PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Erzurum-7 asırlık sır çözüldü


redkit
06-07-2010, 05:16 PM
http://i46.tinypic.com/ezhcn8.jpg
03.06.2010
Erzurum'da Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Cimcime Hatun Türbesi’nin altında mezarlık ve mumya odası bulundu. Türbede yapılması düşünülen rölöve çalışmaları esnasında bulunan mezarlık ve mumya odasına, çevre esnaf ve vatandaşların şaşkın bakışları arasında girilirken, buluntuyla ilgili olarak son kararın, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verileceği bildirildi.
14. Yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin edilen Cimcime Sultan Türbesi’nin altında, mezarlık ve mumya odası bulundu. Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından Cimcime Sultan Türbesi’nde yapılması planlanan rölöve ve peyzaj çalışmaları esnasında bulunan gizli oda, herkesi şaşkına çevirdi. Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Rölöve ve Anıtlar Müdürü Suat Bakır ve Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Hamza Gündoğdu’nun da hazır bulunduğu kazı çalışmaları, vatandaşlar tarafından ilgiyle izlenirken, türbenin hemen altındaki gizli odada, iki adet mezar ve mumya odasına rastlandı. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum Müze Müdürü Mustafa Erkmen, Cimcime Hatun Türbesi’nde bulunan mezarlık ve mumya odasıyla ilgili bilgiler verdi. Erkmen, Cimcime Hatun Türbesi’nin etrafının, Büyükşehir Belediyesi tarafından açıldığını hatırlatarak, bu çalışmaların ardından türbeye ait kitabenin ortaya çıktığını dile getirdi.
Erkmen, “Burada bazı rölöve çalışmaları yapılması yönündeki çalışmalarımız vardı. Türbenin alt katının olup olmadığı konusunda bir kazı yapılması gerekiyordu. Bu kazıyı da, teknik ekiple birlikte gerçekleştirdik. Yaptığımız bu kazı çalışmasında, türbenin altında iki adet mezarlık ve mumya odasına rastladık. Odada iki adet mezar ve mumya odası bulunuyor.” diye konuştu. Türbedeki kitabeden anlaşıldığına göre, yapının Ilhanlılar dönemine ait olduğunun anlaşıldığını kaydeden Müze Müdürü Erkmen, “Bu gibi yapıların alt katlarında genellikle mezar odaları bulunur. Burada zemin araştırması yapılması lazım. Eğer alt katta mazgal ya da pencere varsa, bunların da ortaya çıkarılması gerekir.” dedi. Mumya odasındaki iki adet mezarın kime ait olduğunun bilinmediğini vurgulayan Müze Müdürü Erkmen, burada yapılacak olan çalışmaların şekline dair en son kararın, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından verileceğini sözlerine ekledi.
Erzurum, Cumhuriyet Caddesi’nde, Ulu Cami’nin kuzeyinde bulunan Cimcime Sultan Kümbeti’nin XIV.yüzyılın başlarında yapıldığı sanılmaktadır. Türbenin büyük bir kısmı yol seviyesinin yükselmesinden ötürü toprak altında kalmıştır. Kümbet Erzurum’un yöresel Sivişli (Keverk) taşından yapılmış olup silindirik gövdeli taş konik külahlıdır. Kümbetin gövdesi birbirine bağlanmış yuvarlak kemerli sütunlarla bir revak konumuna getirilmiştir. Konik külahın altında dışa taşkın bir silmesi bulunmaktadır. Türbenin su basmanının yukarısındaki gövde, birbirine paralel, kalın çift kabartma çubuklarla daire şeklinde kemerler oluşturmuştur. Böylece dıştan 12 köşeli olmamasına rağmen böyle bir gövde görünümü vermektedir.