PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gaziantep


hira_pc
06-21-2008, 11:07 AM
Gaziantep'in tarih devirleri Kalkolitik, Paleolitik, Neolitik dönemler, tunç çağı, Hitit, Met, Asur, Pers, İskender, Selefkoslar, Roma ve Bizans İslam-Arap ve İslam-Türk devirleri olarak sıralanabilir. Bu dönemlerin izlerini günümüzde de açık bir şekilde görmek mümkündür.
Ayıntap olarak bilinen eski kent, bugünkü Gaziantep'in 12 km. kuzeybatısında dülük köyü ile Karahüyük köyü arasındadır. Yapılan arkeolojik araştırmalarda taş, kalkolitik ve bakır dönemlerine ait kalıntılara rastlanmış olması yörenin Anadolu'nun ilk yerleşim alanlarından birisi olduğunu göstermektedir.

Bir süre Babil imparatorluğunun egemenliği altında kalan Gaziantep M.Ö.1700 yıllarında Hitit devletinin bir kenti olmuştur. "Dülük" şehri ise Hititlerin önemli bir dini merkezi olduğundan ayrı bir önem taşımaktadır.

Gaziantep ve çevresi M.Ö. 700-546 yılları arasında Asur, Med, ve Pers İmparatorluklarının yönetimine girmiştir. Büyük İskender'in Pers devletini yıkmasından sonra Romalılar'ın, M.S. 636 yılına kadar da Bizanslılar'ın egemenliği altına girmiştir.

HİTİT DÖNEMİ


MÖ1800-1200 yıllarına kadar hüküm süren Hitit Devletinin sınırları Dülük ve çevresini de içine almaktaydı. Bölge daha sonra Suriye'nin kuzeyinde kurulan Hitit Şehir Devletlerinin ardından da Asurluların hakimiyetine girdi. MÖ613-612 yıllarında Medya Kralı Kiyaksar'ın Asurluları mağlup edip Ninevayı (Ninova) almasıyla Dülük Bölgesi İran da saltanat değişikliğine rağmen uzun müddet yine İranlıların nüfuz sahasında kaldı. MÖ334 de Asya seferine çıkan Büyük İskender Issus savaşını kazanıp Dülük ve bölgesini sınırlarına kattı.


MÖ 190 yıllarında Dülük te Roma MS395ten itibaren de Bizanslılar hakim oldular. Bizans hakimiyeti sırasında Dülük ve yöresi Arap Sınır Bölgesinde önemli bir mevki teşkil etmekteydi. Uzun süre Arap ve Bizanslılar arasında mücadeleler devam etti. Muhtemelen bu mücadeleler sırasında bir kale inşa edilmiş ve burası Antep adıyla anılan yerin ilk çekirdeği olmuştur. Nitekim Süryani Yeşva Vekayı namesinde Selefki Takvimiyle 800 yılında meydana gelen bir depremin Urfa, Diyarbekir ve Akka'yı içine alan bölgede büyük tahribat yaptığını, hatta Fırat Nehrinin bazı kollarının sularının kuruduğunu kaydetmektedir. MS 499 yılına rastlayan bu depremde Dülük Kalesi ve çevresininde tahrip olduğu kabul edilebilir. Bu sebeple Bizansın önemli mevkideki kalenin yıkılması yeni bir kalenin yapılmasını gerektirmiş ve I.Justinianos döneminde (527-565) Antep Kalesi inşa edilmiş olmalıdır. Ancak buranın Antep adıyla ne zaman anıldığı bilinmemektedir.

ANTEP İSMİ

İlk Arap Coğraafyacılarının eserlerinde Dülük adı sık geçerse de Antep (Ayıntap) adının Araplarca buraya verildiği söylenebilir. XIII.yy Müelliflerinden Yakut-el Hamevi'nin ifadesine göre "Aynütap" sağlam kale olup Dülük adıyla anılmaktaydı. Bu ad muhtemelen Haçlı seferleri öncesinde yaygınlık kazanmıştır. Haçlı seferleriyle ilgili Vekayi namelerde Hamtap, Ermeni kaynaklarında Anthoph, diğer bazı kaynaklarda ise Hantap, Entap, Hatap gibi adlandırmalara rastlanır.

ARAPLAR DÖNEMİ

Bölgeler Araplar tarafından ilk defa Hz.Ömer'in kumandanlarından İyaz b. Ganm tarafından İslam topraklarına dahil edildi. Bu tarihlerde Bizans tahtında Heraklios bulunmaktaydı. Kuzey Suriye ileri tarihlere kadar Bizanslı'larla Araplar arasında mücadele bölgesi olmakta devam etti. Harun Reşid'in 782 yılında Bizanslılardan geri aldığı Kuzey Suriye kaleleri içinde Dülük vardı. Burasını "Avasım"şehirleri arasında sayan Belazuri 169 da (785-86) Hades şehrinin yeniden inşası bitince Dülük'ün de dahil olduğu yöredeki bazı şehirlerden 2000 kişinin göç ettirilip buraya yerleştirildiğini yazar. Muhtemelen bu tarihten sonra Dülük'ün yerini yavaş yavaş Ayıntap denilen kale almaya başlamıştır.

TÜRKLER DÖNEMİ

Türklerin Anadoluya yönelik harekatları sırasında Türkmenlerden meydana gelen ordusuyla Afşin Fırat'ı geçerek Antep'in kuzeybatısındaki Karadağ da karargah kurup geniş fetih harekatına başladı. Ve 1067 de kuvvetleriyle önce Antep ve Raban ı (günümüzde Araban ) aldı, sonra Antakya Dukalığı arazisine girdi. Pek çok ganimet ve esir topladı. Afşin bu fetihleriyle Suriye bölgesinde Türk hakimiyetini kesinleştirdi.


Alparslan dan sonra fetihlere girişen Süleyman Şah 1084 yılında Antakyayı yeniden aldı,bu suretle Halep ve civarıyla Antep kendiliğinden Süleyman Şahın idaresine girdi. Nitekim Haçlılar Suriye ye geldiklerinde Antep bölgesi Suriye Selçuklularının idaresinde bulunuyordu. Haçlı kuvvetlerinin Bu bölgeye yerleşmesiyle Antep önce 1098 yılında Urfa Kontluğunu kuran Bovdovin de Bovlogne a daha sonra Maraş Kontlu ğuna tabi oldu.


Haçlılar zamanında Antep ve Telbaşir bölgenin önemli müstahkem mevkileriydi. Haçlı seferleri şiddetini kaybedince I. Mesud un damadı olan Atabeg Nureddin Mahmut Zengi 1149 yılında düzenlediği bir seferle Antep,Telbaşir ve Azaz ı geri aldı ise de kuvvetleri mağlup oldu. Bunun üzerine Sultan Mesud, oğlu Kılıçarslan la beraber kuzey Suriye ye sefer yaptı ve Maraş ı kuşatarak aldı;ordusu Telbaşir önünde Jocelin kuvvetleriyle karşılaştı,fakat Franklar savaşa cesaret edemediler Bundan sonra Sultan Mesud Kılıçarslan la beraber 1150 yılında Haçlıların işgalinde bulunan Göksün,Behisni,Göynük,Ra ban ve Antep şehir ve kalelerini zaptetti. I.Mesud un ölümü üzerine (1155)Atabeğ Nureddin Mahmut Zengi Antep ve Ra ban ı Selçuklulardan aldı. II.Kılıçarslan Nureddin den adı geçen şehirleri iade etmesini istediyse de Nureddin bunu reddederek saldırısını sürdürdü. Bunun üzerine Kılıçarslan 1157 yılında kuvvetli bir orduyla gelerek Antep i kuşattı;surlarını tahrip ederek şehri ele geçirdi. NureddinMahmut ise Halep e çekilmek zorunda kaldı. Ardından Selçuklu Sultanı İzzeddin I.Keykavus Halep emirliği topraklarını isteyerek Samsat Emiri olan Eyyubi Meliki el Melikül Efdal ile birlikte hareket edip 1218 yılında Antep i aldı. Ancak El-Melikül Efdal ın ihaneti üzerine ordusu bozguna uğrayınca Antep yine Halep Emirliğinde kaldı.


Bütün Anadoluyu sarsan Moğol istilası önce bu bölgede etkili oldu.1259 da Hülagü Suriye seferine çıkıp Halep i alınca Boycu Noyan ın 1258 de başlattığı harekat tamam landı Ve Antep bölgesi Moğolların eline geçti. Ancak az sonra Memlük Sultanı Kutuz Moğollarla mücadeleye girişerek 1260 yılında Aynicalüt ta onları yendi. Böylece Halep ve Antep bölgesi Memlüklu nüfuzu altına girdi. Moğolları tamamen kuzey Suriye den uzaklaştırmak isteyen I.Baybars 1277 de Antep ten geçerek Elbistan Ovasında Muinüddin Süleyman Pervane idare- sindeki Selçuklu-Moğol ordusunu mağlup ederek Kuzey Suriye yi Moğol baskısından kurtardı.


Bundan sonra Antep ve bölgesi Memlük Sultanlığı ile Maraş ve Elbistan a hakim olan Dulkadiroğulları arasında ihtilaf söz konusu oldu. Dulkadir Beyliği nin Kurucusu olan Zeynüddin Karaca Bey Dulkadir Ulusunu bir beğlik haline getirmiş, aynı zamanda Bozoklar ın ve Halep Türk- menlerinin de reisi olmuştu. Antep ve çevresi ise daha fazla Dulkadirli Türkmenleri ile meskundu. Bu yüzyılda Dulkadirli-Memluk çatışmaları bölgeyi derinden etkiledi. Mücadeleler sırasında Atabeğ Berkuk 1381 Temmuzunda büyük bir orduyu Dulkadirliler üzerine sevketti. Tarihçi Bedreddin el- Ayni nin Antep e gelişini gördüğü bu ordunun Dulkadirli Halil Beyin küçük kardeşi Suli Bey in (Selvi?) idare ettiği kuvvetleri yenmesiyle Antep ve Halep in kuzey bölgesi Memlük idaresine geçti. Ancak Suli Bey mücadeleyi sürdürdü. Malatya Naibi Mintaş ile de yakın ilişkiler kurup güç ve nüfuz kazandıktan sonra kuvvet leriyl Antep e gelerek burayı yağmaladı, ve kardeşi Osman Bey i iç kalenin muhasarası için görevlendirdi. Bir ay kadar süren kuşatmada şehre ve halkına çok zarar veren Osman Bey kaleyi zaptedemeyince kuvvetlerini çekip Maraş a gitti.


Bundan bir müddet sonra 792 Şevvalin de (Eylül 1390) Suli Bey ve Mintaş orduları ile Maraş tan gelip Antep i işgal ederek kaleyi kuşattılar. Bu arada kardeşi Şahabettin Ahmet ile beraber kalede mahsur kalan Bedreddin el-Ayni kuşatmayı anlatırken Antep halkının uğradığı zulüm ve eziyetlerden kendisinin geçirdiği tehlikelerden söz etmektedir. Antep şehrinin işgali ve kuşatması sürerken Halep Valisi Kara Demirtaş'ın ordusu ile buraya doğru geldiği duyulunca Suli Bey ve Mintaş muhasarayı kaldırıp Maraş a çekildiler.


Dulkadiroğulları ile Memlüklar arasında kuzey Suriye üzerindeki hakimiyet mücadelesi devam ederken Timur da Ordusu ile Güneydoğu Anadolu ya gelerek Mardin i kuşattı,ve Diyarbekir'i zaptetti 1400 de önce Behisni yi ele geçirip Antepe Yöneldi .Şehri zaptederek kaleyi muhasara altına aldı. Timur un yanında seferlerine iştirak eden Nizameddin Şami nin Zafer Namesinde şehrin zaptından sonra bir kısım halkın bağışlandığı ancak çoğunun kılıçtan geçirildiği, binaların ,evlerin yıkılıp yerle bir edildiği belirtilir Ayrıca Antep Kalesini uzun uzadıya tarif ve tasvir eden Şami kalenin çok sağlam olduğunu da yazar.


Timur istilasının ardından tekrar Memlük idaresine geçen şehir ve yöresi 1418 yılında yeni bir saldırıya uğradı. Akkoyunlu Beyi Karayülük Osman Bey Karakoyunlu topraklarına girerek Mardin i kuşatıp civarını yağmalamış, Kara Yusuf un üzerine gelmesiyle de kaçarak Memlük topraklarına girip Halep e sığınmış, onu takip eden Karakoyunlu kuvvetlerinden Kara Yusufun oğlu Pir Budak ın idaresindeki bir kısım askerler Antep üzerine yürümüşlerdi. Bu harekat duyulunca Antep Naibi ve halkının bir kısmı şehri terkedip kaçtı. Kara Yusuf un Memlük sınırlarına girip Antep yöresine gelmesi Kahire de telaş ve endişeye yol açtı. Karayülükün durumunu öğrenmek için Halepe kadar yaklaşan bir Karakoyunlu birliğini mağlup eden Halep Naibi Yeşbek alınan esirlerden Kara Yusuf un Antep şehrinde olduğunu öğrendi. Kara Yusuf askerlerinin bu yenilgisi üzerine Yeşbek e gönderdiği mektupta Karayülük ü cezalandırmak için Memlük topraklarına girdiğini belirterek Antep'e gelmiş olduğu için özür diledi. Bir müddet sonra da Memlük topraklarından ayrıldı. Fakat giderken Antep in çarşı ve pazarlarını yaktığı gibi şehri de askerlerine yağma ettirdi, ayrıca Antep halkından da 100.000 dirhemle kırk at aldı.

OSMANLI DÖNEMİ

Bu tarihten sonra yeniden başlayan Dulkadirli-Memlük mücadelesi Osmanlıların da devreye girmesiyle farklı bir safhaya büründü ve Antep i de etkiledi.1467 doğrudan Memlüklerle savaşa girişerek önce Şam Naibi Berdi Bey kumandasındaki orduyu Turnadağ eteklerinde yenen Dulkadirli Beyi Şehsuvar Bey, Memlük Sultanı Kayıtbay ın EmirCanıbek kulaksız idaresindeki ordusunu da Antep yakınlarında bozguna uğrattı.(30 Mayıs 1468) ve Antep dahil Halep e kadar olan yer- leri kontrolü altına aldı. Ancak az sonra Emir Yeşbek kumandasındaki bir Memlük ordusuna Antep yakınlarındaki savaşta yenildi. Bunun üzerine Antep yeniden Memlük Sultanlığı idaresine girdi.


Alaüddevle nin Beğliği sırasında ise Antep Dulkadir oğullarının hakimiyetinde bulunuyordu Dulkadiroğullarının çok önem verdiği bu şehir daha önce olduğu gibi Alaüddevle Bey tarafından da imar edildi. Alaüddevle burada kendi adıyla anılan bir cami ile bir maslak (Büyük su haznesi) yaptırdı. .Bunların masrafları için vakıflar kurdu. Dulkadir Beyliği Osmanlı himayesi altında Şehsüvaroğlu Ali Beyin idaresine verilirken memlük ler bu fırsattan faydalanarak Antep şehrini tekrar işgal ettiler.


Yavuz Sultan Selim'in İran seferi sırasında ve sonrasında Memlük Sultanı Kansu nun Şah İsmail'i desteklemesi,Memlük teabası sünni halkın memnuniyetsizliğine sebep oldu. Yavuz Sultan Selim bu hususta geniş bir propagandaya girişerek sünnileri Osmanlılar tarafına davet etti Şam ve Halep Naibleri yanın- da Antep Naibi de bu davete olumlu cevap verdi. Nitekim Osmanlı ordusu Memlük topraklarına doğru ilerleyerek Behisni üzerinden gelip Antep yakınlarındaki Merbüzan suyu kenarında ordugah kurduğu sırada Memlükler in Antep Naibi Yunus Bey Osmanlı hizmetine girdi. Yavuz Sultan Selim 20 Ağustos 1516 da Antep'e gelerek üç gün konakladı. Bu suretle Antep Şehri Osmanlı Devletine katılmış oldu.


Osmanlı idaresi sırasında Gaziantep'te önemli bir olay meydana gelmemiştir. Yalnız diğer Anadolu şehirleri gibi burası da XVII. yüzyıldan itibaren zaman zaman Celali saldırılarına uğramıştır. Yöredeki bazı nüfuzlu şahsiyetler ve mütegallibenin et- kisi altına girdi. Şehir Haziran 1839 da kısa bir süre için Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa kuvvetleri tarafından işgal edildi.

MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ

I. Dünya Savaşından sonra ilk olarak 17 Aralık 1918 de İngilizler şehre girdiler. Yaklaşık Bir yıl süren işgalin ardından Fransızlar ile yaptıkları anlaşma gereği burayı Fransızlara terk ettiler.(5 Kasım 1919)Gerek Fransızların gerekse onlarla hareket eden Ermenilerin baskı ve zulümleri halkın direnişine yol açtı. Antep-Kilis hattında Şahinbey liderliğinde işgale karşı büyük bir savunma başladı. Şahin Bey in şehit edilmesinden sonra bu defa Antep çatışmalara sahne oldu. Antep halkı 1 Nisan 1920 den 7 Şubat 1921 e kadar Fransız kuvvetlerine karşı büyük bir direniş gösterdi. Daha sonra direniş kırıldı,ve Türk Askerleri geri çekilmek zorunda kaldı. Böylece Fransızlar 9 Şubat 1921 de şehre hakim oldular. Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi gücüyle işgale 10 ay dayanan ve düşmana geçit vermeyen Antep'e 6 Şubat 1921 de Gazilik unvanı verdi. Böylece şehir Gaziantep adıyla anılmaya başladı. Fransızlar Ankara Antlaşmasının ardından 25 Aralık 1921 de şehri boşalttılar ve Gaziantep iki yıl süren işgalden kurtulmuş oldu.

kemik
07-10-2008, 08:46 PM
araban tümülüsleri

aslan6641
01-26-2010, 08:37 PM
adıyaman ağaçkonak köyü (1)
adıyaman ahmethoca köyü (1)
adıyaman akçalı köyü (1)
adıyaman akdere köyü (1)
adıyaman akpınar bucak köyü (1)
adıyaman akyazı köyü (1)
adıyaman alibey köyü (1)
adıyaman ardıçoluk köyü (1)
adıyaman aydınlar köyü (1)
adıyaman bağdere köyü (1)
adıyaman bağlıca köyü (1)
adıyaman bağpınar bucak köyü (1)
adıyaman başpınar köyü (1)
adıyaman battalhüyük köyü (1)
adıyaman bebek köyü (1)
adıyaman besni akdurak köyü (1)
adıyaman besni akkuyu köyü (1)
adıyaman besni akpınar köyü (1)
adıyaman besni aktepe köyü (1)
adıyaman besni akyazı köyü (2)
adıyaman besni alıçlı köyü (1)
adıyaman besni alişar köyü (1)
adıyaman besni aşağıçöplü köyü (1)
adıyaman besni aşağısöğütlü köyü (1)
adıyaman besni atmalı köyü (1)
adıyaman besni bahri köyü (1)
adıyaman besni başlı köyü (1)
adıyaman besni bereketli köyü (1)
adıyaman besni beşkoz köyü (1)
adıyaman besni beşyol bucak köyü (1)
adıyaman besni boncuk köyü (1)
adıyaman besni burunçayır köyü (1)
adıyaman besni çamlıca köyü (1)
adıyaman besni çamuşçu köyü (1)
adıyaman besni çaykaya köyü (1)
adıyaman besni çilboğaz köyü (1)
adıyaman besni çomak köyü (1)
adıyaman besni çorak köyü (1)
adıyaman besni dikilitaş köyü (1)
adıyaman besni dogankaya köyü (1)
adıyaman besni dörtyol köyü (1)
adıyaman besni eğerli köyü (1)
adıyaman besni geçitli köyü (1)
adıyaman besni gümüşlü köyü (1)
adıyaman besni güneykaş köyü (1)
adıyaman besni güzelyurt köyü (1)
adıyaman besni hacıhalil köyü (1)
adıyaman besni harmanardı köyü (1)
adıyaman besni hasanlı köyü (1)
adıyaman besni karagüveç köyü (1)
adıyaman besni karalar köyü (1)
adıyaman besni kargalı köyü (1)
adıyaman besni kesecik köyü (1)
adıyaman besni kızılhisar köyü (1)
adıyaman besni kızılin köyü (1)
adıyaman besni kızılkaya köyü (1)
adıyaman besni kızılpınar köyü (1)
adıyaman besni konuklu köyü (1)
adıyaman besni kurugöl köyü (1)
adıyaman besni kutluca köyü (1)
adıyaman besni kuzevleri köyü (1)
adıyaman besni oyalı köyü (1)
adıyaman besni oyratlı köyü (1)
adıyaman besni ören köyü (1)
adıyaman besni pınarbaşı köyü (1)
adıyaman besni sarıkaya köyü (1)
adıyaman besni sayören köyü (1)
adıyaman besni taşlıyazı köyü (1)
adıyaman besni tekağaç köyü (1)
adıyaman besni tokar köyü (1)
adıyaman besni toklu köyü (1)
adıyaman besni topkapı köyü (1)
adıyaman besni yazıbeydilli köyü (1)
adıyaman besni yazıkarakuyu köyü (1)
adıyaman besni yelbastı köyü (1)
adıyaman besni yeniköy köyü (1)
adıyaman besni yoldüzü köyü (1)
adıyaman besni yukarısöğütlü köyü (1)
adıyaman boğazözü köyü (1)
adıyaman bozhüyük köyü (1)
adıyaman boztepe köyü (1)
adıyaman börkenek köyü (1)
adıyaman büklüm köyü (1)
adıyaman büyükkavaklı köyü (1)
adıyaman büyükkırıklı köyü (1)
adıyaman çamgazi köyü (1)
adıyaman çamlıca köyü (1)
adıyaman çamyurdu köyü (1)
adıyaman çatalağaç köyü (1)
adıyaman çayırlı köyü (1)
adıyaman çaylı köyü (1)
adıyaman çelikhan aksu köyü (1)
adıyaman çelikhan altıntaş köyü (1)
adıyaman çelikhan bozgedik köyü (1)
adıyaman çelikhan çampınar köyü (1)
adıyaman çelikhan gölbağı köyü (1)
adıyaman çelikhan izci köyü (1)
adıyaman çelikhan kalecik köyü (1)
adıyaman çelikhan karaçayır köyü (1)
adıyaman çelikhan karagöl köyü (1)
adıyaman çelikhan korucak köyü (1)
adıyaman çelikhan köseuşağı köyü (1)
adıyaman çelikhan mutlu köyü (1)
adıyaman çelikhan taşdamlar köyü (1)
adıyaman çelikhan yağızatlı köyü (1)
adıyaman çelikhan yeşiltepe köyü (1)
adıyaman çelikhan yeşilyayla köyü (1)
adıyaman çemberlitaş köyü (1)
adıyaman çobandede köyü (1)
adıyaman damdırmaz köyü (1)
adıyaman dardağan köyü (1)
adıyaman davuthan köyü (1)
adıyaman derinsu köyü (1)
adıyaman dişbudak köyü (1)
adıyaman doyran köyü (1)
adıyaman durak köyü (1)
adıyaman durukaynak köyü (1)
adıyaman ekinci köyü (1)
adıyaman elmacık köyü (1)
adıyaman esence köyü (1)
adıyaman esentepe köyü (1)
adıyaman eskihüsnümansur köyü (1)
adıyaman gerger açma köyü (1)
adıyaman gerger ağaçlı köyü (1)
adıyaman gerger aşağıdağlıca köyü (1)
adıyaman gerger beşgöze köyü (1)
adıyaman gerger beybostan köyü (1)
adıyaman gerger budaklı köyü (1)
adıyaman gerger burçaklı köyü (1)
adıyaman gerger cevizpınar köyü (1)
adıyaman gerger çamiçi köyü (1)
adıyaman gerger çifthisar köyü (1)
adıyaman gerger çobanpınarı köyü (1)
adıyaman gerger dağdeviren köyü (1)
adıyaman gerger dallarca köyü (1)
adıyaman gerger demirtaş köyü (1)
adıyaman gerger eskikent köyü (1)
adıyaman gerger geçitli köyü (1)
adıyaman gerger gölyurt bucak kö.. (1)
adıyaman gerger gönen köyü (1)
adıyaman gerger gözpınar köyü (1)
adıyaman gerger gümüşkaşık köyü (1)
adıyaman gerger gündoğdu köyü (1)
adıyaman gerger güngörmüş köyü (1)
adıyaman gerger gürgenli köyü (1)
adıyaman gerger güzelsu köyü (1)
adıyaman gerger kaşyazı köyü (1)
adıyaman gerger kesertaş köyü (1)
adıyaman gerger kılıç köyü (1)
adıyaman gerger konacık köyü (1)
adıyaman gerger korulu köyü (1)
adıyaman gerger koşarlar köyü (1)
adıyaman gerger köklüce köyü (1)
adıyaman gerger kütüklü köyü (1)
adıyaman gerger nakışlı köyü (1)
adıyaman gerger onevler köyü (1)
adıyaman gerger ortaca köyü (1)
adıyaman gerger oymaklı köyü (1)
adıyaman gerger saraycık köyü (1)
adıyaman gerger seyitmahmut köyü (1)
adıyaman gerger sutepe köyü (1)
adıyaman gerger üçkaya köyü (1)
adıyaman gerger yağmurlu köyü (1)
adıyaman gerger yayladalı köyü (1)
adıyaman gerger yenibardak köyü (1)
adıyaman gerger yeşilyurt köyü (1)
adıyaman gerger yukarıdağlıca kö.. (1)
adıyaman gökçay köyü (1)
adıyaman gölbaşı akçabel köyü (1)
adıyaman gölbaşı akçakaya köyü (1)
adıyaman gölbaşı aktoprak köyü (1)
adıyaman gölbaşı aşağıazaplı köyü (1)
adıyaman gölbaşı aşağıkarakuyu k.. (1)
adıyaman gölbaşı aşağınasırlı kö.. (1)
adıyaman gölbaşı bağlarbaşı köyü (1)
adıyaman gölbaşı belören köyü (1)
adıyaman gölbaşı cankara köyü (1)
adıyaman gölbaşı çatalağaç köyü (1)
adıyaman gölbaşı çataltepe köyü (1)
adıyaman gölbaşı çelik köyü (1)
adıyaman gölbaşı gedikli köyü (1)
adıyaman gölbaşı hacılar köyü (1)
adıyaman gölbaşı hamzalar köyü (1)
adıyaman gölbaşı haydarlı köyü (1)
adıyaman gölbaşı karabahşılı köyü (1)
adıyaman gölbaşı karaburun köyü (1)
adıyaman gölbaşı kösüklü köyü (1)
adıyaman gölbaşı küçükören köyü (1)
adıyaman gölbaşı meydan köyü (1)
adıyaman gölbaşı ozan köyü (1)
adıyaman gölbaşı örenli köyü (1)
adıyaman gölbaşı savran köyü (1)
adıyaman gölbaşı yarbaşı köyü (1)
adıyaman gölbaşı yaylacık köyü (1)
adıyaman gölbaşı yeniköy köyü (1)
adıyaman gölbaşı yeşilova köyü (1)
adıyaman gölbaşı yukarıçöplü köyü (1)
adıyaman gölbaşı yukarıkarakuyu .. (1)
adıyaman gölbaşı yukarınasırlı k.. (1)
adıyaman gölpınar köyü (1)
adıyaman gözebaşı köyü (1)
adıyaman gümüşkaya köyü (1)
adıyaman güneşli köyü (1)
adıyaman güzelyurt köyü (1)
adıyaman hacıhalil köyü (1)
adıyaman hasankendi köyü (1)
adıyaman incebağ köyü (1)
adıyaman inceler köyü (1)
adıyaman indere köyü (1)
adıyaman kahta adalı köyü (1)
adıyaman kahta akalın köyü (1)
adıyaman kahta akdoğan köyü (1)
adıyaman kahta akkavak köyü (1)
adıyaman kahta akpınar köyü (1)
adıyaman kahta aktaş köyü (1)
adıyaman kahta alidam köyü (1)
adıyaman kahta arılı köyü (1)
adıyaman kahta aydınpınar köyü (1)
adıyaman kahta bağbaşı köyü (2)
adıyaman kahta ballı köyü (1)
adıyaman kahta belenli köyü (1)
adıyaman kahta beşikli köyü (1)
adıyaman kahta boğazkaya köyü (1)
adıyaman kahta bostanlı köyü (1)
adıyaman kahta bozpınar köyü (1)
adıyaman kahta boztarla köyü (1)
adıyaman kahta burmapınar köyü (1)
adıyaman kahta büyükbağ köyü (1)
adıyaman kahta büyükbey köyü (1)
adıyaman kahta çakıreşme köyü (1)
adıyaman kahta çaltılı köyü (1)
adıyaman kahta çardak köyü (1)
adıyaman kahta çataltepe köyü (1)
adıyaman kahta çaybaşı köyü (1)
adıyaman kahta çıralık köyü (1)
adıyaman kahta çukurtaş köyü (1)
adıyaman kahta damlacık köyü (1)
adıyaman kahta dardağan köyü (1)
adıyaman kahta doluca köyü (1)
adıyaman kahta dumlu köyü (1)
adıyaman kahta dutköy köyü (1)
adıyaman kahta eceler köyü (1)
adıyaman kahta ekinci köyü (1)
adıyaman kahta erikdere köyü (1)
adıyaman kahta erikli köyü (1)
adıyaman kahta eskitaş köyü (1)
adıyaman kahta fındıklıçalı köyü (1)
adıyaman kahta fıstıklı köyü (1)
adıyaman kahta geldibuldu köyü (1)
adıyaman kahta göçeri köyü (1)
adıyaman kahta gökçe köyü (1)
adıyaman kahta gölgeli köyü (1)
adıyaman kahta güdülge köyü (1)
adıyaman kahta güzelçay köyü (1)
adıyaman kahta habipler köyü (1)
adıyaman kahta hacıyusuf köyü (1)
adıyaman kahta hasandiğin köyü (1)
adıyaman kahta hasköy köyü (1)
adıyaman kahta ikizce köyü (1)
adıyaman kahta islamköy köyü (1)
adıyaman kahta karacaören köyü (1)
adıyaman kahta karadut köyü (1)
adıyaman kahta kavaklı köyü (1)
adıyaman kahta kayadibi köyü (1)
adıyaman kahta kocahisar köyü (1)
adıyaman kahta koçtepe köyü (1)
adıyaman kahta kozağaç köyü (1)
adıyaman kahta köseler köyü (1)
adıyaman kahta menzil köyü (1)
adıyaman kahta mülkköy köyü (1)
adıyaman kahta narince bucak köyü (1)
adıyaman kahta oluklu köyü (1)
adıyaman kahta ortanca köyü (1)
adıyaman kahta ovacık köyü (1)
adıyaman kahta salkımbağı köyü (1)
adıyaman kahta sarısu köyü (1)
adıyaman kahta sıraca köyü (1)
adıyaman kahta sırakaya köyü (1)
adıyaman kahta susuz köyü (1)
adıyaman kahta şahintepe köyü (1)
adıyaman kahta taşlıca köyü (1)
adıyaman kahta teğmenli köyü (1)
adıyaman kahta tuğlu köyü (1)
adıyaman kahta tütenocak köyü (1)
adıyaman kahta ulupınar köyü (1)
adıyaman kahta yapraklı köyü (1)
adıyaman kahta yelkovan köyü (1)
adıyaman kahta yenikuşak köyü (1)
adıyaman kahta yolaltı köyü (1)
adıyaman kahta zeytinköy köyü (1)
adıyaman kahta ziyaret köyü (1)
adıyaman karaağaç köyü (1)
adıyaman karagöl köyü (1)
adıyaman karahöyük köyü (1)
adıyaman karakoç köyü (1)
adıyaman kaşköy köyü (1)
adıyaman kavak köyü (1)
adıyaman kayacık köyü (1)
adıyaman kayaönü köyü (1)
adıyaman kayatepe köyü (1)
adıyaman kemerkaya köyü (1)
adıyaman kındırali köyü (1)
adıyaman kızılcahöyük köyü (1)
adıyaman kızılcapınar köyü (1)
adıyaman koçali bucak köyü (1)
adıyaman kozan köyü (1)
adıyaman kuşakkaya köyü (1)
adıyaman kuştepe köyü (1)
adıyaman kuyucak bucak köyü (1)
adıyaman kuyucak köyü (1)
adıyaman kuyulu köyü (1)
adıyaman külafhüyük köyü (1)
adıyaman mestan köyü (1)
adıyaman olgunlar köyü (1)
adıyaman oluklu köyü (1)
adıyaman ormaniçi köyü (1)
adıyaman palanlı köyü (1)
adıyaman paşamezraası köyü (1)
adıyaman payamlı köyü (1)
adıyaman pınaryayla köyü (1)
adıyaman samsat akdamar köyü (1)
adıyaman samsat bağarası köyü (1)
adıyaman samsat bayırlı köyü (1)
adıyaman samsat çiçekköy köyü (1)
adıyaman samsat doğanca köyü (1)
adıyaman samsat göltarla köyü (1)
adıyaman samsat gülpınar köyü (1)
adıyaman samsat kırmacık köyü (1)
adıyaman samsat kızılöz köyü (1)
adıyaman samsat kovanoluk köyü (1)
adıyaman samsat kuştepe köyü (1)
adıyaman samsat taşkuyu köyü (1)
adıyaman samsat tepeönü köyü (1)
adıyaman samsat uzuntepe köyü (1)
adıyaman samsat yarımbağ köyü (1)
adıyaman sarıharman köyü (1)
adıyaman sarıkaya köyü (1)
adıyaman sincik aksu köyü (1)
adıyaman sincik alancık köyü (1)
adıyaman sincik arıkonak köyü (1)
adıyaman sincik balkaya köyü (1)
adıyaman sincik çamdere köyü (1)
adıyaman sincik çat köyü (1)
adıyaman sincik çatbahçe köyü (1)
adıyaman sincik dilektepe köyü (1)
adıyaman sincik eskiköy köyü (1)
adıyaman sincik geçitli köyü (1)
adıyaman sincik hasanlı köyü (1)
adıyaman sincik hüseyinli köyü (1)
adıyaman sincik karaköse köyü (1)
adıyaman sincik kıran köyü (1)
adıyaman sincik narlı köyü (1)
adıyaman sincik sakız köyü (1)
adıyaman sincik serince köyü (1)
adıyaman sincik serindere köyü (1)
adıyaman sincik söğütlübahçe köyü (1)
adıyaman sincik subaşı köyü (1)
adıyaman sincik şahinbeyler köyü (1)
adıyaman sincik taşkale köyü (1)
adıyaman sincik yarpuzlu bucak k.. (1)
adıyaman şerefli köyü (1)
adıyaman taşgedik köyü (1)
adıyaman taşpınar köyü (1)
adıyaman tekpınar köyü (1)
adıyaman toptepe köyü (1)
adıyaman tut akçatepe köyü (1)
adıyaman tut boyundere köyü (1)
adıyaman tut çiftlik köyü (1)
adıyaman tut elçiler köyü (1)
adıyaman tut havutlu köyü (1)
adıyaman tut kaşlıca köyü (1)
adıyaman tut köseli köyü (1)
adıyaman tut meryemuşağı köyü (1)
adıyaman tut öğütlü köyü (1)
adıyaman tut tepecik köyü (1)
adıyaman tut ünlüce köyü (1)
adıyaman tut yalankoz köyü (1)
adıyaman tut yaylımlı köyü (1)
adıyaman tut yeşilyurt köyü (1)
adıyaman uğurca köyü (1)
adıyaman uludam köyü (1)
adıyaman uzunköy köyü (1)
adıyaman uzunpınar köyü (1)
adıyaman yarmakaya köyü (1)
adıyaman yayladamı köyü (1)
adıyaman yazıbaşı köyü (1)
adıyaman yazıca köyü (1)
adıyaman yazlık köyü (1)
adıyaman yedioluk köyü (1)
adıyaman yenice köyü (1)
adıyaman yenigüven köyü (1)
adıyaman yeniköy köyü (1)
adıyaman yeşilova köyü (1)
adıyaman yeşiltepe köyü (1)
adıyaman ziyaretpayamlı köyü (1)

aslan6641
01-26-2010, 08:39 PM
Akyazı, Adıyaman

Akyazı, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski ismi Holholik'tir. Tunceli ili pertek ilçesinin Çukurca köyünden bir kısım Şıkak aşireti mensubu insanlar 1889 yılında göç ederek ,günümüzde Adıyaman iline bağlı Samsat ilçesinin köylerine gelerek yerleşirler. Burdaki şıkak aşireti mensupları daha sonra Adıyaman merkeze bağlı Akdere köyüne bağlı Holholik mezrasını 1938 yıllarında satın alarak Samsat ilçesinin köylerinden göç edip bu köye gelip yerleşirler. Akyazı(Holholk köyünün 4km batısında bulunan Kuyulu köyü 1547 yılında Kahta kazasına bağlı bir nahiyedir. Bu nahiyeye bağlı köyler arasında Akyazı köyü bulunmamaktadır.Köy 1938 yılından önce bir kaç harebe evden oluşmaktayken, Köyün 1938 yılında Şekak aşiretine mensup insanlar tarafından alınarak, bu köye yerleşmeleri sonucu önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Akyazı köyü 2000 yılına kadar Akdere köyüne bağlı bir mezra konumunda iken 2000 yılında Akdere köyünden ayrılarak muhtarlık köy olmuştur. köyün hepsi Şıkak-Şikaki aşiretine mensupturlar.Akyazı köyünden başta Adıyaman merkez olmak üzere, Adıyaman'nın mekezine bağlı birkaç köy ile Besni ilçesinin birkaç köyüne göç edenler olmuştur. 40,50 yıl önce nufusu hayli kalabalık olan Akyazı köyü o tarihlerde Akdere köyünden ayrılıp, ayrı bir muhtarlık köy olmayı istememişler. 2000 yıllarına doğru resmi kurumlardaki işlerinin ağır yürümesi, mezra olduklarından dolayı devletin hizmetlerinden tam olarak yararlanamamalarından dolayı, Akyazı köyü Akdere köyünden ayrılarak 2000 yılında muhtarlık köy olmuştur.700 metre bitişiğinde 1960 tarihinde yapılmış Kamışlı mezrası vardır. Mezra halkının tamamı Şikak aşiretinden oluşmaktadır. Aşiret, bölgede gövenir ve saygınlık görmektedir.

Şıkak aşireti; günümüzde Tunceli,Elazığ,Erzincan, Adıyaman,Mardin, Şırnak, Diyarbakır, Van , İranın birçok şehri ve Suriyenin birçok şehrinde yoğun olarak yaşamaktadırlar. Aşiretin tümü sünni inancına mensup olup. Rivayetlere göre şıkak aşireti dersim bölgesine yaklaşık 500 yıl önce padişah fermanıyla Diyarbakır yöresinden gittikleri söylenmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 08:40 PM
Ardıçoluk, Adıyaman

Ardıçoluk, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün gertçek ismi termandır. ali dağının eteğindedir.önünde büyük ova vardır. tarihi yönden oldukça zengindir. topraklarında petrol üretimi yapılmaktadır. ali dağında mahmud el ensari türbesi vardır aynı zamanda tarihte bu dağda büyük bi şavaş olmuş oluğp 366 şehit bulunduğu söylenmektedir.manzarası harikadır hafta sonu adıyaman halkı piknik yapmak için bu dağa geirler dağın tepesinden adıyamanı kuşbakışı ile izlemek mümkündür

aslan6641
01-26-2010, 08:43 PM
Akdurak, Besni

Akdurak, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Akdurak Köyü 1900'lü yıllardan itibaren şu anki yerindedir. Daha önceleri ise baharla birlikte Hatay ya da Suriyeden Ağrı iline doğru yaylaya gittikleri, kışları ise kışlaklarına döndükleri söylenmektedir. Bu gidiş-dönüşler esnasında bazı ailelerin şu anki yerde konakladıkları vr göçebe hayatından vaz geçerek yerleştikleri anlatılmaktadır. 1970'li yıllara kadar "Devecilik" yapmışladır. Develerle yurdun dört bir yanına nakliyecilik yapmışlardır.Halen Besni'de deveci olarak bilinirler.

aslan6641
01-26-2010, 08:43 PM
Akkuyu, Besni

Akkuyu, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün gercek adi Cakkali, dir vakti Osmanli zamaninda vergi toplayan vekil gezerken halk hayvan derisi hediye edermis günün birinde bu kyöe gelmis vekil ve halk bir cakal yakalamis öldürüp derisini vekile hediye etmek icin vekil demis o cakali birakin köylü yok demis vekil köylüye biraz birseyler verip anlasmis öldürmememesi icjn ve o gün bu gün cakal cakali azad eden köy diye söylenmis ve köyün adi cakali diye kalmis

aslan6641
01-26-2010, 08:44 PM
Aktepe, Besni

Aktepe, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün ilk ismi HARABA'dır.daha sonra AKTEPE olarak değiştirilmiştir..Köyün ileri gelenleri ŞAHİN'lerdir.

aslan6641
01-26-2010, 08:45 PM
Akyazı, Besni

Akyazı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

koyun eskı adı canakcıdır ypılan son muhtarlık sonucunda akyazı olarak degıstırıldı

Kültür

Köyün etnik yapısı civardaki bütün köyler gibi Kürtlerden müteşekkildir. Kürtçenin Kurmancî lehçesini kullanırlar. Gelenekler komşu illerdeki Kürt topluluklarla benzerlik gösterir ve aşiret anlayışı yok denilecek kadar azdır. Osmanlının son dönemlerinde Rişvan ana aşiretine bağlı misurk kabilesinden bu kol devletle toprak anlaşmazlığı nedeniyle sürgün edilmiştir ve burada yerleşik hayata geçmişlerdir. Köyde en çok Özoğlu, Demirkol, Turan ve Köseoğlu aileleri yaşamakta olup, ayrıca Tay, Şenoğlu, Şener, Özalp ve Bilen gibi küçük aileleride bulunmaktadır hepsi aynı soydan gelmektedir. Aslen Bitlis Tatvan dolaylarından gelen bu Kabile ataları olan Köse velinin adını soyadı olarak kullanmıştır. Bazı aileler Besni merkeze taşınmış.

aslan6641
01-26-2010, 08:46 PM
Alıçlı, Besni

Alıçlı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi köyün adı köyün cografyasında çogunlukta bulunan alıç meyvesinden gelmiştir daha önceleri bir çok isim alan köy su anda bu isim de kalmıştır.1900 lerde kuruldugu biliniyor köy kurucusu hasan korkmaz adında aşiret beyi tarafından kuruldugu biliniyor.

aslan6641
01-26-2010, 08:47 PM
Alişar, Besni

Tarihi

Alişar adının kökeni: Germiyanlılar, Celalettin Harzemşah maiyetinde İran’ın Fars ve Kirman dolaylarından Malatya yöresine gelerek yerleşmiş bir Türk boyudur. Oğuzların Avşar boyuna mensup olan Germiyanlılar, henüz Malatya civarında iken çevre illere de yayılmışlardı. Tunceli merkezde Germili, Mazgirt ilçesinde Germikar, Çemişkezek ilçesinde Germili ve Germisi, Erzincan merkezde Germili ve Elazığ merkezde Germili köyleri onlardan kalmadır. Germiyanlılar, daha sonra Batı Anadolu’ya göç ederek Kütahya merkezli bir beylik kurdular ve oldukça etkinlik gösterdiler. Germiyanlıların atası Ali-Şir Bey idi. Tarihi kayıtlarda Ali-Şir beyden geldiği anlaşılan Alişirli/Alişarlı adında bir Türkmen cemaati bulunmaktadır. Germiyanlıların, artan Moğol baskısı karşısında Malatya civarındaki yurtlarını bırakıp Batı Anadolu’ya göçleri esnasında ana gruptan kopan bazı Germiyanlılar çevreye yayılarak Amasya, Zile, Şarki Karahisar, Terme, Çarşamba, Malatya ve Besni’de Ali-Şir isimli köyler kurdular. Nitekim, 16. Yy’da Boz-Ok bölgesinde Kızıl Kocalıların başlıca oymağı Alişarlu adını taşırken Sis yöresinde Savcı-Hacılı taifesine mensup Alişarlı adlı bir oba ile Tarsus civarında bulunan Varsakların Kusun boyuna bağlı Alişarlı obası da bu dağılanların bakiyesi idi. Alişarlılardan bazı bölükler ise Maraş’ta yerleşmişti. Cevdet Türkay, bu cemaatin yerleşme bölgelerini şöyle gösterir: Aksaray’ın Eyüpeli kazası, Aydın’ın Seferihisar kazası, Beyşehir’in Göçü kazası, Hısnı-mansur, Hüdavendigar’ın Günyüzü ve Tarhala kazaları, Karahisar-ı Şarki, Kusun, Maraş, Ordu, Sis ve Zamantı.

aslan6641
01-26-2010, 08:48 PM
Aşağıçöplü, Besni

Aşağıçöplü, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Çorum'un Alaca ilçesine bağlı Çöplü köyünden göç etmişlerdir. Köken olarak Avşarların Çöplü obasına mensupturlar.

aslan6641
01-26-2010, 08:51 PM
Çamlıca, Besni

Çamlıca, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün TARİHİ:Resmi kurumların arşivlerinden aldığımız bilgiye göre köyümüz daha önce Atmalı köyünün mezrası iken 1943 yılında Muhtarlık olmuştur. Çamlıca köyü İlçenin şirin köylerinden olup, Besni ilçe merkezine bağlıdır. İsim değişikliğini 11/07/2005 tarihinde İl idare Kurulu Kararı ile Çakallı Köyü iken adının Çamlıca Köyü olarak değişilmesi bakanlık onayı ile kabul edilmiştir.

aslan6641
01-26-2010, 08:51 PM
Çamuşçu, Besni

Çamuşçu, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

ve besni köyleri içinde en eski köye sahip bi topluluktur.tıpkı oyratlı köyü gibi

aslan6641
01-26-2010, 08:52 PM
Çaykaya, Besni

Çaykaya, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

çaylarında su yerine kaya olması nedeni ile köyün adı çaykaya konulmuştur

aslan6641
01-26-2010, 08:54 PM
Çomak, Besni

Çomak, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

comak koyu tarihi cok eskilere dayanir comak koyu adini turkiyeye ozel yetistirdigi kavunuyla vede uzumuyle un almistir comak koyunde dolmen mezarlar vede mgara evler bulunmaktadir

Kültür

ÇOMAK KÖYÜ NE ZAMAN KURULDUĞU BİLİNMEMEKLE BİRLİKTE TAHMİNLERİN ÇOĞU TARİHİ BAŞLANGIÇLARINI TARİH SAHNESİNE ÇIKMASINA KADAR GÖTÜRÜRLER..

ÇOMAK DEYİNCE AKLA ILK GELENLER

1 ALI BABA

2 ALİ DORE

3 ÇATLAMIŞ KARPUZU KAYNAK EDEREK KURTARMAK

4 GİDİLEN KAHVEDE 2 KİŞİYE 1 ÇAY İSTENMESİ

5 TAKSİNİN ÖNTARAFINA 5 KİŞİ OTURMASI ARKA KOLTUĞUNDA BOŞ OLMASI

6 2 YEŞİL BİBERİN BİR KİŞİ TARAFINDAN ÇALINIP KM LERCE KACMASI YANINDAKI ARKADAŞINA BESNİNİN TOPUNU ATTIRDIM VS

aslan6641
01-26-2010, 08:55 PM
Dikilitaş, Besni

Dikilitaş, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı köye 1-2 km yakınında bulunan tarihi eser olan dikilitaş tan gelmiştir.Daha önceki ismi Aşağı Hozgişi Köyü dür. 2000 yılından sonra muhtarlığını değiştirerek dikilitaş ismini almıştır.

aslan6641
01-26-2010, 08:56 PM
Dogankaya, Besni

Dogankaya, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün eski ismi Şenikci'dir. Günümüzde Bayat aşiretine mensup insanlar ikamet etmektedirler.

aslan6641
01-26-2010, 08:56 PM
Dörtyol, Besni

Dörtyol, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi Bilinenlere göre eski adı Karagöcek`tir.

aslan6641
01-26-2010, 08:57 PM
Eğerli, Besni

Eğerli, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

Kültür Köy çok eski bir yerleşime sahiptir. Köyde bulunan eski yerleşime ait mağaralardan anlaşılmaktadır. köyün asıl adı cenceredir.Adını cendere köprüsünden almaktadır.Zaten köy cendereden göçen köylüler tarafından kurulmuştur.

Coğrafya Adıyaman iline 58 km, Besni ilçesine 13 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 08:58 PM
Geçitli, Besni

Geçitli, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

gecitli köyü daha önce sofraz cayının sıtmapınarının üsttarafında bulanmaktaydı orda ören yeri daha durmaktadır ozmanlar türk yaşam bicimminin enbelirgin örneyi olan derekenarına yerleşmişlerdi.

aslan6641
01-26-2010, 08:59 PM
Gümüşlü, Besni

Gümüşlü, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi ve kurulusuyla ilgili net bir bilgi malesef su anda elimizde yok fakat blinen koyun eski ismi BESERI Koyu olarak gecerdi fakat kendisinden cok kucuk olan Basli muhtarligina bagli idi ve bu muhtarlik alti mezradan olusmaktaydi koy halkinin girisimleri sonucu Gumuslu ismini alarak ayni zamanda kendi basina muhtarlik oldu

aslan6641
01-26-2010, 09:00 PM
Güneykaş, Besni

Güneykaş, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eski ismi Gelbulasın olan Güneykaş Köyü'nün isminin nereden geldiği konusunda kesin bir bilgi yoktur. Fakat en önemli söylentilerden birisi jandarmadan kaçan bir köylünün şu anki Güneykaş Köyü yerleşkesine saklanmasıyla başlamıştır. Bu olaydan sonra oraya Gelbulasın denilmiştir.

Kültür

Besni'de yapılan Eğitim Bayramı'nda genelde birinciliği alan biberi ve üzümüyle meşhurdur. Geleneksel yemekleri arasında çütte diye anılan ve bulgurdan yapılan bir yemek türü vardır. Dilde ise Besni ağzını temsil eder. Kendine özgü oyun havaları ve kına geceleri vardır.

aslan6641
01-26-2010, 09:01 PM
Güzelyurt, Besni

Güzelyurt, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyde önceleri göçebelik hayatı sürdürülüyordu. Daha sonra İZOLLU denilen kışlaya yerleşmişler. 1938 de yeni yerleşim yerine yerleşmişlerdir. Akdurak mezrası olarak günümüze kadar gelmiştir, taki 19 Aralık 2004te yapılan ara seçimle mustakil köy statüsünü alarak Güzelyurt Köyü olarak resmen köy olmuştur. Köyümüz %98 okur yazar kitlesine sahiptir.

aslan6641
01-26-2010, 09:02 PM
Hacıhalil, Besni

Hacıhalil, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

hacıhalil çok değerli bir insandı ve mezarı hala bu köyde ziyaret agaçları altındadır köyün ismi ondan alınmıştır

Başlık yazısı

BERETE-HACİHALİL-NOHUDANLI-ZİZKAN

Kültür

hacıhalil köyü son derece gelenek ve göreneklerine bağlı güzel ve çeşitli yemekleri olan güzel bir köyümüzdür.Gelip köyümüzdeki tarihi mağaralarıda görmenizi tavsiye ederim.

aslan6641
01-26-2010, 09:03 PM
Harmanardı, Besni

Harmanardı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün gercekteki diger adi oldugunu bilmekte ve neden harman ardi denildigini bilmemekteyiz ama bildigimiz birsey varki yurt disinda yasayanlar harmanardi koyunun unutulmazligini ve orda ailelerden sakli ictikleri sigarayla oranin kokusunu unutmadiklarini soylerler. hersey bi yana harmanardi buram buram zibil kokar ama su anda ona bile hasret durumdayiz. köyün hemen arkasında eskiden ekinlerini hasat ettikten sonra harmanyerinde işler yiyecek haline getirirlermiş.bura yine harman ardı diye gecer köyün aşagı kısmından yol gectiğinden köy harman yerinin arkasında kalır köylere isim verilirken bu isim verilmiş.köyde zamanında erkekler arasında bir hastalıktan dolayı kellik meydana gelmiş köyün ismi kel tilek diye anılmaya başlanmış bu imajı düzeltmek için köyün ismi HARMANARDI olmuştur.

Kültür

Köyün gelenekKoy adiyaman ve gaziantep arasinda kaldigi icin iki tarafinda gelenek ve goreneklerine yakin bir yasam tarzi vardir.

yemekleri hakkında bildigimiz.

1) BASALLA, NOHUT YAHNISI, TAVA , TENEKE, TENELİ ÇÜTTE, CIVIK ÇÜTTE, ETLİ ÇÜTTE, DOGMEC, PİPİRİM CACIĞI, YARPIZ CACIGI, BALCAN CACIĞI, HITA CACIĞI, KATIR TIRNAĞI CACIĞI, TENELI ESKILAS,CAGLA ASI,TIRŞIK,BALCAN KAVURMASI,KABAK KAVURMASI, HALDER GAVURMASI, KÖRMEN GAVURMASI, SOĞAN GAVURMASI, MAHAŞER AŞI, HITAP, ETLİ HITAP, BAYRAM EKMEE, YAĞLI BAZLAMA,ETLİ KÜFTE,YAVAN KÜFTE,BASTIK, KIRMA,SUCUK,ŞILLIK, DUZLU ÜSOT,TELEME,KARA ŞOORA, HIYAR DOLMASI, PANCAR SARMASI, DUT YARPAA SARMASI, AYRANLI AŞ,TARHANA, KELLE, BUMBAR,

2) HAYLİK, GÜZ HAYLİĞİ, SARI HAYLİK, ALIÇ, KARA ALIÇ, MİŞMİŞ, ERİK, DOMUZ ERİĞİ, DAĞIN, URMUT, DUT, PAYAM, FISTIK, GIŞ ARMIDI, BAL ARMIDI, HIYAR ARMIDI, TAŞLICI ARMID,

3) ANNEBİ, AĞ GURNUR, GARA GURNUR, PEYGAMBER ÜZÜMÜ, TİLKİ KUYRUĞU, SERPENE GIRAN, TÜMBÜ, AĞ ÜZÜM, KIZLAR TAHTASI, HULUSİ, AZEZİ,*****

aslan6641
01-26-2010, 09:04 PM
Karagüveç, Besni

Karagüveç, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün bizans düneminden kalma kalıntılara bakıldığında köyün bizans döneminde köklü bir geçmişe sahip olduğu anlaşılacaktır. Köyün yaşlılarana sorulduğunda bir zamanlar ;KİRTİŞ;adında bir kralın yaşadığını ve gelen bütün kervanlara sahip çıkarak onlara misafir perverliğini bütün çevreye duyurduğu söylenmektedir.Köyün buradan esinlenerek eski ismi olanismini buradan aldığı köylü tarafından söylenmektedir.

köyümüz gaziantepe 90 km besni,14km,adiyaman,a ise 60 km uzaklikta halkinin %100 kürtce konusur gecim kaynagi basta antep fistigi,hayvancilik, tahil ekimidir. 200 hanelik köyümüz her muhtarlik seciminde küskünlükler meydana gelir.

Coğrafya

Adıyaman iline 60 km, Besni ilçesine 14 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:05 PM
Kargalı, Besni

Kargalı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

ilk devirlerde köyde savaş için çok fazla kargı yapılıypormuş..bir çeşit ucu yontulmuş savaş aleti zamanla kargalı olarak değişmiş.

aslan6641
01-26-2010, 09:06 PM
Kesecik, Besni

Kesecik, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Yanlız eski adı markoza,dır.gecmişi cok uzun tarihlere dayan maktadır

aslan6641
01-26-2010, 09:07 PM
Kızılin, Besni

Kızılin, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Adıyaman ilinin besni ilçesine bağlı fıratın kenarında şanlıurfa gaziantep ve adıyaman'ın topraklarının tam birleşme noktasında bulunan tarihi eskilere dayanan bir köy. Sürekli diğer illere göç yollaya bu köyün yaklaşık nüfusu 1500 dür. Özellikle İzmir Balçova da köy nüfusundan daha fazla bir nüfus bulunmaktadır. Kızılin Köyü'nün tarihi çok eskidir. Özellikle kaya mağaraları ve Göksu üzerinde bulunan Roma döneminden kalma köprüsü görmeğe değer tarihi eserlerdendir. Köyün geçim kaynağı tarım ve balıkçılıktır.Kızılin köyünün hemen 100 metre aşğısında akmakta olan fırat nehri,birecik barajının yapılmasından sonra akarsu özelliğini kaybetmiş olup adeta bir göl görünümüne kavuşmuştur.Ancak o muhteşem görütüsünü hala korumaktadır,tatlı su görünümndeki bu su o kadar soğuktur ki; yazın en sıcak günlerinde dahi bu suda yüzmek cesaret ister. Eski lezzetli balıklarda artık yok olmanın eşğindedir. Besni ilçesine bağlı Kızılin Köyü'nü diğer yakın köylerden ayıran en önemli özelliği, çok eski bir tarihe sahip olması ve yakın köylerden farklı olarak dilinin türkçe olmasıdır. Cumhuriyetten önceki tarihlerde dahi okulun jandarma karakolunun ve telefonun bu köyde olduğu ve bu köyün Kızılin Nahiyesi olarak bilindiği söylenir.

Tarihi

Köyün adının Fırat Nehri üzerindeki mağaralardan aldığı sanılmaktadır. Mağaraların bazılarının içlerinin kırmızıya yakın olması nedeniyledir. ayrıca bu köy ile birlikte ören köyü barak göçmenlerinden oluşur.Aslen türkmenistandadan ya da kırgızistandan orta anadoluya göç olmuştur ilk olarak yozgat'ta yerleşip tarımla uğraşanlar orda kalmış hayvancılıkla uğraşanlar güneydoğu anadoluya yerleşmişlerdir. köy barak göçmenlerinden oluşur. daha önceleri kızılin köyünde ikamet eden birçok aile evlilik ya da başka nedenlerle ören köyüne yerleşmişlerdir.Ayrıca Köylülerin aniden çıkan rüzgarın etkisnden kurtulmak için"Ali burda kılıç orda" gibi bir tabir kullanmalarıda düşündürücüdür.Barak göçmenlerinin çok eskiye dayalı kültürleri vardır.Ayrıca Ören köyü diye bir mezrası vardır.nufus artışı nedeniyle sonradan ayrılmıştır.İlk ayrılma sebebi siyasi nedenlere dayanan bir çekişme sebebiyle olmuştur.Kesin olarak kızilin köyünde siyasi olaylardan kaçan aileler kurmuştur.

Kültür

köyün kendine has yemekleri vardır. özellikle tarladan toplanan cırlavık adı verilen bitki ile yapılan "hıtap"ları meşhurdur. köydeki lezzetli balıklar da meşhurdur.Bunlardan en lezzetli olanı ise köylülerin adlandırması ile "Şabıt"tır.

Coğrafya

Adıyaman iline 70 km, Besni ilçesine 27 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:08 PM
Konuklu, Besni

Konuklu, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi:Köyün önceki ismi Yusufa'dır.Yusufa ismi ise 1970 li yıllarda deyişerek Konuklu olmuştur.Konuklu ismi ise köy halkı misafir perver bir halkdır gelen misafirlere hizmeti severler,bundan dolayı köyün ismi Konuklu olarak değişmiştir.Konuklu köyü 1900'lü yılların başında malatya ve daha öncesine gidersek erzurum horasan dan gelmektedir.Köyün ileri gelenleri ve kurucuları HAMZAMAMOLAR'dır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleriköyün en ünlü yemeği çiğköfte,zeytin yağlı dolma,bulgur pilavı,cacık tırşık.peynirli börek.

Coğrafya

Adıyaman iline 63 km, Besni ilçesine 18 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:09 PM
Kutluca, Besni

Kutluca, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği bilmiyoruz ama eski adı olarak geçmekte birçok uygarlık gelip geçmiştir deniliyor bilgisi olan eklesin eyyüp eski uygarlığın kanıtda köyün ortasında hüyük bulunmasıdır köyün doğusunda küçük dağda mağaraların olmasıdır ayrıca köyün birde mezrası varzyaman

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi t hazinesi , basallası yani eşkili köfte taplama, tavlav, içli köftesi..

Coğrafya

Adıyaman iline 62 km, Besni ilçesine 18 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:10 PM
Oyalı, Besni

OyalıHamzıyan, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarıh

Köyun tarihi Hamza ağa denılen ağadan gelmektedir. Esas adı Hamzıyan'dır. İlcede koyün ismi boyle bilinir. Sonradan resmi ad olarak Oyalı ismi verilmıstir. kultur kultur bakımından cok zengın olup yemekleri; tırşık, melemen, besnı tavası, basalla, kofte, kısır, cıvık cutte ve mesur olan hıyar cacığıdır. Ayrica köy salatalık ve süt ve süt ürünleriyle meşhurdur. Köydeki okuma yazma oranı diğer köylere göre iyidir. Genç nüfusun hepsi ilkokul mezunudur. Son yillarda koyden disa goc artmistir.

Coğrafya

Adıyaman iline 51 km, Besni ilçesine 6 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:12 PM
Oyratlı, Besni

Oyratlı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ancak Prof.Dr.Şener Üşümezsoy'un 21.Yüzyıl Dergisi'nin Ocak 2007 sayısında yer alan makalesinde Hülagi İran Tatarları arasında yer alan Tatar uruklarından birisinin adı Oyrat Uruğu olarak anılmaktadır.

ve oyratlı köyü sakinleri orta asyadan 11 yy da andaluya gelen moğalların soyundandırlar moğalların uyrat boyuna mensupturlar.o dönemde bazı moğol kabilerleri kafkasya ya bazıları ırak suriyede bazılarıda anadoladu andoluda kendilerine yer buldular bunlardan en büyük topluluk ise uyratlardı isimleri zamanla deyişmiştir.ve bugünkü halini almıştır.

aslan6641
01-26-2010, 09:13 PM
Ören, Besni

Ören, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy adını harabeler ve ermenilerden kalma mezarlardan dolayı harabe /ören olarak tarihe geçmiştir.bu köyde çok eskiden ermeniler yaşarlardı göç nedeniyle gitmişlerdir yakın köylerde buraya göç başlamıştır. aslen türkmenistandadan yada kırgızistandan orta anadoluya göç olmuştur ilk olarak yozgat'ta yerleşip tarımla uğraşanlar orda kalmış hayvancılıkla uğraşanlar güneydoğu anadoluya yerleşmişlerdir. köy barak göçmenlerinden oluşur. daha önceleri kızılin köyünde ikamet eden birçok aile evlilik yada başka nedenlerle ören köyüne yerleşmişlerdir buraya yerleşen halkın tamamı Türktür dili Türkçedir zaten çevre köylerde Kızılin hariç, dilleri Kürtçedir... halen bu köyde ve yakın köyde ermeni asıllı insanlar yaşadığı sanılmaktadır ancak bu insanların tamamı türk kültürüyle büyüdükleri için hayat tarzları tamamiyle türkleşmiştir.. bilgi şükrü demirel

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri, ören köyü daha önceleri geleneklerine bağlı bir köydür. ekin hasat dönemlerinde imece usulü ekinler biçilir ve son tarlada bütün köylü birleşir yemek yenir eğlenceler düzenlenir. köye has çok özel yemekleri olmamakla birlikte Ramazan Bayramında tatlı çörek yapılırdı, geceleri tatlı niyetine "şıllık" yapılır. Köyde geçim zor olduğundan çocuklar genelde okutulmaktadır. Özel okullarda Öğretmenlik yapan köylülerimiz vardır.

Coğrafya

Adıyamana 89 kilometre gaziantepe 90 kilometre civarında olup tamamı türklerden oluşan bir yerleşim yeridir nufusu 400/500 civarındadır nufusun az bi kısmı hayvancılıkla uğraşmaktadır kalan kısmı ise tahıl tarımı yapmaktadır

aslan6641
01-26-2010, 09:14 PM
Sarıkaya, Besni

Sarıkaya, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih

Sarıkayadan önceki ismi Hementildir. Hementil adı Roma İmparatorluğu tarafından köyün bitişigindeki höyüke verilen addır. Daha sonra bu isim köye verilmiştir. Cumhuriyet kurulduktan sonra köyün adı 31.07.1970'te Sarıkaya olarak değiştirildi. Köyün adı zınori raş denenilen yerde bir sarı-kaya vardır.İsmi ordan gelir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek itibarı ile Besni ve Adıyaman gelenek ve göreneklerinin karışımı olarak her iki kültürden esinlenmiştir. KÖYÜN YEMEKLERİ-içli köfte, çiğ köfte, sarma, börek, bazlama pekmez üzümü meşurdur.

Coğrafya

Adıyaman iline 45 km, Besni ilçesine 33 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:15 PM
Sayören, Besni

Sayören, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

sayoren tarıhı ılk kurucuları kersıtler mılleler bozova kurmı koyunden 350 yıl once gelmışlerdr dıger kabıleler daha sonra urfa adıyaman dan gelmışlerdır

Coğrafya

sayören adıyamanın besni ilçesine bağlı kuzeyi sofraz çayıyla doğusu göksu çayıyla çevrili kızıldağın doğuda nihayet bulduğu bir küçük ovanın kuzeyinde kurulmuş yaklaşık 1700- 2000 nüfusa sahip yerleşim yeridir.köyün kuzeyinde bulunan tepede antik çağdan kalma birçok mağara sarnıç ve kaya mezarları mevcuttur.köy daha önceleri büyük meşe ormanlarına sahip olduğu halde son 20-30 yılda bilinçsizce ormanların yok edilmesi nedeniyle maalesef bugün çölü anımsatan bir hal almıştır.köy arazi açısından yoksun olmasına rağmen insanlarının çalışkan ve beceri sahibi olmasından dolayı kazandığı zenginlikle diğer köylerin imrendiği bir hal almıştır.

aslan6641
01-26-2010, 09:16 PM
Taşlıyazı, Besni

Taşlıyazı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün geçmişi bizans dönemine dayanır ilk adı TERBUS olan ismi zamanla TERBİZEK ve daha sonra TAŞLIYAZI ismini almıştır.Köyün konumu itabariyla üç yanindan yol geçmektedir, ayrica orman köyüdür ama bütün haklari elinden alinmistir köy 5 yıl geriye gitmistir. 1999-2004 döneminin muhtarı ziraat mühendisi sayın Cuma DAYAN'ın yapmış oldugu kanalizasyon ve su şebekesi yapılmıştır.Çevre köyler içinde tek kanalizasyonu bulanan köy TAŞLIYAZI köyüdür.

Coğrafya

Adıyaman iline 37 km, Besni ilçesine 8 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:17 PM
Tekağaç, Besni

Tekağaç, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi=

Tekağaç diğer ismi Kötteredir. İnsanlığın geçmişine ışık tutan bir tarihi yerdir.

aslan6641
01-26-2010, 09:18 PM
Toklu, Besni

Toklu, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.Çevredeki komşu köyler sırasıyla,.....

toklu köyü ismini toklu tepesinde almıştır.köyümüzün üst tarafında toklu tepesi vardır

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Adıyaman iline 59 km, Besni ilçesine 14 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:19 PM
Topkapı, Besni

Topkapı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Önceki ismi Hiznikan olan köyün ismi, osmanlı imparatorluğu zamanında uygulanan iskan sisteminden gelmektedir.zamanla köyün isminin topkapı yapılmasi bu bölgeye, geçmişten beri uygulanagelen politikalarin birer parcası olup köy halkını derinden üzmektedir

Kültür

Köyün Zengin Bir Mutfağı Vardır...Güneydogu Mutfagının Her türlü Yemek Çeşitleri Bulunur.Ayrıca Köy Tarihi Yerler Bakımından da Zengin Bir Kültüre Sahiptir..Dikilitaş ve Sofraz Çayında bulunan mağaralar Gizemli Yönleri ile Ziyaretçilerin Ilgisini Cekmektedir..

Coğrafya

Adıyaman iline 72 km, Besni ilçesine 27 km uzaklıktadır.düz denebilecek bir yerleşime sahiptir gaziantep e 110 120 km uzakliktadir

aslan6641
01-26-2010, 09:20 PM
Yazıkarakuyu, Besni

Yazıkarakuyu, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi hakında fazla bir bilgiye sahip olmamakla birlikte tarihinin çok eskilere dayanmadığı bilinmektedir.Günümüzde yazıkarakuyu halkınını yardımlaşma duyguları ve köydeki huzur ortamı bir çok köye ders niteliğindedir bunda köyde yaşayan herkesin bir akrabalık bağıyla bağlı olması gösterilebilir. Köyün adı köyde bulunan tuzlu bir kuyudan gelmektedir. Asıl adı kürtçe karaktır, sonradan düzlük bir vadide olması sebebiyle yazı ve karakuyu denilmiştir.

aslan6641
01-26-2010, 09:21 PM
Yelbastı, Besni

Yelbastı, Adıyaman ilinin Besni ilçesine bağlı bir köydür.

Adıyaman ili Besni ilçesine bağlı olan Yelbastı Köyü, ilçenin güneydoğusunda bulunmaktadır. İlçeye 10 Km uzaklıkta bulunan köyün eski adı Şamuşağıdır. Köy halkı genellikle çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşmaktadır. Ayrıca köyün iki mezrası vardır.

Tarihi

Köyün adı hakkında değişik söylentiler vardır. Ama söylentiler genelde kulaktan dolma şeylerdir. Malesef pek fazla yazılı kaynak yoktur. Bu güne ulaşan bilgilere göre köy halkının büyük çoğunluğu Suriye'nin Şam şehrinden geldiği ve bundan dolayı bu köye Şamuşağı adı verilmiştir. Diğer bir söylentiye göre ise köy halkı İran Horasan kentinden gelmiştir ama bu anlatıda köyün ismi hakkında bilgi yoktur. Köyün şimdiki ismi olan Yelbastı ise bir rivayete dayanmaktadır. Bu rivayete göre; bu köyde yaşayan halk bir gün su kuyusu açmak için toprağı kazarlar ama bu kazıdan sonra topraktan su yerine rüzgar çıkar ve buradan köye Yelbastı ismi verilir. Bu kuyunun olduğu sanılan yere ise Yelbası denir.

Kültür

Köy halkı Kürtçe ve Türkçe konuşur. Okuma yazma oranı yüksektir. Köyde 5 kabile yaşamaktadır. Hacı milleti, Mamılolar, Zobu milleti, Kalazolar ve Evliyalar diye ayrılırlar. Kabilelerin en köklüsü Hacı milleti, Zobular ve Mamılolardır.

Geleneksel yemekler; lolık, tırşıke qariye.

İçli Köfte: Bulgur ve et, soğan, salça, yeşillık doğranarak yapılır ve yumurta şeklınde olur suda haşlanır, yağı daha sonra kızartılarak eklenir.

Kenger Tırşığı: Dağda meşhur kenger sakızının olduğu ottur. Filizken toplanılır ve haşlanır. Yağ, salça, soğan, sarımsak ve yıne bulgur pirinç katılarak yapılır.

Dolma: Yeşil dolma biberinden yöresel adı isot olan biberin kuru veya yeşil fark etmeden içi oyularak pirinç, soğan, salça, et veya bulgur soğan katılır. Etli ve etsiz yapılabilir.

Dolma: Salatalıktan ve kabaktan yapılır. Etli veya etsiz yapılabilir. Bulgur ve pirinçten, yağ, soğan, salçadan oluşan sos ve baharatlarla yapılır. En son sumak ekşisi ile kaynatılır.

Sarma: Asma yaprağı, dut yaprağı ve lahanadan yapılır. İç olarak etli ve etsiz olabilir. Bulgur, soğan , salça, et ve yağ katılır. Yapraklar haşlandıktan sora iç hazırlanılır ve kaynatılır sumak ekşisi ile birlikte lezzetli olur. Pirinçle de yapılırsa aynı malzemeler kullanılır.

Tırşık: Domates, patlıcan, yeşil biber, soğan ve kabaktan yapılır. Etli ve etsiz, kurutulmuş veya kurutulmamış sebzelerle yapılabilir. Yağ, salça, soğanla terbiye edilerek yapılır.

Lapa: Mercimekten yapılır. Soyulmuş mercimek eriyinceye kadar suda kaynatılır, katılaştıktan sonra yağ, salça ve soğanla sosu yapılır.

Katma: Hamur yoğrulur, açılır, iç olarak kış kabağının içi haşlanır yine salça, soğan, yağla terbiye edilir. Hamur açıldıktan sonra içine malzemeler konur ve yarım daire şekli verilerek pişirilir. İç malzemesi patlıcan, biber, domatestir. Lor, çökelek ve peynirle de yapılabilir. Soğan, salça ve yağdan yapılan sosla karıştırılarak yenilir.

Kara Çorba: Nohut, kırılmış buğday ve mercimekten yapılır. Kaynatılarak içine klasik soğan, yağ ve salçadan oluşan sos katılır. Genellikle sabahları yenilir.

Çiğköfte: Bulgurla, et veya etsiz yapılabilir. Yumurta, baharat, yağ, soğan ve salça ile yoğrulur.

Cıvıkçütte: Simit diye adlandırılan öğütülmüş buğdaydan olan bulgurun küçük halidir. Soğan, salça ve yağ sosuyla yapılır.

Kayğana: Yumurta kırılır, az miktarda un ile iyice karıştırılır ve terayağıyla kızartılarak pişirilir.

Coğrafya

Adıyaman iline 55 km, Besni ilçesine 10 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:23 PM
Börkenek, Adıyaman

Börkenek, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köye 80'li yıl

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 19 km uzaklıktadır.Geneli düz bir arazi üzerine kurulu olan köy coğrafi açıdan güzel ve verimli bir köydür.Köyün iklimi ve coğrafi yapısı hertürlü tarıma elverişlidir.Su kaynaklarının ve yeşil alanın çok olması nedeniyle verimli bir toprağa sahiptir. Köyün altkısmından göksu çayı geçmektedir.Bu çay köyün kalkınmasına ve ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu çaydaki kum ocaklarından Güneydoğu Anadolunun kum ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanmatadır.Köyde Adıyaman Merkez Elektrik Santrali , Sanko Çimento Fabrikası ve Beton Kalıp Fabrikası mevcuttur. Yapılan biyolojik çalışmalarda köyde çay hariç her türlü bitki yetişmektedir. Tarıma elverişli ve geniş arazilere sahip olması nedeniyle köy halkı tarımla uğraşmaktadır.Göksu Çayı: Kahramanmaraş ili sınırlarından çıkar. Erkenek, Tut , Akdere ve Börkenek civarından geçer. Sofraz suyunu da aldıktan sonra Gümüşkaya'nın batısında Fırat Nehrine karışır. İI sınırlan içindeki uzunluğu 90 km. 'dir.

aslan6641
01-26-2010, 09:24 PM
Büklüm, Adıyaman

Büklüm, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi hakkında ise köy ASUR, PERS,ROMA VE SELÇUKLULAR,OSMANLI HAKİMİYETİNDE BAZENDE BEYLIKLERİN HAKİMİYETİNDE KALMIŞTIR.YİNE ESKİÇAĞ KAYNAKLARINDAN DA ANLAŞILACAĞI ÜZERE G.ANADOLU İLK İNSAN YELEŞMESİ OLDUĞUNDAN BURDA GEÇ VEYA ERKEN ROMA KALINTILARI MEVCUTTUR.KÖYÜN İLK YERLEŞİM YERİ SUYA YAKINLIĞIDAN DOLAYI ZINARİ KALDIRIME DEDİKLERİ YERDİR DAHA SONRA KÖŞKER ORDANDA DAHA YUKARISI OLAN GAZE YANİ MİCİR DE İKAMET ETMİŞLERDİR DAHA SONRADA KÖY ŞİMDİKİ YERİDE VARLIĞINI DEVAM ETMİŞTİR.BU BÖLGEDE YAPILAN KAÇAK KAZILARDA İSE ESKİ DÖNEMLERE AİT İNSAN KALINTILARI BULUNMUŞ VE KÜPLER İÇİNDE İNSAN VE GÜNLÜK HAYATTA KULLANDIKLARI EŞYALAR BULUNMUŞ VE BUNLAR İSE AHRET İNANCININ OLDUĞUNU GÖSTERMEKTEDİR.YİNE ESKİ ROMAYA AİT ÇİMÇİMİK MEVKİİNDE MAĞARALAR BULUNMAKTADIR.DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN ÇALIŞIYORUM =ABDURRAHMAN GÜLMEZ=ERZURUM

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 24 km uzaklıktadır.

Köy sulu ve verimli araziler üzerindedir. köyun çevresinde genelde kuyular vardr ve batı tarafında ise büyük bi akar çay mevcuttur. Köyün batısında baya ağaçlık alanlar bulunmaktadır köy halkı genelde kışın yakacağını orda temin eder.

aslan6641
01-26-2010, 09:25 PM
Çamgazi, Adıyaman

Çamgazi, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy, Pişinik köyünden, Doyran köyüne gelen Alevi kökenli vatandaşlar tarafından kurulmuştur. Aile kütükleri hala Doyran köyündedir.köyde çamgazi barajı adı taşıyan barajın yapılmasıyla beraber pamuk üretimi başlamıştır

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 22 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:25 PM
Çamlıca, Adıyaman

Çamlıca, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Tarihi Hinot Aşireti'ne dayanmaktadır. Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişi vardır.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 23 km uzaklıktadır. Dağlık ama dağ içinde küçük bir yayla içinde kurulmuştur. Köye bağlı 3 mezraa vardır. Gedik, Malikire ve Bahçe mezraları bu köye bağlıdır. Adıyaman merkeze göre oldukça yüksektir. Bahar ve yaz Mevsimleri Adıyaman Merkezden yaklaşık 1 ay sonra başlar.özellikle gedik mezrası bölgesinde yaban hayat çok güçlüdür dağ keçisi kurt tavşan ve domuz çokça bulunan hayvanlardandır ayrıca gedik mezrası en üst yüksek noktada olması sebebile kahta samsat ve adıyaman merkezi çıplak gözle görmek mümkündür

aslan6641
01-26-2010, 09:26 PM
Çamyurdu, Adıyaman

Çamyurdu, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

1930´ larda harp basladigi icin kittlik ve fakirlik baslamis..simdiki köylüler uzunköy ün alt kisminda cukur alanda yillarca yasamislardir.. köyün arka kismi daglik oldugu icin köylüler eskiden belli ve secilmis bir cobana sürüleri birakir cobanda dag tepe demeden hayvanlari otlantirirken simdiki alanin otlak güzel ve elverisli oldugunu görmüstür.. birer birer o alana göcler olmus ve eski köy yeniden bu alana birikerek simdiki camyurdu köyünü kurmuslardir... bilinen ilk göc Temel ailesi imis... bilindigi kadariyla ilk muhtarlik bile Temel ailesiyle baslamistir... bu yillarca böyle sürmüs 1996 kadar sürmüs artik diger köylülerede hak verilip muhtarlik eldegistirilmistir..

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 25 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:27 PM
Çaylı, Adıyaman

Çaylı, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

baraj köyü basmıştır,köylüler başka bir yerde köy onarmışlardır. BALIKÇILIKLA UĞRAŞMAKTADIR

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 22 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:28 PM
Altıntaş, Çelikhan

Altıntaş, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün tarihi olarak çeşitli söylentiler olmasına rağmet bu köyde M.KEMAL ATATÜRK düşmanları yurdumuzdan kovarken orda ermeniler yaşamaktaydı yoğun olarak ermenilerinde altınları çok olduğu için oraya altıntaş köyü diya takma isim köyün önde gelen dede obobakır tarafından verilmiş...

Kültür

Köyün [[Adıyaman gelenek ve görenekleri vardı yemekleri zamanın diğer köylerine göre kadınları kızları çalışkan olduğu için gerçekten diğer köylere yemek yönünden fark atmışlardır özelliklede güzel yaparlarmış. Azda olsa çat barajından etkilenmiştir insanlar genellikle malatyaya taşınmış yazları bazı aileler hayvancılık yapmak amaçlı köye dönerler .

Coğrafya

Adıyaman iline 87 km, Çelikhan ilçesine 31 km uzaklıktadır. Köyün bahar aylarında çok güzel havası olmasından ziyade geçmişte anılarını tazelemek amaçlı orda yaşamış halk bahar aylarında genellikle tekrar köye akın edip orda gibi güzel yerlerine gelip piknik yapmakta ve bir iki gününü çeçirmekteler.

aslan6641
01-26-2010, 09:29 PM
Bozgedik, Çelikhan

Bozgedik, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köy dört kardeşin belli zaman dilimlerinde gelip orada yazın tarım yapmasıyla başlar. İlk önce büyük kardeşin bir küçüğü olan mehmet köye yerleşmeyi düşünür . uygun iklim şartları ve verimli toprakları oldugu için buraya yerleşir . ilk sene ektiği ekinler göçerler tarafından talan edilir. fakat bir sonraki yıl bekçilik yaparak göçerlerin kö istikametinden gecmesini tek başına engeller ve daha sonra diğer kardeşler de köye yerleşir.ve şuanda malatyaya yerleşmişler çat barajı yüzünden nufüsü 3000 kişiyi geçmiş durumda..

aslan6641
01-26-2010, 09:30 PM
Korucak, Çelikhan

Korucak, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

leftKorucak adı, köyün kurulduğu vadinin zümrüt yeşili doğasından esinlenerek verilmiştir. Köyün eski adı Rutikan'dır. Bu ad, köyün kurucusu olan aile reisinin,"hiçbir şeyi olmayan kimse" anlamındaki lakabından türetilmiştir. Köyün kurucu ailesinin civar üç köyün [ Taşdamlar, Mutlu, Yeşilyayla] kurucu aileleriyle kardeş veyahut akraba olduğu ve Korucak köyünü kuran aile reisinin diğer kardeşlerine nazaran daha verimsiz ve küçük bir araziye sahip olduğu için yukarıda geçen lakabı aldığı söylencelerde ifade edilmektedir. Anadolu, Arap, Acem ve Türk akıncılarla İslamlaşıp Türkleştiği zamanlar, topraklı köylüler yalnızca, cizye vermeyi kabul eden Rumlardı. Arap, Acem ve Türkler göçer veyahut yörük olarak Anadolu'ya geldiler ve devlet tarafından fethedilen topraklarda iskana tabii tutuldular. Kültür ve geleneklerden dolayı iskanı 20. yüzyıla kadar reddeeden pekçok boy ve aşiret olmuştur. Bu dört kardeş de Rum kökenli olmadıkları için doğal olarak yörüklerdi. Kahramanmaraş'tan Diyarbakır'a uzanan Nurhak, Doğanşehir, Çelikhan, Sincik, Pötürge ve Doğanyol yaylalarında çobanlık yapan bu Rutik, Şeref, Şirf, Köse lakaplı dört göçer kardeşin, Osmanlı Devleti'nin zorunlu iskân politikasının sonucu olarak, Çelikhan'da ne zaman topraklı köylü kılındıkları hakkında, henüz bilgi sahibi değiliz. Osmanlı Devlet Arşivleri'ndeki kayıtların incelenmesiyle daha sağlıklı bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır. Göçerlik veyahut yörüklük, son zamanlara kadar köylünün Soğuk Pınar yaylasına yaptığı yaz mevsimindeki göçlerle kısmen devam etmiştir. Toros yörüklerinin ortak özelliklerinden olan kıl çadır geleneği, Korucak'ta ve kardeş köylerde 1980'lere kadar sürdürülmüştür. Korucaklı'nın tarihinde, köyünün kurucusu olan aile reisinin, babalar olarak ifade edilen, dört erkek evladının önemli etkileri olmuştur. Babaların biri lakabıyla, diğer üçü ise adlarıyla anıla gelmiştir. Babalar: Celato, Momado, Hısıno, Hıyano'dur. Köyün idaresi son zamanlara kadar bu dört babanın soyundan gelenler arasında peryodik bir sırayla üstlenilmiştir. Köyün tarihindeki önemli bir mihenk taşı, 1700 son çeyreği ile 1800 ilk yarısında yaşamış olan Molla Yusuf'dur. Molla Yusuf, Eski Malatya'da ve Mısır'da dini ve ilmi eğitim görmüştür. Molla Yusuf annesinin vefatının ardından, akrabalarının daveti üzerine Eski Malatya'dan köye göçmüştür ve köyde evlenmiştir. Korucaklı'nın ve çevre köylülerin, dini ve ilmi hayatlarında Molla Yusuf'un önemli katkıları olmuştur. Korucağın tarihindeki bir diğer önemli olay, Türk Kurtuluş Savaşı'nda verdiği şehitlerdir. Oldukça korunaklı bir alanda kurulmuş olamasına ve işgalden etkilenmemesine rağmen Korucağın askerlik çağındaki gençleri, vatan ve din aşkı uğruna, canı gönülden Türk Kurtuluş Savaşı'na iştirak etmişlerdir. Kocamışlar, yaşları küçük olduğu için babalarından izin alamayan bazı ergen genç erkekler, kadın ve çocuklar dışındaki hiç bir yiğit geride kalmamıştır. O yiğitler içerisinde, savaş sonrası tekrar köye dönen de olmamıştır. Köyün tarihindeki bir diğer mihenk taşı da 1960'larda başlayıp, 1990'lara kadar süren, çevre il ve ilçelerin kereste ihtiyacını karşılamak maksadıyla yapılmış olan ağaç kıyımıdır. 2009 itibarıyla, cevizlikler Korucak Vadisi haricinde bulunmamakta, devletimizin katkılarıyla seyrek meşeliklerin yetişmesine olanak verilmekte ve sık karaçam ormanı ile yaban armutluklarına ise rastlanmamaktadır. Köyün tarihindeki en önemli mihenk taşı ise 1930'lar da başlayan büyük çoğunluğu Malatya ili Merkez ilçeye yapılmış olan göçlerdir. Bu göçler sonucunda, okur-yazar oranı 2008 yılı itibarıyla 100'de 99'a ulaşmıştır. Ayrıca, bugün kamu kurum ve kuruluşlarında memurluk, özel sektörde tüccarlık, esnaflık yapan, imalat sektörlerinde çalışan pekçok Korucaklı bulunmaktadır.

Kültür

Korucak Köyü'nün meşhur yemekleri, sındık çorbası, mahir çorbası, kömbe ve ayranlı köftedir. Sındık çorbası, çok ince dövülmüş bulgurdan hazırlanır. Mahir çorbası ise ince öğütülmüş bulgur veya mısırdan hazırlanan sebzeli, yoğurtlu çok leziz bir çorbadır. Kömbe, Anadolu'nun doğusunda ve batısında yapılan benzerleri gibi altına ve üstüne köz koyularak ağır ateşte pişirilen kalın hamurlu sebzeli, çökelekli ve peynirli türleri bulunan, bol tereyağlı bir börektir. Ayranlı köfte ise ince öğütülmüş bulgur çeşidinden hazırlanan iç harcın fasülye yaprağına veya uygun bir yaprak çeşidine sarılarak ayran içinde kaynatılmasıyla hazırlanan bir yemektir. Korucak'ta halk oyunları ve ortaoyunlar çok sevilmektedir. Ayrıca ateş başında anlatılan söylenceleri de pek güzeldir. Eskiden komşu köyleri gezip, bir miktar yiyecek karşılığında söylence anlatan ozanlar vardı. Bu söylenceler, uzun kışların ve kısa baharların vazgeçilmez eğlencesi idi. Köyün eski yayla geleneğindeki barınma ve geçim unsurları ise, 1980'lere kadar, Karlık dağının zirvesine en yakın güney sırtında bulunan Koyun Pınarı Yaylası'nda, tabanı düzeltilmiş, çevresi 80-90 cm. basit bir taş duvarla çevrilmiş, ikili yada üçlü, 2,5 metrelik sırıklarla tavanı yükseltilmiş, keçi kılından dokunmuş çadırlarda yazın barınılmakta ve çevresi yine 1-1,5 m. yüksekliğindeki taş davarlarla veya tahta çitlerle çevrilmiş üstü açık ağıllarda süt, yoğurt, peynir, tereyağı ve kesim için küçük baş hayvan yetiştirilmekte idi. Bugün ise genellikle tatil amacıyla, bir veya iki odalı betonarme küçük evlerde barınılmakta ve nadiren yaylada hayvancılık faaliyetleriyle uğraşılmaktadır. Eski köy evlerinin mimarisi ise genellikle tek bazen ise çift kat olmak üzere, taş temel üzerine yükseltilmiş, kalın kerpiç duvarlar, soğuğu daha az geçiren küçük kapılı ve ikili yada dörtlü pencereli, tavanı kalın kalas ve kerestelerle desteklenmiş, samanlı killi harç ile çatının üzeri 20-30 cm. kalınlıkta sıvanıp, logla düzeltilmiş, iki yada dört odalı, çoğu ağıllı evlerdir. Evler yamaca inşa edildiği için herbir evin avlusu, aşağısındaki komşusunun çatısıdır. Evler birbirleriyle iç içe olup ancak bir kişinin geçebileceği dar yokuşlarla ayrılmaktadırlar. Bugün eski evler yıkılarak, bir yada iki katlı modern betonarme evler inşa edilmekte ve köy eski görünümünden hızla uzaklaşmaktadır. Düğün dernek adetleri ise Adıyaman ve Malatya yöresi karışımıdır. Gelinler, pullu al duvak, kısa fes, işlemeli yelek, desenli göynek, işlemeli üç etek ve yemeni giyerler. Damatlar sekizgen köşeli siyah kasket, siyah yelek, beyaz gömlek, siyah Adıyaman şalvarı ve yumurta topuk kundura giyerler. Düğün evinin çatısına ay yıldızlı bayrağımız ve şekerlerin, türlü meyvelerin iplere dizildiği bir alamet direği dikilir. Ayrıca sağdıçlara türlü oyunlar oynanır. Vehasılı kelam, Korucaklı, dinine, vatanına bağlı, atasına, örfüne sahip çıkan, çalışmaktan yorulmayan, tipik bir Türkiyem insanıdır. Korucaklı güzel Türkçe'mizin yanında vaktiyle Farsça'nın bir lehçesi olan Kurmanca'yı da konuşmaktadır. 2006 yılında büyük çoğunluğu Malatya Merkez ilçede ikamet eden hemşerilerin girişimleriyle "Geleli Rütükhanlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" kurulmuştur.

Coğrafya

Korucak Köyü, 38 derece 06 dakika 49,90 saniye Kuzey ve 38 derece 37 dakika 63,43 saniye Doğu koordinatlarında yer almaktadır. Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı Korucak Köyü 'nün kuzeyinde Malatya ilinin Merkez ilçesi ve Karagöl Köyü, doğusunda Adıyaman ilinin Sincik ilçesi, güneydoğusunda İzci Köyü, güneyinde Mutlu Köyü, güneybatısında Yeşilyayla Köyü, batısında Taşdamlar Köyü, kuzeybatısında Malatya ilinin Yeşilyurt ilçesi bulunmaktadır. Adıyaman il merkezine 81 km, Çelikhan ilçe merkezine 25 km ve Malatya il merkezine 63 km uzaklıktadır. Korucak köyü, Malatya Dağları'nın yüksek zirvelerinden biri olan Karlık Dağı'nın güneydoğusunda ve köy evlerinin karşısında, tüm heybetiyle tepelerin ardından yükselen Akdağ'ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Korucağın rakımı 1448 metredir. Korucak Köyü, yaz kış coşkun pınarlarla beslenen, gümüş pırıltılı derelerin, zümrüt yeşili meyve bahçeleri, bostanlar ve bağlar arasından aktığı derin bir vadinin yamacına kurulmuştur. Korucak yalçın dağların arasında bir vaha gibidir. Korucağın ince, naif toprağı sellere karşı koyamaz. Lakin, bu naif toprağının altında zengin sayılabilecek mermer ve mineral yatakları işletilmeyi, keşfedilmeyi beklemektedir. Korucağın pınarları şifa kaynağıdır. Soğuk Pınar ve Şifalı İçme nam salmıştır, çevre illere. İçme Mezrası'ndaki Şifalı İçme'nin suyu pekçok iç hastalığın tedavisini desteklemek amacıyla tavsiye edilirken, köy evlerinin aşağısında, vadi tabanındaki, Korucak Deresi'nin yanında akan, Acı Pınar'ın suyu da egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tadavisini desteklemek amacıyla tavsiye edilmektedir. Kalecik kalıntıları, Korucaklı'ya geçmiş yerleşimcilerden kalan, tarihi mirasdır. Soğuk Pınar Mezrası, köyün mesire yeridir. Burası, büyük çoğunluğu Malatya Merkez ilçede ikamet eden hemşerilerin yazlık mekanıdır ve buz gibi suları, dağların temiz havası ile mest eder, şehirliyi.

aslan6641
01-26-2010, 09:31 PM
Köseuşağı, Çelikhan

Köseuşağı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

3kardeşten geldiği bilinen köyün 1500 lü yılara dayanadığı biliniyor.Önceleri konar göçer bir hayat yaşayan köy halkı daha sonraları yerleşik hayata geeçmiştir. Başta geçim kaynağı hayvancılıksa da sonraları yerini tarıma bırakmıştır.zamanla artış gösteren nüfus ve çat barajı göçe sebeb olmuştur tarlaaları :Berziv kırmızı yayla elmas diyarı gibi... Mahaleleri : ceviz ve yuk aşağı arı mahalesi.1800 lü yıllarda köyden ayrılan iki kardeşlerden biri adıyaman merkeze bağlı eski ismi balyan yeni ismi yaylakonak beldesine yerleşmiş bu kardeşin soyundan gelenler Adıyaman Merkeze bağlı çatderesi,yaylakonak,tekpınar davuthan ve mersin,e yerleşmişlerdir.Bunlar köseuşağı yani kosi aşireti olarak bilinir bir kardeşte gaziantep köse dağı civarına yerleşmiştir.Rivayete göre köse dağı bu ismini buraya yerleşen aşiretten almıştır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Daha çok Türkmen gelenekleri hakimdir. Yörük gelenekleriyle de benzeşen yaşam tarzını görmek mümkündür.

Coğrafya

Adıyaman iline 65 km, Çelikhan ilçesine 9 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:32 PM
Mutlu, Çelikhan

Mutlu, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski adı Şirfin olup daha sonra türkçe Mutlu olarak değiştirilmiştir.

aslan6641
01-26-2010, 09:33 PM
Yağızatlı, Çelikhan

YAĞIZATLI KÖYÜ

Yağızatlı, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün adı geçmiş osmanlı devletinden kalan yağızların kökünden geliyor. kendi ve civar köylerin tabiriyle BİSTİKHAN ismide gayriresmi olarak kullanılmaktadır.rivayete göre ataları 18. yy dan sonra kars yöresinden göçebe olarak gelen ve hayvancılıkla uğraşan iki kardeşailedir. köyde hala bu kardeşlerin isimlerini taşıyan kabileler mevcuttur. tarihi nitelik taşıyabilecek herhangi bir kalıntı yoktur.

Kültür

kültürel açıdan eskiden daha belirgin bir yapıda olmasına ragmen şu an iletişimin kolaylaşması vb. teknolojik gelişmeler bu kültürel kalıntıların körelmesine sebep olmuştur. Yılbaşlarında "sersal" adı altında gençlerin toplanıp çeşitli kostümler giyerek yüzlerini boyamak suretiyle köyün bütün evlerini dolaşarak çeşitli gösteriler yapması oyunlar oynayıp karşılığında bahşiş adına yiyecek vs toplayıp gösteri sonunda bu yiyeceklerle yemek yapılıp ziyafet çekilmesi birer örnektir. köyde daha önceleri avcılık merakı ve kültürü olmasına ragmen avcılık alanlarının milli park olarak ilan edilmesi ve birçok hayvan gibi bölgedeki hayvanlarında soyunun tehlike altında olması bu kültürün sadece evlerde beslenen kekliklerle sınırlı kalmasına sebep olmuştur. tarihinden beri süregelen en belirgin özellik köyün misafirperverliğidir. kışın evlerde çiğköfte partileri köyün vazgeçilmez unsurları arasındadır. yemek kültürü sebze,et-süt ,ve tahıl yemeklerine dayalıdır. baharat kültürü yok denecek kadar azdır. en sevilen yemekleri kendisine has sac kavurma, ve bir tür sebzeli çorba olan "mehir" dir. bulam çayından avlanan balıklarda bunlara bir alternatif oluşturmaktadır. fakat avlanma yasağı kapsamında olan bulam çayının bu nimetinden geçici olarak faydalanılamamaktadır.

Coğrafya

Adıyaman iline 96 km, Çelikhan ilçesine 30 km uzaklıktadır. etrafı dağlarla çerili olup hazi dağının eteklerine kuruludur.Kuzeyinde İncirli ve Şahverdi mezraları doğuda inlice belediyesi batıda Çem Köyü güneyde ise Yeşiltepe Köyü ile komşudur. köyün önünden bulam çayı geçer. köyün karşısında peri kayası bulunur.Yer şekilleri oldukça engebelidir. Köy toprakları akarsular tarafından derince yarılmıştır. Doğa güzellikleri oldukça fazladır. köy tupraklları çakıllı yapıda olması tarım arazilerini oldukça sınırlandırmıştır. Başlıca tarım ürünleri: Meyve, Sebze, Tahıl ve tütündür.

aslan6641
01-26-2010, 09:34 PM
Yeşilyayla, Çelikhan

Yeşilyayla, Adıyaman ilinin Çelikhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

asıl ismi köseuşağıdır sonra göv olarak değişti daha sonrada yeşilyayla diye değiştirildi hala köy dilinde göv olarak bilinmektedir.ve bu köyün yakınında çıkan çok temiz su kaynagı olan ve ovu oskor diye adlandırılan bir yere sahiptir

aslan6641
01-26-2010, 09:34 PM
Çemberlitaş, Adıyaman

Çemberlitaş, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih

Yontma taş devrinden kalma mağaralar vardır.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 5 km uzaklıktadırköyünüarazisi4,zamandaoluşmutur,

aslan6641
01-26-2010, 09:35 PM
Çobandede, Adıyaman

Çobandede, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski adı aslında İZİK'tir, daha sonradan Çobandede olarak değiştirilmiştir. Köy 1800 lü yıllarda yöre halkıca bilinen ve iyilik severliği ile tanınan zamanın agalarından Hacı Musa TURAN ın babası Hüseyin efendi tarafından kurulmuştur. Köye bağlı olan Çat mezrası bulunmakta idi. Ne yazık ki mezra Atatürk Barajı göl alanı içerisinde kaldığından, mezra halkı şehir merkezine ve Samsat ilçesine yerleşerek hayatlarına devam etmektedir.. Köy halkının tamamına yakını akrabadır. Köye ismini veren yörece bilinen vede korunan birde türbe bulunmaktadır. Çet mezrası civarında yine yörece bilinen Şeh Mehmet Baba ziyareti de müthiş manzarası ile ilgi odağı haline gelmiştir. köyün son 20yıldan bu yana tek bir muhtarı yani 4 dönem boyunca muhtarlık görevini büyük bir başarıyla yerine getiren hacı M.SELİM oğlu MEHMET GÜLLİ ATLIHAN dır.

YAPTIĞI HİZMETLER SIRASIYLA CAMİ - KOYE ASFALT YOL - KÖY SU ŞEBEKESİ - KÖY KANALİZASYON ŞEBEKESİ - KÖY KONAĞI - OKULU RESTORE EDİP ETRAFINI ÇİT İLE ÇEVİRİP AĞAÇLANDIRMA... DÖNEMİN ÖĞRETMENİ OLAN ERCAN DAVUT,un da okula katkısı büyüktür.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 24 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:36 PM
Dardağan, Adıyaman

Dardağan, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

BAĞLI OLDUĞU BÜYÜK KIRIKLI KÖYÜNDEN 1952 YILINDA AYRILARAK OVAYA KURULMUŞTUR..

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 12 km uzaklıktadır.yAZLARI SICAK VE KURAK,ETKİLİ BİR RÜZGAR HAKİMDİR

aslan6641
01-26-2010, 09:37 PM
Davuthan, Adıyaman

Davuthan, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Davuthan Köyü, Tekpınar köyünün satın alındığı 1947 tarihlerinde Balyan hakkınıngelip satın almalarıyla birlikte yerleşime başlamıştır.Daha önce burada yaşayan halk ya da köy ağaları göç etmiştir.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 24 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:37 PM
Derinsu, Adıyaman

Derinsu, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihiyerleşim yerinin tarihi kesin olmamakla birlikte mö yıllara dayanmaktadır, bunu gisrik mezrası yakınlarındaki eski kaya mezarları ve tarıhı kale kalıntıları kanıtlamaktadır. Tarihi yöre ismini ünlü gesges krallığından aldığı tahmin edilmektedir.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 31 km uzaklıktadır. Adıyaman`ın kuzeydoğusuna düşmektedir. Dağlık bir yapıya sahiptir.

aslan6641
01-26-2010, 09:38 PM
Doyran, Adıyaman

Doyran, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. tahminen 1500 yıllarında kurulmuştur. kötün ismi şu anda köyün içindede bulunan ve yerleşim yeri olarak kullanılan bir höyük ve onu çevreleyen diğer höyüklerden gelir. yani doyran kelimesinin anlamı tahminen etrafı çevrili merkez anlamındadır.

Kültür

Köyün gelenek ve görenekleri; Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa ve Malatya illeriyle benzerlik göstermesine rağmen ufak da olsa bazı konularda ayrılık gösterebilmektedir.

Yemekleri, çevre illerle oldukça benzerlik gösterir. Yemekleri, güneydoğu Anadolu böldesinin mutfağının birçok yemeklerini içerir. Örneğin çiğ köfte, mercimekli köfte, yoğurt çorbası, bulgur ve pirinç pilavı tavuklu yada kırmızı etli, kurutulmuş sebze yemekleri lahmacun, kaburga doldurma, mercimek çorbası, yeşil ve kuru fasülye, lahana dolması, yuvalama, patlıcan veya patates musakka, tatlı su balığı yemekleri, bilimum kebap çeşitleri ve daha listeyi uzatabileceğimiz zengin bir mutfağı vardır.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 17 Km. uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:39 PM
Durukaynak, Adıyaman

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 14 km uzaklıktadır. Verimli toprakları olup engebeli bir arazi üzerine kuruludur.

İklim

Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir. Aynı zamanda etkili bir bareş vardır.

Nüfus

Köy nüfusunun büyük bir kısmı Adıyaman'a bir kısmı Fransa'ya bir kısmıda İstanbul'a göç etmiştir.

Geçmişten Bazı Bilgiler

1949 Doğumlu olan Abuzer TANRIVERDİ 1983 yılında İl Daimi Genel Meclis Üyeliğine bağımsız aday olarak girmiş ve rekor bir oy alarak seçilmiştir.1991 Milletvekili seçimlerinde de 8.000 üzerinde tercih oyu alarak milletvekili seçilmiştir.TBMM'de Tarım ve Köyişleri komisyon üyesi,Sanayi ve Ticaret Bakanlığının komisyon sözcüsü olarak görev yapmıştır. Köyün eski muhtarından Sait TANRIVERDİ 24.11.1998 tarihinde vefat etmiştir. Köy ayrica Ali Ağa, Fakir Baba ve Sayit Huseyin gibi buyuk alevi dedelerin turbeleri koyde bulunmaktadir .Çogunluk olarak Tanriverdi, Gezer ve Gulmez aileleri yasamaktadir. Ali Ağanın görülmeye değer bir mezarı vardır.Büyük bir arazide tepe üzerine kurulan ormanlık bir alandır. Ayrıca TANRIVERDİ konağı görülmeye değerdir.Kerpiçten yapılan konak 32 odalı olup hapis odası misafir odası ve hayvan barınağı vardır. Kurtuluş savaşı yıllarında Ali Ağa dönemin Kuvvet Komutanlarını bu evde ağırlamış ve tarihte bu misafirperliği ile anılmıştır. Kuvvet Komutanlarında biri anılarında Ali Ağa bizden önce Atlarımıza yatak serdi onları bile yerde yatırmadı demiştir.

aslan6641
01-26-2010, 09:40 PM
Elmacık, Adıyaman

Elmacık, Adıyaman ilinin merkeze bağlı bir köyüdür. Son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Köyde bulunan beş tepe vardır, bunların tümülüs olduğuna dair bazı söylentiler vardır ancak herhangi bir kazı yapılmamıştır. Bu yerler define avcıları tarafından harap edilmiştir. Ancak iki tanesi sağlamdır.

Tarihi yaklaşık 350 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan köyün eski ve asıl adı XURRAF'tır. 'X' sesi Türkçe'deki BOĞAZ H'sine denk gelmektedir.Köyün kurucusu MEHMED-İ ALE OLARAK ANILAN POLAT AİLESİDİR.Polat ailesinin köyü kurmasına mütakip : bir kaç aile daha köye yerleşmiş olup geri kalanları da yakın tarihlerde köye yerleşmişlerdir. Belli dönemlerde göç alan bu köy , son yıllarda göç vermeye başlamıştır.Şuan köyde yaklaşık 1200 kişi yaşamaktadır.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 28 km uzaklıktadır. Denizden yükseklik 670m yakın bir konumdadır. Köyde akan ufak bir de dere vardır. köy son yıllarda gelişmeye başlamış daha modern bir köy halini almıştır.

aslan6641
01-26-2010, 09:41 PM
Esence, Adıyaman

EsenceEski adı ile "Daybiye", Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy zamanında Abdullah Demir tarafından 1922 yılında kurulmuştur.İlk verilere göre nüfusu 500 olan köy zamanla baskılara dayanamayarak azalmaya başlamıştır.Nüfusun azalma sebeplerinden en başta gelen yasa dışı örgüt elemanlarının köy üzerinde baskılarını arttırmasıdır.Bu duruma daha fazla dayanamayan köylüler zamanla komşu köylere ve adıyaman merkeze göç etmek mecburiyetinde kalmışlardır.Tarihi eserler bakımından pek fazla bilinmesede köyümüzde eski mağaralar oturaklar ve kabartmalar bulunmaktadır.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 21 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:43 PM
Eskihüsnümansur, Adıyaman

Eskihüsnümansur, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski adı, Hısn-ı Mansur 'dur. Tarihi kalıntıları bulunmamaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:44 PM
Açma, Gerger

Açma, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köy konya cihanbeyliden göç edip malatya adıyaman bölgesine yerleşmiş insanlardan oluşmuştur.yaklaşık 4-5 kuşak geçirmiştir.köyde yabancı dışarıdan gelmiş 3-4 aile vardır.açma köyü gergerin en güzel köylerinden olup köy halkının cogu istanbulda tekstile ugraşmaktadır köy muhtarı şevket subaşı olup köyde şu an subaşı laçin percin maçin aksu lenger aileleri ikamet etmektedir diger köylere nazaran açma köyü güzeligi ile diger köyler tarafından kıskanılır açma köyü bir cennet misali göz kamaştırır

Kültür geleneklerine bağlı muhazafakar bir köydür

Coğrafya

Adıyaman iline 92 km, Gerger ilçesine 10 km uzaklıktadır.köye baglı heydıkan,çukuruk mezralar

aslan6641
01-26-2010, 09:44 PM
Ağaçlı, Gerger

Ağaçlı, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı kürtçe drejan olarak geçer malatyadan gelen bir aşiretin verdiği isimdir. Tarihi Malatyaya dayanır

aslan6641
01-26-2010, 09:45 PM
Beybostan, Gerger

Beybostan, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün isminin memişbey soyisimli bir süladen geldiği bilinmektedir.Aile, bazı sebeplerden dolayı Adananın yüreğir ilçesine göç etmiştir.Aynı sülaleden olup soyismi memişbey olan aile ise hala köyde yaşamaktadır.Begbostan ismi türkçe kurallarına uyması gerektiği için Beybostan şekliyle değiştirilmiştir.Daha önce Begbostan olduğu bilinen soyismin günümüzdeki adı ise Baybostan'dır.

Kültür

Köyümüzde geleneksel olarak kız alıp verme, sünnetlerde kirvelik, hasta ziyaretleri, cenaze evine yapılan ziyaretlere önem verilmektedir. Özellikle cenaze ziyaretlerinde cenaze evine çay, şeker vb. götürülür.

Coğrafya

Adıyaman iline 114 km, Gerger ilçesine 22 km uzaklıktadır.Köyün yerleşim alanı Fırat nehrinin kıyısında bulunan ekili arazilerden başlayarak, batıya doğru Gerger kalesine kadar yayılmıştır. Köyümüzün doğusunda Atatürk Baraj Gölü, kuzeyinde Yağmurlu köyü, batısında Nefs-i Gerger kalesi, güneyinde de Köklüce köyü bulunmaktadır. Köyümüzün batısında Pankin, kuzeyinde ise Göller mezraları vardır. Köyümüzün arazisi dağlık bir yapıya sahiptir.Bu durum tüm ekonomik faaliyetleri ve ulaşımı olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle kış aylarında ulaşım zaman zaman imkânsız hale gelmektedir.

İklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. GÜNEYDOĞU ANDOLU BÖLGSİNDEDİR.

aslan6641
01-26-2010, 09:47 PM
Çobanpınarı, Gerger

Çobanpınarı, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarih= 250-300 sene önce KONYA KARAMANDAN göç edilmiştir MIRDES aşireti mensuplarıdırlar yılmaz soyismini taşırlar

Kültür

köylü bayramlarda türlü eğlenceler tertiplerler. örneğin bayramlarda köyün gençleri ZERGÜZ denen ve mübarek bir zatın kabrinin bulunduğu ve ziyaret olarak adlandırılan mevkide türlü eğlenceler tertiplerler.

Coğrafya

Adıyaman iline 73 km, Gerger ilçesine 29 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:48 PM
Dağdeviren, Gerger

Dağdeviren, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Köydeki yaşlılardan aldığım bilgilere göre; Üsan da oturan köylüler yaklaşık 450-500 yıl önce Konya Cihanbeyli’den gelmişler. Hashamzan da oturan köylüler yaklaşık 250-300 önce Gerger-Kesertaş-Seyrantepe’den gelmişler. Coğrafi Yapısı: Dağdeviren Köyü Gerger ilçesinin güneybatısında 10km uzaklıkta, Gerger-Kahta yolunun 3km batısında engebeli bir alanda kurulu bulunmaktadır.

Coğrafya

Adıyaman iline 95 km, Gerger ilçesine 7 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:49 PM
Geçitli, Gerger

Geçitli, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski yerleşim yerinden almaktadır. geçitli ismi fıratın o köyden geçişinden almıştır. zazacada averek suyun geçtiği yer anlamına gelmektedir. köy medler persler, romalılar, ermeniler, avasım bölgesi, selçuklular ve asıl yerleşme osmanlılar zamanında olmuştur. osmanlılar zamanında tımar verilen yerler arasındadır. ramalılar zamanından kalma kral yolu, gözetleme yerleri ve roma hamam kalmıştır.

aslan6641
01-26-2010, 09:50 PM
Gözpınar, Gerger

Gözpınar, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

köyun adı ateş aşiretinden gelmiştir

köy bir çok olaya maruz kalmiştir bunlardan en büyüğunu ateş aşireti yapmiştir

köy gergere 16 adiyamana 107 kilometredir

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. daha onceleri köyun buyuk geliri ateş aşiretinin silah kaçakcılığından gelmekteydi

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

aslan6641
01-26-2010, 09:51 PM
Gündoğdu, Gerger

Gündoğdu, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün asıl önceki adı mışraktır. Bu köyde yaşayan insanlar bu köye hala mışrak derler. Ama artık Gündoğdu diye geçmektedir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Adıyaman iline 83 km, Gerger ilçesine 19 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:52 PM
Güngörmüş, Gerger

Güngörmüş, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy merkezi köyün yaklaşık 3 kilometre dogusunda iken bazı rivayetlere göre aşırı sivri sinek ve bu sivri sineklerin bulaştırdığı hastalılar yüzünden köyün şimdiki yerine taşınmıştır.Köy Osmanlı Devleti zamanında Malatyaya bağlıydı.Malatya da DİYARBAKIR sancağına bağlı olduğundan bir bakıma Diyarbakır daha sonrada ELAZIĞ sancak beyliklerine bağlanmıştır.Cumhuriyetle beraber MALATYA iline bağlanmıştır.1954 yılına kadar MALATYA'nın MÜRÜN ilçesine bağlıydı.Ancak 1-ARALIK-1954 yılında rahmetli başbakanımız ADNAN MENDERES'in ve DEMOKRAT PARTİ'nin desteğiyle ADIYAMAN'nın il olmasıyla ADIYAMAN'a bağlı ilçe oldu.Asıl adı NEFSİ PÜTÜRGE idi.İlçe bir müddet GÜNGÖRMÜŞ KÖYÜ'nde kaldıktan sonra dönemin ağalarının siyasi rant elde etme çekişmelerinden dolayı ilçe bugün kü GERGER'e 1957 yılında kaldırıldı.

Kültür

Müslüman-türk gelenek göreneklerine bağlı bir köydür. Tipik bir Anadolu kültürüne sahiptir.

Coğrafya

Adıyaman iline 81 km, Gerger ilçesine 21 km uzaklıktadır.ayrıca ünlü nemrut dağına da 35 km uzaklığındadır.bunun yanında tedavi amaçlı kullanılan sülüklü göl de güngörmüş köyü merkezine 5 km uzaklığındadır.Ayrıca kültür ve turizm bakanlığı tarafından BİRİNCİ DERECEDEN MESİRE YERİ İLAN EDİLEN KIRKGÖZDE GÜNGÖRMÜŞ KÖYÜNE 5 km uzaklığındadır.yerleşim yerleri yer yer dağınıklık göstermektedir.Ancak büyük ölçüde düzenli yerleşim görülür.yeni binalarda güngörmüş köyü nde inşa ediliyor.köy tüm olumsuzluklara rağmen civar köyleregöre çok çok iyi bir durumdadır gerek ekonomik gerek insanı gerekse de sosyalleşmesiyle.ayrıca köyün yeşil ve serin havası özellikle yazın insana büyük bir huzur vermektedir.

aslan6641
01-26-2010, 09:53 PM
Gürgenli, Gerger

Gürgenli, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür. Mezra, Tıkridin Ve Hırcık adında üç adet mezrası bulunmaktadır

Tarihi

Köy bundan yaklaşık iki yüz yıl kadar önce kurulmaya başlamıştır. Günümüzde ise 90 haneli bir köy durumuna gelmiştir. Köyde 500 kişi yaşamaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:54 PM
Güzelsu, Gerger

Güzelsu, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Kültür GÜZELSU KÖYÜ etrafında bulunan 24 tane köyle beraber canbeg aşiretindendir. ve bu köylerin en büyüğüdür. aynı zamanda gergerin de en büyük köyüdür.köy ismini cuma adında köyde ilk yaşayan adamdan almıştır. aynı zamanda cuma adında birde çok eski bir çeşmesi vardırderler. cimik kuruluşundan taa 1993 tarihine kadar çok büyük bir su sıkıntısı çekmiştir. eşşek katır sırtında bidonlar saatler süren su kuyrukları ve sıkıntıları asırlarca sürmüştür 1993 te özal dömeninde diye adlandırılan alidam huni ve ballı sınırları içerisinde ulaşılması güç dağların arsında bulunan dağın altında akan buz gibi ve çok tatlı bir suyu olan geli çayının suyu içme ve sulama olarak iki ayrı boru ve kanallarla akıntılı bir şekilde köye getirilmiştir ve bununla köylü rahata kavuşmuştur. böylece köy asıl ismine o zaman kavuşmuştur adında olduğu gibi suyu çok güzel ve çok tatlıdır.ve gergerin en gelişmiş köyür.2 tane gelişmiş değirmeni 2 tane fırını 2 tane camisi onlarca bakkal lokanta berber ve nalbur dükkânları bulunmaktadır. ayrıca 20 köye aşkın taşımalı öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. adıyaman diyarbakır yolu köyün içinden geçip fırat nehri iskelesinea 5 km uzaklıktadır.

YEMEKLERİ: köyün en güzel yemekleri,suğılme,küncümut'dir.sugulmanın yapılışı,biber ve patlıcanlar közlenir ve soyulur bir baş sarımsak ve biraz tereyağı ile karıştırılır soğuk veya sıcak yenilebilir.küncümut ise üzüm pekmezi ve susamdan yapılır.susamlar ateşte kavrulur sokuda dovülüp pekmezle karıştırılır. harika bir tadı vardır.

Coğrafya

Adıyaman iline 80 km, kahta ilçesine 47, Gerger ilçesine 52 km uzaklıktadır. ayrıca siverek'e 30 km diyarbakır'a 120 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 09:55 PM
Kesertaş, Gerger

Kesertaş, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

.Köyün kürtçe ismi perdusudur.

Her türlü bilgiyi kesertaş köyü sitesinden alabilirsiniz

htttp://kesertaskoyu.azbuz.com

Coğrafya

Adıyaman iline 92 km, Gerger ilçesine 10 km uzaklıktadır

aslan6641
01-26-2010, 09:58 PM
Ortaca, Gerger

Ortaca, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

geçmişte ermeni yerleşim birimi olduğu bilinmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 09:58 PM
Saraycık, Gerger

Saraycık, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Nemrut Dağına oldukça yakın bir köydür. Malatya-Adıyaman sınırında yer almaktadır. Gergere bağlı bir köydür. Bir çok köye göre ulaşım ve yaşam imkanı çok daha iyidir.

Tarihi

Köyün ne zaman kurulduğu bilinmiyor. Ancak 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip olduğu sanılmaktadır. Drejan aşiretine bağlı 5 köyden biridir. Köy halkı 1970'lerden itibaren göç etmeye başlamıştır. Göç edilen şehirlerin başlıcaları; Malatya, Adana ve İstanbul'dur. Köyden göç eden halk büyükşehirlerde genelde tekstil işiyle uğraşmaktadır.

Kültür

Köy halkı Kürt kökenli vatandaşlardan oluşmaktadır. Genelde köyde Kürt adetleri görülmektedir. Ve büyük oranda Kürtçe konuşulmaktadır. Aşiret kültürüne sahiptir köy halkı. Diğer köylerle ilişkilerde takas usulü kullanmışlardır.

Coğrafya

Adıyaman iline 126 km, Gerger ilçesine 24 km uzaklıktadır. Köy 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar; Masrounî ve Marounî mahalleleri ve yüksek kesimdeki mezralar. Köy dağlık bir alanda kurulmuştur. Ancak köye bakıldığında uzun bir vadinin içine kurulmuş gibi görülmektedir. Dağdan gelen dere vadi içinde diğer köylerden de geçmektedir. Köyün bahar mevsiminde görülmeye değer harika bi görüntüsü vardır. Ayrıca Ağaçlı Köyü ile ortak olan DERAN suyu bulunmaktadır. Köyün kuzeyinde köylülerin Gripiran adını verdikleri bir dağ yeralmaktadır. Bu dağ Malatya-Adıyaman sınırındaki Beydağlarının bir parçasıdır.

aslan6641
01-26-2010, 09:59 PM
Seyitmahmut, Gerger

Seyitmahmut, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği bilinmiyor köy merkezi siverek civarıdan geldiği bilinmektedir tırsık veçamık malatya argvuandan gelmiştir kültürlleri klasik doğu yaşam tarzı var merkez köy türkmenolup mezraları tırsık ve çamık drejan aşireti mensuplarıdır cami tırsık mezrasındadır cuma namazını beraber kılarlar sedsal yani yeniyıl zamanı bayram gelmiş gibi kutlarlar tütünü vepekmeziyle ünlüdür.

Coğrafya

Adıyaman iline 84 km, Gerger ilçesine 18 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:00 PM
Sutepe, Gerger

Sutepe, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün Kürtçedeki ismi Xizori.

aslan6641
01-26-2010, 10:00 PM
Üçkaya, Gerger

Üçkaya, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

ADIYAMAN GERGER ÜÇKAYA KÖYÜNDE ÜÇ BÜYÜK KAYA VARDI BU YÜZDE KÖYÜN ADINI ÜÇ KAYA KOYMUŞLAR.

aslan6641
01-26-2010, 10:01 PM
Yeşilyurt, Gerger

Yeşilyurt, Adıyaman ilinin Gerger ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

daha önceki ismi eskikent tir sonradan yeşilyurt olmuştur

aslan6641
01-26-2010, 10:02 PM
Gökçay, Adıyaman

Gökçay, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

gökçay köyü kava aşiretinin önde gelen liderleriyle adından sıkça bahsedilmiştir.ayrıca bezar dağının efsaneleşen öyküsüyle tarihiyle herkesin kalbinde taht kurmuştur.ayrıca köyümüzde çok eskiden ermenilerin yaşadıkların dan söz edilmektedir.ayrıca tarihi korte goze mağarısıda köyün sınırları içerisinde bulunmaktadır ve birde bezar dağı için de bağlıca köyüyle çok olaylar kavgalar tartışmalar olmuştur, gökçaylılar bağlıca köyünü büyük bir hezimete uğratmışlar.bölgede de eskiden çok cesur mert delikanlı güçlü önden gelen adamlarıyla raşi aşiretine çok büyük korkular yaşatmışlardır hepsini saygıyla anıyoruz.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 27 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:03 PM
Aktoprak, Gölbaşı

Aktoprak, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi=

köyün ilk adı SESKE'dir yenilenen yasalarla aktoprak adını almıştır bunun nedeni ise kireç taşı oluşumlu bir tepenin eteğinde kurulmuş olmasıdır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Adıyaman iline 78 km, Gölbaşı ilçesine 15 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:04 PM
Aşağıazaplı, Gölbaşı

Aşağıazaplı, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eski adı Azaplıdır.Bağlarbaşı,Karaburun,A.azaplı köyleri Eskiköy diğer adı Eski azaplı köyünden ayrılarak kurulmuştur.Eski Azaplının yerinde ören olarak sadece dut ağaçları vardır.

Coğrafya

Adıyaman iline 78 km, Gölbaşı ilçesine 13 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:05 PM
Aşağınasırlı, Gölbaşı

Aşağınasırlı, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy ilçeye 29 km mesafededir. Evler iki katlı ve toprak yapıdır. Köyün İlk kuruluş yeri Mendededir. buradan da kız kapana göç edilmiştir.Burada da aşiret kavgaları başlamış köy ikiye ayrılarak Yukarı ve Aşağı Nasırlı Köyleri olmuştur. Aşağı ve Yukarı Nasırlı Köylerinin asıl sahipleri Cec oğullarıdır. Malatya İli Akçadağ İlçesindeki Levent oğulları ile Harun Oğulları arasında çetin kavgalar olur.Levent oğulları Aşağı Nasırlı ya göç ederler. Cec Oğulları ile bunlar arasında da yerleşme konusunda uzun mücadeleler olur. Köyde beş sülale yaşamaktadır. Hepsi yakın akrabadır.Köyün kuzeyinde Karakuyu, Yukarı Nasırlı,doğusunda Gedikli,Batısında Yumaklı Cerit, Belören,Güneyinde Çorak Köyü Doğusunda Uzun kuyubulunmaktadır. Köy tarihi zenginliklerle doludur. Köyün ilk kuruluş yeri olan Mendede de Mendede höyüğü vardır. Kız kapanda Su sarnıçları ,merdivenli basamaklarla çıkılan mağaralar vardır. Çevrede el kalınlığımda cam,ayrıca ok demiri çanak ve çömlek kırıntıları vardır. Köyün güneyinde iki km mesafede çardak veya Gölün başı mağarası adı verilen yerdeki,mağarada öküz kafası rölyefi bulunmaktadır. Buraya Musa Gediği mevkii denilmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:06 PM
Bağlarbaşı, Gölbaşı

Bağlarbaşı, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy; eski köyden ayrılarak Kekikli adıyla kurulmuştur.

Kültür

Eski gelenekler hala devametmektedir. Düğün,bayram ve cenaze törenlerinde aileler birbirine kenetlenir. Küsler barışır, halkın bütünü eski samimi birlikteliğine kavuşur. Köy halkı aynı zamanda misafirperverdir.

Coğrafya

Adıyaman iline 72 Km., Gölbaşı ilçesine 11 Km. uzaklıktadır. Köy; önünde deniz görünümünde doğal bir göl manzarasına sahiptir. Şu anda köyün eski okulunun bulunduğu yerde gözetleme kulesi ve doğa ile ilgili müze bulunmaktadır. Köyün eski Hacılar yolunda manzara seyir evi yapılmıştır.

aslan6641
01-26-2010, 10:07 PM
Cankara, Gölbaşı

Cankara, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

ilçeye 28 km. mesafede olan Cankara Köyü bes alti yüz yillik bir maziye sahiptir.Köy,daha önce baska yerlerde iskan eden bir kisim sonradan gelip yerlestigi bir yerdir.Buraya gelip yerlesenlerin bir kismi “ Uzunmazi “ denilen yerden,bir kismi da “ mazioyak “ mevkiinden gelip yerlesmislerdir. Simdiki Cankara’nin bulundugu yere “ Kanidut” deniliyordu.Burasi Yaylacik Köyünden “ Kanberli Aga” adinda bir kisinin kom yeri iken,daha sonra yerlesim yeri olarak Cankara adini almistir. Tarihi yerleri bulunmamaktadir.Dogal güzelligi bakimindan oldukça zengindir.Yesilligi ve suyu boldur. Halkin geçimi şuanki .

aslan6641
01-26-2010, 10:08 PM
Çatalağaç, Gölbaşı

Çatalağaç, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

1876-1877 Osmanlı Rus savaşında Kafkasya'dan 15 hane, ÇERKEZLER adıyla “DURAK” yakınındaki “DÜZLEKTAŞ” denilen yere yerleşmişlerdir.Kısa süre sonra buradan göç ederek “KÖSÜKLÜ “ nün kuzeyindeki “ALAÇAYIR” denilen mevkiiye devletçe yerleşmeleri teklif edilir.Fakat buranın bataklık olması ve sivrisineğinin de çokluğu,ayrıca darı ekimine elverişli olmaması nedeniyle şimdiki yere ,” ÇATALAĞAÇ” a yerleşmişlerdir. Köy ismini köyün girişindeki çatal olan meşe ağacından almıştır.İlçeye 23 km. mesafededir.

Kültür

Köy önceleri eski Çerkez gelenekleri etkisi altındayken cumhuriyetin ilk çeyreği içinde demografik yapısı değişmiş, köye yerleşen Türk ve civarında mezralar halindeki Kürt etnik gruplarının etkisiyle ortalama bir Anadolu köyü kültür özellikleri göstermektedir. Merkez Çatalağaç Köyü'nün dışında Gaziantep ve Kahramanmaraş'ı Gölbaşı, Malatya ve Adıyaman ile bağlayan karayolu kıyısındaki "Durak" mezrası, merkezin yaklaşık 1 km. doğusundaki yerlesim yeridir.

Coğrafya

Adıyaman iline 86 km, Gölbaşı ilçesine 23 km uzaklıktadır.Gaziantep`e 110 km olmasina ragmen köyün ticari iliskisi genelde bu illedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:09 PM
Çataltepe, Gölbaşı

Çataltepe, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

İlçe Merkezine 7 km. mesafededir. Köy ismini kurulduğu yerin birkaç dağ yamacında olmasından alır. Köyün kuruluş tarihi,kesin olarak bilinmemektedir. Çevrede “ Aşağı ve yukarı Örenli” denilen iki tane eski yerleşim merkezi olduğu söylenmektedir. Devlet bürokrasisinin çeşitli kademelerinde yetişmiş çok sayıda elemanı vardır. Gölbaşımızın ilçe olduğu tarihten itibaren Merhum Turan ÖZDEMİR 25 yıl süreyle Belediye Başkanlığı yapmıştır. Vefatından sonra da oğlu Yusuf ÖZDEMİR iki dönem Belediye Başkanlığı yapmıştır

aslan6641
01-26-2010, 10:09 PM
Gedikli, Gölbaşı

Gedikli, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köydeki mağara ve tarihi yapılardan çok eski bir yerleşim yeri olduğu kesindir.

aslan6641
01-26-2010, 10:10 PM
Hamzalar, Gölbaşı

Hamzalar, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

HAMZALAR KÖYÜ 1300 YILARINDA OSMANLI İMPARATORLUĞUNUN KURUCU KAVMİ OLAN KAYI BOYUNDAN KOPARAK BOY LİDERİ HAMZA BEYİN ÖNDERLİĞİNDE ŞUANDA BULUDUĞU YERE YERLEŞMİŞ VE ADINI BOY LİDERİNDEN ALARAK HAMZALAR KÖYÜ OLUŞMUŞTUR TARİHİ YAKLAŞIK 700 YILLIKTIR.

Kültür

Köyün gelenek, görenekleri anadolunun tüm gelenek ve göreneklerinden esinlenmiş olup,Yemek çeşitleri- İçli köfte,Çigleme,Mercimekli köfte,Kısır,Sarma,Dolma,Ekşili bidelek,Ekşili şepşek,ve bir çok yemek çeşitleriyle meşhurdur Tatlılar- herle diye tabir edilen tatlısı meşhurdur.Yaylaları serin Suları buz gibi soguktur.suyundan yapılan çayın tadına doyum olmaz.Piknik yerleri.İmamın ve büglenin gözü denilen yerlerdir.Manzara seyretmek için köyün karşısında ki Meydan Dagı ve say dagi hiç bir yerde bulunmaz mekandır,

Coğrafya

Adıyaman iline 91 km, Gölbaşı ilçesine 28 km uzaklıktadır.köy 3 gen daglar arasında olup yerleşimi dag eteginde dir

aslan6641
01-26-2010, 10:11 PM
Karabahşılı, Gölbaşı

Karabahşılı, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Kara Çukur mevkiinde 100 yıl kadar önce Erkenek ve Bergeden gelen Yağuplar ve Nacarlar Oymağının yerleşmesi ile bir İskan yeri olmuştur. Köyün başlıca ekonomik kaynağı tarım ve hayvancılıktır

aslan6641
01-26-2010, 10:12 PM
Karaburun, Gölbaşı

Karaburun, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün ilk kurulumu yukarı karaburun[karacaoluk] denen yere 1950 li yılarına dayanır şimdiki g.anteple malatyayı baglayan yol yapılınca köylü şimdiki yerine göç yapmıştır yukarı azaplı köyünden ayrılma bir köyde diyebiliriz köye ilk gelen kedemler[kerem] ve karto[şenocak] lakaplı ailelerdir köyün ilk ismi karacaoluk olup bu ismini köyün üst kısmında bulunan çeşmeden almıştır.köy türkmen asılıdır. adnan kerem

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. türkmen kültürünün özeliklerini taşır meşhur yemekte yanabadır

Coğrafya

Adıyaman iline 69 km, Gölbaşı ilçesine 6 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:13 PM
Kösüklü, Gölbaşı

Kösüklü, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

İslahiye’nin Atmalı Köyünde ikamet eden, 94 yaşındaki “Kaba Oymağı”na mensup Bektaş TOPAL’a göre; “Osmanlı Devleti, Atmalı Aşireti’nden At ve Deve toplatmıştır. Ayrıca Atmalı’dan Asker istemiştir.

Malatya/Doğanşehir yöresinde İskân’a zorlanan Atmalı Oymakları, göçebe oldukları için İskân’a karşı çıkmışlar. Asker nezaretinde ve devlet tarafından, gündüzleri yaptırılan evler, geceleri oymaklar tarafından tekrar yıkılmakta idiler. Atmalı Oymaklarının geçimini erkekler temin etmekteydi. Kadınların dağlarda çalıştırılması ayıp karşılanırdı. Uzun süreli Askere alınacak erkeklerin aileleri mağdur olacaktı. Bu sebeple erkekler ailelerini riske sokmamak için, Askere gitmek istememişlerdir…Askerlik yapmak ve iskân edilmek istemeyen Atmalı Aşireti, göçe karar verir. Göç için kullanılan At ve Develer devlete verildiğinden, Sığırlarla göç etmek zorunda kalmışlardır.

Yazları Malatya, Arapkir, Arguvan ve Doğanşehir’den, Suriye’nin Çit-ü Çimen, Hama ve Humus yöresine göç ederken sığırları yorulan Atmalı Aşireti’nin bir kısmına “GOVASTİ” denilmiş, sığırları yorulmayıp göçe devam edenlere “GOVGUR” demişler.

”Van/Gürpınar ilçesinden Bırruki Aşiretine mensup İsmail GÜMÜŞ’e göre; “Atmalı ve Bırruki kardeştir. Göç edemeyip, İnekleri yorularak Anadolu’da kalanlara “Govasti”, İnekleri yorulmadan, Azerbaycan taraflarına göç edenlere “Govgur” demişler.” Gurmançca “GO”, İnek manasına gelir. “VASTİ”, yoruldu manalarına gelir. “GUR”, Kurt manasına gelir. Buna göre “Govasti” İnekleri yorulan, “Govgur” ise İnekleri yorulmayan, tam aksine Yiğit Kurt gibi olan manalarına gelmektedir.Oğuzlar’da Ordulaşma sisteminde 12 ve 24’lü teşkilatlanma vardır. Atmalı’da da 12’li sistem vardır.

Altı Oymak “Govasti”, Altı Oymak “Govgur”. Veya Altı Oymak Alevi, Altı Oymak Sünni şeklinde teşkilatlanmasını yapmıştır.“Govastiler” Güneydoğu Anadolu’da; Pazarcık, Besni, Gölbaşı, Elbistan, İslahiye yörelerini, İç Anadolu’da; Konya, Ankara/Haymana/Bala, Kırşehir, Sivas/Gürün, Tokat, Yozgat, Doğu Anadolu’da; Ağrı/Patnos, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Tunceli, Bitlis, Van/Erciş ve Gürpınar yörelerine dağılmışlar. İslahiye’ye bağlı Atmalı Köyünde Govastiler oturmaktadırlar. Atmalıların en yaşlıları buraya yerleştikleri için, Kürtçe adına KO’LIKON demişler.

Atmalı Aşiretine mensup yaşlılar da 12 oymak olduğunu tasdik etmektedirler. 1-Tilkiler, 2-Kizirli, 3-Haydarlı, 4-Turuşlu, 5-Kabalar, 6-Mağıkan, 7-Ketüler, 8-Sadakalar, 9-Kızkapan, 10-Karalar, 11-Ağcalar, 12-Karahasanuşağı.

Antep Harbinde ölen, Çete Komutanı Mulla Mehmet KARAYILAN’ın da Atmalı’nın Kabalar Oymağından olduğunu biliyoruz. Bir tek Kızı Selvi, Gölbaşı’nın Kösüklü Köyünde yaşamaktadır. Pazarcık Belediye Başkanı Ali BOZDAĞ’ın İfadesine göre, Cumhurbaşkanlarından Turgut ÖZAL’ın Atmalı olduğunu öğreniyoruz.

Köyde inanis

Orta Asya’dan İran’a “Zarathustra” olarak gelen “Rişvan Atmalıları”, İran’da İslam ile tanıştıklarında, hemen kabullenmeleri zaman almıştır. Çünkü 10 bin yıllık eski Dini olan “Şamanizmi” bırakmaları çok zor olmuştur. İlk zamanlar Zarathustra ile İslam’ı birlikte yaşamak istemişler. Ancak Arap "Alimler" buna izin vermemişler. Türk "Alimlerden" Hacı Bektaş-ı Veli, “Kolaylaştırın, zorlaştırmayın, müjdeleyin, nefret ettirmeyin” Ayetinden hareketle, İslam’a aykırı olmayan “Zerdüşt İnanışlarını” da İslam’la birlikte yaşayabileceklerini açıklayınca, Atmalılar da akın akın bu Tarikata gönül vermişler.

“Ehli Beyt” sevgisini aşılayan Hacı Bektaş-ı Veli’nin, şehirdeki mensuplarına Bektaşi, köydeki mensuplarına Alevi denildi. Bu arada, Hz. Muhammed’in torunlarından İmam-ı Caferi’nin mezhebine tabi oldular. Tarikat ve Tasavvufta Bektaşi, Mezhep’te Caferi olan Atmalılara, Anadolu’da Alevi denildi. Daha sonraları Arap ülkelerine yakın oturan oymaklarda Sünnileşme başladı. Aslında “Sünnilik” diye bir Mezhep veya Tarikat yoktur. Peygamberin sünnetine uyan “Hanefi Mezhebine” gönül verdiler. Hanefilerin de çocuklarının adı Ali, Hasan ve Hüseyin’dir. Onlar da da “Ehli Beyt” sevgisi vardır.

Alevi Oymaklar:1-Tilkiler, 2-Ğallıkon, 3-Turuşlu, 4-Ağcalar, 5-Karalar, 6- Kizirli.

Sünni Oymaklar: 1-Kabalar 2-Mağıkan 3-Zettıkon 4-Sadakalar 5-Karahasanlar 6-Ketüler.

Coğrafya

Adıyaman iline 84 km, Gölbaşı ilçesine 21 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:14 PM
Meydan, Gölbaşı

Meydan, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

köyün adı açıkta anlamına gelen meydan dır.köy iyi bir geçmişe sahip olup çeşitli terörist baskınlarından kurtulmayı başarmıştır.göçlerden dolayı nüfusu giderek azalmaktadır.

Kültür

Coğrafya

Adıyaman iline 85 km, Gölbaşı ilçesine 22 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:15 PM
Savran, Gölbaşı

Savran, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ancak Savran, deve kervanı çeken kişiye verilen addır.

aslan6641
01-26-2010, 10:15 PM
Yarbaşı, Gölbaşı

Yarbaşı, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı, köyün eski yerleşim yerinin bir tarafı yar olan tepenin üzerine kurulmuş olmasından gelmektedir. Köyün özgün adı "Çalğan" dır. Kurmanci Kürt dilinde "Kırkağa" anlamına gelmektedir. Köy bugünkü sahipleri tarafından adı günümüzde bilinmeyen bir taprak sahibinden satın alınmıştır. Kırkev ismi Köyün 40 hisseli olarak alınmasından gelmektedir. Köy halkı eski kurulu bulunduğu alandaki evlerini terkederek bugün kurulu bulunduğu alana 1970 li yıllardan itibaren göçmüştür. Köyün ileri gelenleri mahmutdi kurmanci, Ape İmam, Mamadi Avde, Hüseni Çuruk, Xoca, Ape Özar, Ali Usta, İrbomi Topçi, Korali, Müslima Karçe, Çico, Mamado şeklinde sıralanabilir. Bugünkü İlk öğretim okulu 1983 yılında açılmıştır. Daha öncesinde ilkokul Haso nun Kahvesi ile Mole Tırkmon ların ahırında idi. Bir dönem Sıloyi Hokka nın Kahvehaneside ilkokul olarak kullanılmıştır. Bayrak direği olarak Mole Tırkmon lara ait saçak direği kullanılmıştır. Köyün eski okulunda Nüsret Hoca, İbrahim Erkenekli, Mehmet Özdemir, Mehmet Dilmaç öğretmen olarak bulunmuştur. Köyün yeni okulu köylünün katkıları ile yapılmıştır. Bu okulda da yine İbrahim Erkenekli, Mehmet Özdemir ve Mehmet Dilmaç öğretmen olarak bulunmuştur.

Kültür

Köyün en en meşhur yemeği Kullordur. Kulor için bir tepsinin altına tere yağı sürülür. 2-4 milim kalınlığında açılmış hamur tepsiye serilir. Üzerine Dövülmüş susam serilir. Yine katı tereyağı uygun miktarda ilave edilir. Üstü alta serilen hamur gibi kapatılır ve 5-6 cm ara ile baklava dilimi şeklinde kesilir. Kuzine sobasında pişirilir.Ayrıca eşkili lölükda meşhur yemeklerdendir

Coğrafya

Adıyaman iline 60 km, Gölbaşı ilçesine 1 km uzaklıktadır. Köyün diğer komşuları, Penik,Çöplü, Mole Mamıkon köyleri ile Gölbaşı İlçesidir. Köyün muhtelif yerlerinde mezarlıkları vardır. Bugün defin yapılmayan adak adanan Dindar mezarlığı köyün içindedir. Köyün Adıyaman yolu üzerinde Orman alanı vardır. Kavelek yaylası, Buklum Deresi, Gocpınor, Aksulak mevkilerinde kaynak suyu mevcuttur. Sayılan sular tarım için kullanılmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:16 PM
Yeşilova, Gölbaşı

Tarihçesi:ADIYAMAN İLİ/GÖLBAŞI İLÇESİ/YEŞİLOVAKÖYÜ İlk önce K.Maraşın Pazarcık ilçesine bağlı olan köyümüz 1960 yılında Adıyaman ili Gölbaşı ilçesine bağlanmıştır. Köyümüzün eski adı ineklidir.köyümüz 3 tane ailetarafından kurulmuştur.En son köyümüze kurdo ibrahim Çağlayanceridin Küçükcerit köyünden gelmiştir.kurdo ibrahim;Kulaklar Ailesine kızverdi,Maraşlılar Ailesinden kız aldı,Dolaklılar Ailesine kız verdi,Topallar Ailesine de kız vererek 4 tane Aileye kök saldı.Böylece köyümüz 200 hane olmuştur...

Kültür

Her yörede olduğu gibi köyümüz de;Eski ağalık,azaplık,köklü aile vb.terimlerle adlandırdığımız mertebeler geçirmiştir.Ve hala etkileri sürmektedir.örneğin;köy içerisindeki evliliklerde,filanın kizı sana layık değil,kökü kim, ona mı kaldın,gibi yerme ,övmeler çok oluyor.kabilecilikHala etkisini göstermektedir.Bu saydığım kusur ve övgüler umarım iyi yönde devam eder.çünkü şu anda köyün bütünü birbirine akraba olmuş durumda.Her yörede olduğu gibi cenaze,düğün ve bayramlarda köy halkı komple birlik ve dayanışma içerisinde birlikteliği sağlayarak kenetleniyorlar..örneğin;küsler barışır,köy halkının tamamı eski samimi komşuluk ruhuna bürünür kötülükler hafızalardan silinir...

Coğrafya

Adıyaman iline 83 km, Gölbaşı ilçesine 18 km uzaklıktadır.köyümüz;K.Maraşın Bozlar Belediyesiyle sınırdaştır.köyün ön kısmı kendi sınırına ait arazisi ve inekli gölü,arka kısmında ormanlıkvardır.şimdiki DOĞAL PARK ilan edilen yer;Gölbaşı gölü,inekli gölü,Azaplı gölü ve kıyılarıdır.Bu bu üç göl de doğal göldür yaşlılardan alındığı söylenen sakız ağacı önünü tıkayarak oluşma şekli mantıken yanlış.çocukluğumdan beri takip ettiğim ;Gölbaşı gölü akarak ,A.azaplı gölüne ordanda yeşilovagölüne gelerek ,bizim gölün suyu da çağlayancerit aksu suyuna karışarak ordan da G.antep'e doğru akıyor.Göller derin ve kaynak sularından beslenerek fazla suları akarak G.antep içme suyu v.b. kullanılıyor...

aslan6641
01-26-2010, 10:18 PM
Yukarınasırlı, Gölbaşı

Yukarınasırlı, Adıyaman ilinin Gölbaşı ilçesine bağlı bir köydür.

bükram şehri burasıdır.

Tarih

İlçe Merkezine 26 km. uzaklıktadır. Tarihte “ Büklüm Şehri” diye geçmektedir. Köyü, Küçük Ali, Kar Mahmut, Muslu’nun oğlu kurmuştur. Hacı Ali Oğulları ve Kör oğlanlar ’da buranın en eski halkıdır. Köy ismini halkın tarımsal faaliyetlerinden dolayı, ellerinin nasırlı olmasından alır. Burası daha önce bucaktı., sonra bucaklık Belveren ’e verildi. Köy tarihi bakımdan zengindir. Timur, Besni’yi aldıktan sonra, Gaziantep’e buradan geçerken, burayı yakıp yıktığı söylenir. Köyün batısında “ Hop Kalam” tepesinde, tarihi kalıntılar vardır. Buradan çıkarılan taşlar köydeki evlerde yapı taşı olarak kullanılmaktadır. "Küçük Kale"nin surları halen belirgindir. Beyin yazlık sarayı olduğu söylenmektedir. Köyde çıkarılan bir heykelciğin, halen Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde olduğu söylenmektedir. Halkın çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşır. Bağcılık yaygındır.

aslan6641
01-26-2010, 10:20 PM
Gözebaşı, Adıyaman

Gözebaşı, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Kürtçe ismi HOSMOSU dur. Köye ilk yerleşenler kabile MAMİREŞ KABİLESİDİR Daha sonra KÖMÜR KASABASINDAN göç eden NÖVE kabilesi gelmiştir.Köy 15 haneden uluşmaktadır. Köyümüz Adıyaman güneydoğusunda bulunmaktadır köyde bir çok aydın çıkmıştır bundan dolayı nüfusu azalmıştır köy 1950 lere damgasını vurmuştur şimdi ise eski halinden çok uzaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:21 PM
Gümüşkaya, Adıyaman

Gümüşkaya, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün tarihi osmanlılara dayanmaktadır

Coğrafya

Adıyaman'ın MERKEZİNE AĞCİN 45 KM OLUP PALAŞ İSE 51 KM DİR.

Köy Fırat nehrinin tam kenarında bulunmaktadır. Göksu çayının yanında çok güzel tarihi bir köprü bulunmaktadır tam palaş ile ağcin köyü arasındadır gezilip gorulmesi ve cok muazzam bir köprüdür.

Muhteşem bir manzaraya sahip olan köy tarihi ve turistik mekanları adeta insanın gözüne hitap etmektedir.

Etrafında bulunan köyler AĞCİNDEN burç, turuş, Akdere , Kızılin ...

Köye her gün iki tane servis bulunmaktadır.

Bu servislerin biri Adıyaman Belediye dügün salonunu ardan kalkmaktadır.Bir diğeri ise kıbrıs durağından kalkmaktadır.

Servisler sadece pazar günü gelmemektedir...

Koyümüz bir sürü filmin çekilmesinde adeta sütüdyo görevi görmüştür...

Mağaraları oldukça meşhurdur..

aslan6641
01-26-2010, 10:23 PM
Akdoğan, Kahta

Akdoğan, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür. köyün ayrıca 2 tane mezrası vardır bıdos ve gümük köylerile oluşmaktadır

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.(kürtçe ismi HEŞTÜR'dür

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri yöreseldir [[Dosya:

Örnek.jpg

]]Coğrafya Adıyaman iline 58 km, Kahta ilçesine 25 km uzaklıktadır.kendi adını alan dağının eteğinde olup çok güzel manzarası vardır köyün merkezinden bakıldığında urfa kahta ve hilvanı çıplak gözle görebilirsiniz yaklaşık olarak 40 45 km lik görüşmesafesi vardır ve her gün kahtaya minibüs servisi vardır minibüscü mehmet her gün kahta akdoğan servisi yapmaktadır

aslan6641
01-26-2010, 10:24 PM
Akpınar, Kahta

Akpınar, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Köyün adı önceden Kilisik iken 2006 yılında ESENDERE olarak değiştirilmiştir.Ayrıca köyde bulunan okulun adıda ESENDERE İLKÖĞRETİM OKULU olarak değiştirilmiştir.

KÜLTÜR

* YEMEKLER: bulgur pilavı börek ve
* İÇİLECEK: ayran su
* OYUNLARI: halay ve kahta oyunlar
* ÇALGICI: davol ve zurna

küyün yeni ismi esendere ve kütçe ismi klisik diye geçiyor ayrıca klisik ismi ermenilerden alınmıştır bin senelik bir isimdir

Coğrafya

aslan6641
01-26-2010, 10:25 PM
Arılı, Kahta

Arılı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi geçmişi olan bir köydür. Yakınlarında tarihi kalıntıların bulunduğu bir köy ve geçim kayanağı tütün,hayvancılıkdır. mezraları akça mezra,aydınlar mezrakarıdır.

aslan6641
01-26-2010, 10:26 PM
Aydınpınar, Kahta

Aydınpınar, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün ismi Şume'dir.

aslan6641
01-26-2010, 10:27 PM
bagbasi koyunun kurtce ismi pilles tir yaklasik 550 haneyle kahtanin en buyuk koyu durumundadir nufusu 3000 civarindadir, eskiden burada asma bahceleri mevcuttu fakat degisen iklim kosullari ve zorunlu bir hale gelen gelisen tarimla birlikte ekili alanlarin cogalmasiyla eski asma bahcelerinin yetistirdigi uzum salkimlari azalmis durumdadir halkinin buyuk bir cogunlugu buyuk kenlere goc etsede mevsimlik isci faaliyeti surmektedir

aslan6641
01-26-2010, 10:28 PM
Ballı, Kahta

Tarihi

Eskiden bu köyde arıcılık çok yoğun olarak yapılmaktaydı.Haliyle bal üretiminin çokluğu nedeniyle köy ballı ismini almıştır.

Kültür

Köy anadolunun tüm geleneksel özelliklerini korumuş olarak günümüze gelmiştir Gerek insanının misafirperverliği, gerek kendi aralarındaki işbirliği ve yardımseverliğiyle çevresinde hep örnek olarak gösterilen bir köy olmuştur.Tarihe tanıklık eden eserleriyle Mezopotamyanın ilkçağlardan beri günümüze gelen tüm uygarlıkların izlerini taşımaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:29 PM
Beşikli, Kahta

Beşikli, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün gerçek ismi kifiridir.Ayrıca köy yakınlarında taş devrinden kalma mağaralarbulunmaktadır. Köy barajdan dolayı 1992 yılında yer değiştirmek zorunda bırakılmıştır. Hesıklerin bu köyü kurulduğundan beri yerleşim yeri olarak kullanmışlardır.

aslan6641
01-26-2010, 10:30 PM
Bostanlı, Kahta

Bostanlı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün çok önemli bir geçmişi vardır ancak yeterli araştırma yapılmadığında hepsi sır gibi korunuyor...

aslan6641
01-26-2010, 10:31 PM
Büyükbağ, Kahta

Büyükbağ, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı burada çok sayıda bağ olmasından dolayı verilmiştir. Halen çevresinde çok fazla sayıda üzüm bağı bulunmkatadır

aslan6641
01-26-2010, 10:32 PM
Büyükbey, Kahta

Büyükbey, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

büyükbey köyü hakkında bilgi:

köyün isminin bilinmeyen bir tarihte yaşamış olan varlıklı zengin bir boybey'inden geldiği söylenir.boybey'i;bir boya bir aşirete başkanlık eden,yöredeki eski deyimiyle aşiretin "sermiyan"ı anlamına gelmektedir.halkdilinde farklı şekillerde söylene söylene zaman içinde büyükbey adını almıştır.eski adı "Kırbız" olan köyün yerleşimi çok eskilere dayanmaktadır.iklim şartları gereği yapı malzemesi olarak topraktan yapılmış kerpiç kullanıldığı için tarihe ışık tutacak herhangi bir tarihi eseri günümüze kadar gelememiştir.bitki örtüsü genellikle bozkır olmakla birlikte sulak alanlarda dut,söğüt ve kavaklara rastlamak da mümkündür.Anlatılan eski rivayetlere göre makineli tarıma geçilmeden önce köyün kayısı,incir ve üzüm bağlarıyla ünlü olduğu söylenir

Coğrafya

Adıyaman iline 43 km, Kahta ilçesine 10 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:34 PM
Çaltılı, Kahta

Çaltılı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

TARİHİ YOZGAT TAN GELMELER VE BUNDAN 100 YIL ELVER GELMİŞLERDİR

Kültür

Çaltılı köyü nün tarihçesi çok eskiye dayanır . nemrut dağın a çok yakın olan bu köyün bilinen en eski tarihi osmanlı devleti zamanındadır. köy eski bir ağanın elindeyken rivayetlere göre şuan ırak iran sıırındaki zagros dağlarından gelen mehmet oğlu mehmetgelir ve bu köydeki ağa ile savaşarak köyün ağası olur . izol aşiretinin temelleri bu dönemde başlar ve hamık ağa 25 köyün ortak ağası olur ve bu köylerin merkezi çaltılı olur . hame sıme nın 8 erkek çocuğu olur . bunlardan en baskın olan abdullah ağa babasından sonra aşiretin başına geçer ve begoile büyük işler başarırlar şimdi ise abdullah ağanıın oğlu nevzat kaya hem köyün muhtarı hemde aşiretin başıdır izol aşireti türkiyedeki en çok yerleşik olan aşireet olup aynı zamanda en kalabalık nüfus a sahip aşiretlerin başını çeker . Hakan KAYA

Not: Değerli ziyaretci;Bu yazıyı yazan arkadaşım herhalde baya eksikliklerle yorumunu yapmış.Şimdi izol aşireti diye bir aşiret var.Ancak bu aşiretin şuan ki başı kesinlikle kimse değildir.Bazı arkadaşlar her ne kadar birilerini lanse edersede ben bir izollu olarak kabul etmiyorum.Ki ben inanıyorum bir çok kimse bunu kabu etmez.Şimdi bu çaltılı köyü ve ağalarıyla alakalı yazı yazan arkadaşıma diyorum.Arkadaşım senin yazdıklarına bir bakalım şimdi.

