PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İzmir'in tarihi iki asır sonra yuvaya dönüyor


redkit
07-10-2010, 02:16 PM
http://i31.tinypic.com/se615j.jpg
İzmir önümüzdeki günlerde tarihi bir buluşmaya sahne olacak. 1800'lü yıllarda yapılan kazılarda bulunup yurtdışına çıkarılan eserlerin bir bölümü, ait olduğu topraklara dönecek. Şu an Fransa'nın başkenti Paris'in dünyaca ünlü müzesi Louvre'da yer alan 51 heykel ve 18 sikke, Fransa Milli Kütüphanesi'nden de 50'ye yakın plan, haritayla fotoğraflar ilk kez getirilecek.
İzmir'in geçmişini gözler önüne seren eşsiz güzellikteki eserler, "Bir Kentin Portresi" sergisinde sunulacak. Bir kısmı İzmir Ticaret Odası'nda, diğer kısmı da Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezi'nde ziyarete açılacak. 9 Ekim'de başlayacak sergi 30 Kasım'a kadar sürecek.
Fikir babaları Fransız
Bu buluşmanın fikir babası Fransız Kültür Merkezi Müdürü Jean-Luc Maeso. Maeso, eserleri getirmeye Agora kazılarına katılan ve İzmir'e büyük ilgi duyan Fransız mimar Didier Laroche'yle karar verdiklerini söylüyor. Konuyu geçen ocakta kenti ziyaret eden Louvre Müzesi Başkanı Henry Loyrette'ye aktardıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını ifade ediyor. Maeso, tüm İzmirlileri bu insanlık miraslarını görmeye çağırıyor.
İşte bunlar
İzmir Ticaret Odası'nın ana sponsorluğundaki sergide yer alacak eserlerden her biri birbirinden değerli. Mitolojideki tanrı ve tanrıçaların, Milattan Önce Ege'de yaşamış filozofların, bilim adamlarının işlendiği heykeller, yüzyıllar önce kullanılan eşyalar, paralar, o döneme götüren yazılar, deniz ticaret haritaları ve daha pek çoğu olacak.
Yurtdışına nasıl götürüldü?
Bu eserler 1800-1900 yılları arasında başta Agora olmak üzere pek çok yerde yapılan kazılarda toprak altından çıkarıldı. O dönemde çalışmalar yabancıların kontrolünde olduğu için Osmanlı Devleti fazla müdahale edemedi. Sınır denetiminin de yetersiz kalması nedeniyle gezginler ve ticaret ya da çalışmak için İzmir'e gelenler tarafından yurtdışına götürüldü. Louvre Müzesi de bu kişilerden satın aldı. Bu özel koleksiyon şimdi dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor, büyülüyor.

redkit
07-10-2010, 02:26 PM
İzmir-Torbalı temelden define çıktı
http://i42.tinypic.com/2ceg35v.jpg
İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Demirci köyünde eski Türk filmlerini aratmayacak bir komedi olayı yaşandı. Yıllarca yoksulluk ve fakirlik içinde yaşayan Yaşar Çakıroğlu, 9 ay önce öldü. Yaşlı adamdan geriye kalan eski evi ise emekli olduktan sonra köye yerleşen damadı Şakir Karabel, 6 bin 500 YTL'ye satın aldı. Eski evin 300 metrekarelik arsasını kendi evine bahçe yapmaya karar veren Karabel, geçtiğimiz cumartesi bir kepçe kiralayarak evi yıktırıp molozlarını taşıtmaya başladı. Ancak işin sonuna doğru, kepçenin toprağa saçtığı altınları görünce şaşkına döndü. Karabel de işçilerle birlikte altınları topladı. Ancak evin temelinden altın çıktığı haberi kısa sürede tüm köye yayıldı. Karabel de altın çıktığını saklamadı.
2. MAHMUT DÖNEMİ ALTINLARI
İhbar üzerine altınların bulunmasından 24 saat sonra köye gelen Torbalı Jandarma ekipleri 73 altını evin yeni sahibi Şakir Karabel ve diğer işçilerden tek tek topladı. Arsa sahibi Karabel ve işçiler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Yapılan araştırma sonucunda, 2.5 ile 7 gram arasında saf altın olan sikkelerin, 17. yüzyıl sonlarına doğru 2. Mahmut dönemine ait ve ekonomik değerinin de 150-160 bin YTL olduğunun tahmin edildiği belirtildi.

meçhul
07-10-2010, 09:26 PM
nasıp meselesi! ALLAH (CC) HİKMETİ İŞTE.!