PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mugla-tarih hırsızlarına kameralı önlem


redkit
07-12-2010, 07:22 PM
http://i25.tinypic.com/206c41z.jpg
08.07.2010
Önemli ören yerlerinin bulunduğu Muğla yöresinde her yıl yaz sezonunda yapılan kazı çalışmaları sonrası uzun bir süre boş kalan antik kentlerden tarihi eser hırsızlıkları gündeme gelmesi üzerine Yatağan Stratonikeia antik kentine kamera güvenlik sistemi kuruluyor.
Yatağan’a bağlı Eskihisar Köyü'nde 1. Seleukos kralının siyasi merkezi, Dünya’nın en büyük antik mermer kentine sahip ve gladyatör okulunun bulunduğu 2 bin 500 yıllık Stratonikeia antik kenti, kamera güvenlik sisteminin kurulmasının ardından 24 saat gözetim altında olacak.
Antik kentin giriş kapısı ile üç farklı noktaya kurulacak harekete duyarlı kamera sistemi ile ölümüne aşkın hikâyesinin yaşandığı dünyanın en büyük antik mermer kenti, hırsızlık olaylarına karşı önlem alınmış olacak.
Stratonikeia antik kentine kurulmaya başlanan harekete duyarlı dört kamera güvenlik sisteminin toplam 3 bin TL’ye mal olacağı açıklandı. Antik kentteki kazı çalışmaları için bu yıl için 200 Bin TL ödenek ayrılmış, bunun 40 Bin TL’lik kısmı da çalışmalar için gönderilmişti.
Stratonikeia antik kenti kazı başkanı Doç.Dr. Bilal Söğüt, 2 bin 500 yıllık dünyanın en büyük antik mermer kenti Stratonikeia’nın bölgenin göz bebeği olduğunu belirterek, “Stratonikeia antik kentine kurulan bu kamera sistemi ile 24 saat her yeri ve her şeyi izleyeceğiz. Hellenistik, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait dört farklı medeniyetin izlerini barındıran bu antik kent artık daha güvenli hale gelecek.
24 saat kayıt altında olacak olan harekete duyarlı kamera sistemi ile antik kent çevresindeki hırsızlık, tarihi eser kaçakçılığı ve kazak kazılara göz açtırmayacağız. Kamera sisteminin kurulmasında bizlere destek olan Eskihisar Jandarması ve özel şahıslara teşekkür ederiz” dedi.

meçhul
07-12-2010, 09:40 PM
tebrikler diyelim!tüh mü diyelim ?ya nasip der gideriz.