PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ingiltere-toplu gladyatör mezarı


redkit
06-14-2010, 09:56 AM
http://i49.tinypic.com/2r28aa8.jpg
08.06.2010
İngiltere’nin York kentinde arkeologların, 2004’te 18. yüzyıla ait bir malikanenin bahçesinde buldukları toplu mezarın, aslında dünyanın en iyi korunmuş gladyatör mezarlığı olduğu ortaya çıktı.
York Arkeoloji Vakfı’nın keşfi, baş rolünde Russell Crowe’un oynadığı beş Oscar ödüllü tarihi aksiyon filmi “Gladyatör”ün ana karakterinden yola çıkılarak “York’un Maximus’u bulundu” şeklinde yorumlandı.
Milattan sonra 1. ila 4. yüzyıl arasında yaşadığı tahmin edilen seksen sağlıklı genç erkeğin iskeletinin bulunduğu mezar alanı, önce toplu idam kurbanlarının gömülü olduğu bir bölge zannedildi. Ancak geniş çaplı adli incelemeler sonucunda, çoğunun kafası kesik olan erkeklerin vücutlarında ayı ya da bir kaplana ait olduğu düşünülen ciddi diş izleri, ölümcül silah yaraları keşfedildi.
Ayrıca iskeletlerin birer kolunun, küçük yaştan itibaren silah eğitimi almış olmalarından dolayı daha güçlü olduğu belirlendi. Vakıf yetkililerinden Kurt Hunter-Mann, kalıntıların Akdeniz’den İngiltere’ye, henüz keşfedilmemiş bir amfitiyatroda dövüşmek üzere getirilmiş olan gladyatörler olması ihtimalinin son derece yüksek olduğunu açıkladı. Romalıların gladyatör dövüşlerini İngiltere’ye 2 bin yıl önce getirdiği ve tanıttığı tahmin ediliyor.