1.Çaltılı köyü nün tarihçesi çok eskiye dayanır. Cevap:Doğrudur buna bizde katılıyoruz. 2.Nemrut dağın a çok yakın olan bu köyün bilinen en eski tarihi osmanlı devleti zamanındadır. Cevap: Çok eski bir tarihi var.Eğer Osmanlıya kadar tarihi varsa neden kaynaklarını burda göstermediniz. 3.köy eski bir ağanın elindeyken rivayetlere göre şuan ırak iran sıırındaki zagros dağlarından gelen mehmet oğlu mehmetgelir ve bu köydeki ağa ile savaşarak köyün ağası olur . Cevap:Madem bu izollular ırak-iran nın zagos dağlarından gelmişse hangi kaynakta geçiyor bu..... 4.izol aşiretinin temelleri bu dönemde başlar ve hamık ağa 25 köyün ortak ağası olur ve bu köylerin merkezi Çaltılı olur . Cevap:Muhakkak ki, İzol tarihi bu zamanda başlamaz daha eskilere dayanacağı kesindir. 5. hame sıme nın 8 erkek çocuğu olur . bunlardan en baskın olan abdullah ağa babasından sonra aşiretin başına geçer ve begoile büyük işler başarırlar şimdi ise abdullah ağanıın oğlu nevzat kaya hem köyün muhtarı hemde aşiretin başıdır. Cevap:Nevzat KAYA çaltılı köyünün muhtarıdır.Bu Söz Doğrudur.Ancak İzol Aşiretinin Lideri Olmadığı Kesindir.Artı Bir İzollu olarak bu Aşiret reislerinin herhangi bir şey başarmadıklarını biliyorum.Ki bu fikrime eğer oylama yaparsanız %80 izollu kardeşlerimin katılaçağını vadediyorum.Size Soruyorum;Bu ağalar bu köyler için ne yaptılar ve neler yapıyorlar.20 yıllık Çalıtılı Köyü Muhtarı Nevzat Bey'in bu köy için neler yaptığını söyliyebilirmisiniz.

Önemli Not: Değerli insanlar eğer bir yere bir bilgi yazacaksanız.Lütfen doğruluğunu birilerden veya kaynaklardan araştıralım.

Boğazkayalı-izollu

köyün gerçek sakinleri kayalar değildir. kayalar 1.dünya savaşından dolayı erkeksiz kalan

köye gelip yerleşmiş ve zorla vatandaşın toprağına el koymuşlar.

köyün yazılı tarihi de yok anlatılanlara

göre ilk sakinler tevriler, bozıkler dır. şavaniler kazaz köyünden gelmişler. tabi sonraları köy sakinleri kaynaşmış.

şimdi ise tevriler ve bozıklerden hemen hemen kimse kalmadı. ağalıktan dolayı köy deyim yerindeyse boşaldı.

şimdi köyde çoğunlukla kayalar ve çelebiler kaldı. köye herhangi bir hizmet yok.

resmen harabe gibi suyu içilmez. kanalizasyon yok.elli yıl önce bölgenin en büyük köyü iken şimdi en geri kalmış köyü.
derin kökleri güzel komşulukları olan köyün bu halde olması üzüntü verici


Coğrafya

Adıyaman iline 32 km, Kahta ilçesine 17 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:36 PM
Çıralık, Kahta

Çıralık, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün adı köyün güney doğusunda bulunan bir yatırdan gelmektedir.Eskiden bu yatırda cuma akşamları insanlar çıra yakarak adak adarlardı. İçerisinde çıra yanan yer anlamında Çıralık ismi kullanıla gelmiştir.

aslan6641
01-26-2010, 10:37 PM
Çukurtaş, Kahta

Çukurtaş, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı İZOL köylerinden birisidir . Eski Adı Markik 'tir. Doğusunda Karakuş tepesi bulunmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:37 PM
Damlacık, Kahta

Damlacık, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Köyün Kürtçe ismi Tawsi'dir ancak nahiye müdürünün kızı nın ismi damla olduğu için isminin damlacık yapıldığı rivayet edilmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:38 PM
Dardağan, Kahta

Dardağan, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı bölgede çoklukla yetişen palmiye cinsinden bir ağaç olan dardağan ağacından gelmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:39 PM
Doluca, Kahta

Doluca, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

1938 isyanındansonra dersim bölgesinden göç edilmiş ve köye yerleşilmiştir.YAKUP YILDIRIM çalışmalarına göre köy tarihiylen bölgede önemli bir yer tutmaktadır.köyde kelepçe ailesine mensup fertler oturmaktadır

aslan6641
01-26-2010, 10:39 PM
Dutköy, Kahta

Dutköy, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

dut köyü tarihinde yedi defa yer değişmiştir.en son konumu adıyaman kahta yolunun samsata dönen yolda 3km ilerdedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:41 PM
Erikli, Kahta

Erikli, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

erikli köyün eski adı kürtçe tür.köyün ilk yerleşikleri kekı halil, ğalı resul, berkatı berkata ve hessı revi'dir., yaşlıları ayzerı berkata'dır.

aslan6641
01-26-2010, 10:42 PM
Gölgeli, Kahta

Gölgeli, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi çok eskilere dayanmaktadır.Eski yerleşim yerlerindendir

aslan6641
01-26-2010, 10:44 PM
Güdülge, Kahta

Güdülge, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Osmanlı zamanından beri var olduğu bilinen bu yerleşim birimi birçok kez yakılmış veya boşaltılmıştır ancak herseferinde tekrar köy haline gelmiştir. En son Mir olarak bilinen ve şimdi bir aşiret olarak tanınan bir osmanlı beyi tarafından tekrar yerleşim birimi haline dönüştürülmüştür. Köyün ilk muhtarı Ramazan TATAR'dır ve kendisi uzun yıllar köyümüzün muhtarlığını yapmıştır. Bu köyle ilgili bir de kehanet vardır:"Bu topraklarda yüzyıllarca ekinler ekilecek, insanlar yaşayacaktır ama bir gün tüm bu yaşam kalıntıları biri tarafından yakılarak yok edilecektir ve burda bir daha mutluluk adına hiç bir şey yaşanmayacaktır." Şimdi ise nüfusu hızla artan bir yerleşim birimidir. Geçimini mevsimlik işçiliğe ve pamuk ekimine dayanır. En önemli tarımsal gelişme Atatürk barajından çekilen su ile toprakların sulak haline getirilmesidir. Bu da köyün önde gelenlerinden Ali Fırat'ın köyde kurduğu su dinamosu ile köye su dağıtmasından sonra olmuştur.Bundan sonra mevsimlik işçi olarak Adana, Malatya, Elazığ ve Giresuna giden köylü artık kendi topraklarını sulamaya başlamıştır.

aslan6641
01-26-2010, 10:46 PM
Güzelçay, Kahta

Güzelçay, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi rivayete dayanır.Rivayete göre MEMLÜKLÜ DEVLETİNİN padişahı sultan BAYBARS'IN oğlu sultan KALAVUN'UN Selçuklulardn feth ettiği MALATYA'ya giderken durup su kenarıda atını sulayıp konakladığı yere adını koyduğu eski bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Ancak sonraki isimi olan kalyon kelimesinin İki dağ arası anlamına gelmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:47 PM
Hacıyusuf, Kahta

Hacıyusuf, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı burada yaşamış olan Nakşi tarikatı rüesasından Hacı Yusuf'ten gelmektedir eski ismi sarıdana köyü dür küyün sahipleri h.reşit taş. mehmet taş.şevket taş.h.ali taş.gafur taş.h.bekir taş.h.ramazan taş tır babaları yusuf ağa

Kültür

Kültürü diğer köylerden farklı Rüstem Ağa Geleneği sürdürülür.her ay başı Rüstem Ağa Misafirhanesinde toplantılar yapılır şenlikler,eğlenceler yapılır.Yardıma muhtaç insanlara yardım yapılır.Rüstem Ağa Zamananıda burada yaşamış bir şairdirdır.

Coğrafya

Adıyaman iline 48 km, Kahta ilçesine 15 km uzaklıktadır. Hacıyusuf'a bağlı KINALI Köyü bulunmaktadır Şeyh Eyyüp DEMİRALİ bu köydendir.şuan Kahta ilçesinde hayatını sürdürmekte oan Şeyh DEMİRALİ sürekli köye gelip hakimiyetini sürdürmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:48 PM
İslamköy, Kahta

İslamköy, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

İslamköy, 1940 yılında büyükbey köyünden Abuzer Seçilmiş tarafından hazine arazisi iken yaklaşık 1600 TL. karşılığı satın alınmış, ölümünden sonra çocukları Ramazan, Osman, Ömer ve Mahmut Seçilmiş'e kalmıştır. 1998 yılına kadar Büyükbey köyüne bağlı Şeğmirk mezrası olarak anılırken Köy halkından Zeynal Seçilmiş'in çabaları sonucu muhtarlık olmuş ve yine babası Osman Seçilmiş'in önerisi üzerine köy halkının da fikirbirliğiyle İslamköy adı verilmiştir.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Adıyaman iline 48 km, Kahta-Samsat yolu üzerinde Kahta'ya 13 km. mesafededir. Sınır komşuları; doğusunda Büyükbey, kuzeyinde Dutköy, batısında çaybaşı ve güneyinde Ziyarethttp://tr.wikipedia.org/wiki/Ziyaret%2C_Kahta köyleri bulunmaktadır. Tamamı tarıma elverişli yaklaşık 800 hektar alana sahiptir.

aslan6641
01-26-2010, 10:51 PM
Menzil, Kâhta

Adıyamanın Kâhta ilçesine bağlı asıl ismi Durak olan ama halk arasında Menzil ismiyle nam salmış bir köy. Nakşibendi tarikatının Halidi koluna mensup bir dergahtır. Menzil köyünde sabah ve akşam dervişler ve misafirler için çorba ve ekmek dağıtılır. Tasavvufi usullere göre yaşantısı olan bir köydür. Her yıl yüzbinlerce insan tarafından ziyaret edilir. Menzil köyü, Allah aşıklarının buluşma yeri olarak tanımlanır müdavimleri tarafından.

Tarikatın eski şeyhlerinden Gavs-ıl Azam Abdulhakim El Hüseynive Sultan Seyit Muhammmed Raşit Markad olarak adlandırılan türbeye defnedilmişlerdir. Ziyarete gelenler bu türbeyide ziyaret ederek dua etmektedirler.

Dergah, insanların sosyal ayrımlarını kapatarak tasavvuf potasında birleştirmesi ve insanları topluma yararlı bireyler haline getirmesi sebebiyle toplumun her kesiminden saygı görmektedir. Bir çok alkol, kumar, madde bağımlısının bu dergaha giderek bu bağımlılıklarından kurtulduğu rivayet edilmektedir.

Tasavvufi öğeriteleri geçmişten gelen metodlarla bugünün realitelerini sentezleyerek sunan dergah geniş bir kitleye hitap etmektedir. Büyük mutasavvıflardan Sah-ı Nakşibend'i kendilerine öncü kabul eden ve onun öğretilerini takbik eden menzil dergahı Allah aşkını kalblere nakşetmeyi amaçlamaktadır. Nakşibendi ismininde bu amacı çağrıştırdığı tarikat erbabları tarafından söylenmektedir.

Halen tarikatın başında Gavs-ı Sani S. Abdulbaki Erol bulunmaktadır. Ayrıca bu kol Hz. Ebu Bekir'e kadar uzanır.

Gavs Hazretleri olarak hitap edilen dergahın şeyhinin soyu Hz. Muhammed'e dayanır.

DAYI
01-26-2010, 10:51 PM
Sağolasın dostum eline sağlık

aslan6641
01-26-2010, 10:52 PM
Ortanca, Kahta

Ortanca, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eski adı Süsan'dır.

Coğrafya

Adıyaman iline 30 km, Kahta ilçesine 3.5 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:53 PM
Salkımbağı, Kahta

Salkımbağı, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır hatta bu köyün tarihi 500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. ayrıca bu köy ADÜL adlı bir hanım tarafından üç kez yakıldığını köy sakinlerinden öğrenmekteyiz.

aslan6641
01-26-2010, 10:54 PM
Sarısu, Kahta

Sarısu, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

1900 yılında dedem abuzer o derede yani nalı kevada bir cavı çikardi o çavının suyu aktığında sarıydı ondan dolayı bızım köyün ismi sarısu dıye geçiyor

aslan6641
01-26-2010, 10:55 PM
Sırakaya, Kahta

Sırakaya, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Köyün asıl adı "Kakşer" olup Sırakaya ismi daha sonradan verilmiştir. Köy köyden geçen bir dere tarafından ikiye Kakşer ve Kurte Şkuke ayrılmıştır.

Sırakaya Köyü bir dağ köyü olması sebebiyle güzel yoğurdu, ayranı ve ayran çorbası ile meşhurdur. Ayrıca tereyağı ve çökeleği de çeverede çok beğenilen gıdalarındadır. Bahar ve yaz aylarındaki çökelekli katmeri çok lezzetlidir. Meyir denilen patlıcanlı ayranlı yemeğide bulunmaktadır.

Köy daha önceleri hayvancılık ve bağcılıkla geçimini sağlarken, günümüzde genç nüfusun dışarıya özellikle başta İstanbul olmak üzere çevredeki büyük illere iş için gitmiş olmasından ve iklim değişiklerinde kaynaklanan bazı olaylardan dolayı hayvancılık yok olma seviyesine gelmiştir. Bağcılık ise 20 yıllık bir aradan sonra kuruyan bağların yerine yenilerinin kurulmasıyla birlikte yeniden başlamış olmakla beraber eski seviyesinde değildir. Bunların dışında başta armut olmak üzere elma, nar, incir, kayısı, erik, badem, tut, ceviz gibi bir çok meyve yetişme te iken günümüzde bu meyvelerin yetiştiği ağaçlar tükenmek üzeredir. Bununla beraber yabani bir meyve olan menengiç aşılanıp antep fıstığı ağacının sayısı artmaktadır.--Pharmacia 22:02, 19 Nisan 2008

Coğrafya

Adıyaman iline 58 km, Kahta ilçesine 25 km uzaklıktadır. Köyümüzün doğusunsa Karatut ve sallık mezrası; Güney doğusunda bağbaşı bevazdi köyleri; Güneyinde Koçtepe güney batında Damlacı; Kuzey batısında Kocahisar Kuzeyinde Kayadibi köyü bulunmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:55 PM
Şahintepe, Kahta

Şahintepe, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adını köyün güneybatısında yer alanŞahintepe tepesinden almıştır.Eski bir yerleşim merkezidir.Köyde 3 kabile vardır.eski adı bildiyandır.

aslan6641
01-26-2010, 10:56 PM
Tuğlu, Kahta

Tuğlu, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının sevik olmasına rağmen daha sonra cumhuriyet döneminde tuğlu olarak değişmiştir. Sevik ismi ise yüzlerce yıl öncesine dayanmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 10:57 PM
Ulupınar, Kahta

Ulupınar, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

bu yerleşim yeri yüzyıllardır var.değişik kabileler geçirmiştir.şu nada yerleşim yerinde bulunan insanlar akraba e yarı akraba lardır.ve birbirine bağlı aşiretlerden oluşmaktadır.köyün sahibi halil ağadır. ondan sonra torunları olan osman basli ve yüsüf basli dir.ikiside aldığım bilgilere gre vefat etmişlerdir.her birinin 16 şar çocuğu vardır ve köyleri beraber yürütmektedirler.ailenin başta gelen isimleri m.emin başli mustafa başli memet başli ve hayredin başlidir .bu kabileye bağlı 4 köy vardır mahmudiye,mustafaçayır.bubanve geldibuldu köyleridir.köyün akrabalardan hariç urfa diyarbakır istanbul başta olmak üzere türkiyenin her yerinde akraba ve çevresi çok geniş olan bir aşirettir kendi halinde sesiz bir tuplumdur

Kültür

Köydeki ilişkiler tamamıyle akrabalık temeline dayanıp büyük bir dayanışma ortamı var olmaktadır.

Coğrafya

Adıyaman iline 93 km, Kahta ilçesine 60 km uzaklıktadır. Fırat kenarında yeralan ulupınarender görülen bir doğal güzelliğe sahiptir.Özellikle yaz aylarında

dolunayın altında fıratı seyrederken yüzünüzü oksayan serinlik insana farklı duygular hissettirir.Ayrıca köye 10 km uzaklıkta kahta ile hilvan ı birbirine bağlayan feribot seferleri düzenlenmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 10:59 PM
Yenikuşak, Kahta

Yenikuşak, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Yığınak köyünün 1987-88 tarihlerinde Atatürk Barajının suları altında kalması sonucu Yığınak Köyünün önde gelen ailelerinden KARTAL ailesi tarafından Kuşak adı verilen bir alanda kurulduğundan köye Yenikuşak adı verilmiştir.

aslan6641
01-26-2010, 11:00 PM
Zeytinköy, Kahta

Zeytinköy, Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyde yaklaşık olarak 3 000 e yakın zeytin ağacı bulunmaktadır...ve bu ağaçlar yüz yıllardır bulunmaktadır...tüm ağaçlar köyün en yüksek tepesindedir.bundan dolayı köy adını bu ağaçlardan almıştır...

Ayrıca köy nüfusunu geçmişte olduğu gibi bugünde AYIK aileleri belirtmektedir...

Coğrafya

Adıyaman iline 26 km, Kahta ilçesine 12 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 11:01 PM
Kayatepe, Adıyaman

Kayatepe, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

=tarihi. 18.yy da çelebi adında bir aşiret reisi kuraklık nedeniyle suriyeden göç eder ve şanlıurfaya gelir orada konaklar .çelebinin 7 ğlu ve 7 gelini vardır.bu gelinlerin bir gün su yüzünden kavgaya tutuştuğunu görür ve göçe karar verir.bu defa iki dere arası bulana kadar yani suyun bol olduğu bir yer bulana kadar durmayacak tır ve bu kararı çocuklarıyla paylaşır yola koyulurlar.adıyamanın kuzeyinde iki dere arasındaki şimdiki yerlerini bulana kadar da durmazlar.orda konaklarlar ve çoğalırlar

Coğrafya

Adıyaman'ın merkeze 18 km kuzeyinde Malatya yolu üzerinde ve oldukça kayalık bir mevkidedir. köy ismini burdan almaktadır.Kayatepe köyünün önünden akmakta çay suları küyün kuzeyinde bulunan ve oldukça yüksek olan dağlardan gelmektedir. Köylünün geçim kaynakları arasında başlıca Tütün, küçük baş hayvancılık,tahıl ürünleri,arıcılık vb. bulunur.

İklim

Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir. en çok yağışı kışın alır, yazları kuraktır.

Nüfus

Turizm

Köyün Güneydoğu istikametinde yaklaşık 150-200 metrede yerleşim yerine uzaklıkta,yerleşim yerine nazaran 50-100 mt yükseklikte eski tarihi kale kalıntıları ve kaya mezarları bulunmaktadır.ayrıca köy mezrası içerisinde bulunan 4 kale daha vardır. bunlar içerisinde zergoz kalesi yüksekliği 150-200 mt yükseklirte kayadan oluşup etrafı oyulu olduğundan oldukça çıkılması zor bir kaledir. köyün muhtelif yerlerinde tarihi eser parçaları bulunmaktadır.köy içme ve piknik yapmak için guzel pınarlar bulunmaktadır

aslan6641
01-26-2010, 11:02 PM
Kemerkaya, Adıyaman

Kemerkaya, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün Asurlar tarafından kurulduğu tahmin ediliyor. Her ne kadar asurlular tarafından kurulmuş deniliyorsada köyün ihtiyar heyeti "Kav" aşireti tarafından olduğu bilinmektedir.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 15 km uzaklıktadır. Köyün kuzey kısmı dağlıktır. Arazi yapısı, tarıma elverişlidir. Suyun yetersiz olmasından dolayı birim alandan alınan verim düşüktür. Halkın geneli dışarıya çalışmaya gider yani mevsimlik işçilik sözkonusudur.

aslan6641
01-26-2010, 11:03 PM
Kındırali, Adıyaman

Kındırali, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Kamber Dedenin köyü olarak da bilinir

aslan6641
01-26-2010, 11:04 PM
Kozan, Adıyaman

Kozan, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi hakkında resmî herhangi bir bilgi olmasa da köy yerleşkesinde bulunan eski dönemlerden kalma mağaralar ve köyün tam karşısında bulunan ve halk arasında delikli kaya olarak nitelendirilen kale görünümlü yapidan anlaşılmaktadır ki köy çok eski tarihlerde kurulmuştur.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 33 km uzaklıktadır.

aslan6641
01-26-2010, 11:04 PM
Kuşakkaya, Adıyaman

Kuşakkaya, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi hakında bilgi verecek olursak;bilinmeyen bir tarihte Recep köyünden bir kafile şeklinde buraya göç etmişlerdir ve burayı mesken edinmişlerdir.Eski adı Şıhlar'dır. Köy 1980 yıllarında eski yerleşim yeri olan Yukarı Kuşakkaya'dan bügünkü yerine taşınmıştır. Taşınma devlet eliyle olup, köylüye afetevleri yaptırılmıştır. Taşınma sebebi toprak kaymasıdır. Köyün büyük bir bölümü bu evlerde kalmaktadır. Köyün hepsi kürtce konuşmaktadır. Köyün ibadethanesi yoktur. Dedelik anlayışının yaygın olduğu köyde, dede mezarı kutsal sayılmakta ve her yil şenlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 2007 yılında yapılan köy odası özel günlerde ve taziyelerde kullanılmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 11:05 PM
Kuştepe, Adıyaman

Kuştepe, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Her yerleşim yerinin olduğu gibi Kuştepe Köyü[Hozrin]'nün de bir geçmişi vardır.Köye ilk gelenlerin Ankara'dan[Haymana]geldikleri sanılmaktadır.Aslen Türkmen oldukları tezi kuvvetlidir.En büyük varsayımlardan birisi de köyün,yedi ayrı baba[menşei farklı aile ocağı]tarafından kurulduğudur ve ilk gelenlerin İvolar Kabilesi olduğu sanılmaktadır.Zamanla nüfus kaygısından dolayı diğer kabilelerin de köye kabul edildiği varsayımı yaygındır.Bunlar; Umaranlar ya da Umariler menşeinden olanlar, Ağgavriler, Şakiriler, Kosinliler[Kusin],Kerdıziler,Görmılliler vearkariler'dir. Varsayımın geçerliliği de köyde farklı soyağacına mensup ailelerin bulunması gösterilebilir. Diğer faraziyeler ise şöyledir; Köyün geçmiş tarihi ile ilgili yazılı bir kaynak yoktur.Köyün eski adı Hozrin ya da Hozirin olarak bilinmektedir.Hozrin adının da Hozan kelimesinden gelme ihtimali yüksektir.Hozan;Sulak alan,yeşilliği bol olan,bahçelik yer demektir.Uyarı:