PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bartın-tünel kazısında gizemli tünel bulundu


redkit
06-28-2010, 10:19 PM
http://i45.tinypic.com/11vhb92.jpg
24.06.2010
Bartın’da, 1971 yılında yıkılan, kentin ileri gelen Rum tüccarlarından Budosaki’ye ait asırlık konağın temeli aranırken tarihi tünel bulundu. Konak ile şu an Kültür Merkezi olan kilise arasında tünelin bağlantısı olduğu düşünülürken, çalışmalar durdurularak Amasra Müze Müdürlüğü’ne haber verildi.
Kırtepe Mahallesi’nde 1881 yılında yapılan ve 1971 yılında yıkılan, Rum tüccar Budosaki’ye ait konağın aynısının yeniden yapılması ve müze olarak kullanılması kararlaştırıldı. Bu amaçla, konağın Bartın Lisesi'nin bahçesinde bulunan kalıntılarında binanın temeli aranırken tünele rastlandı. Mahzen bölümü ve tünelin bir kısmı ortaya çıkarken, tünelin duvarla örülmüş olduğu görüldü. Tünelin yaklaşık 150 metre uzunluğunda olduğu ve şu an Kültür Merkezi olan eski kilise ile bağlantısının olduğu düşünülürken, Amasra Müze Müdürlüğü’ne haber verilerek inşaat çalışmaları durduruldu.
Bartın Belediye Başkanı MHP’li Cemal Akın, “Valimiz İsa Küçük’ün başkanlığında bu çalışmayı başlattık. Sayın valimiz buraya eğitim müzesi yapmayı düşünüyor. Burada daha önceden bulunan eski binanın mimarisine sadık kalınarak binayı inşa edeceğiz. Bina yapılırken bulunan tüneli de koruyacağız. Çocukluğumuzda biz bu tünele girerdik. Yapacağımız çalışmaların ardından, konakla beraber tünelin turizme kazandırılması lazım” dedi.