAN YOLLARA BAŞ VURMAZ VE BU RİSKLERE GİRMEZ. KENDİNİ BİLEN HİÇ BİR İNSAN ÇOCUKLARININ GELECEĞİNE GÖLGE DÜŞÜRMEZ, İPOTEK KOMAZ....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

yeşil elmas
02-26-2010, 04:43 AM
bilgilendrdiin içn saol.

hutame
03-25-2010, 04:16 PM
yasal olması ıcın dedektör ile gezmeden önce o bölgenın karqakalondan izin almalısın..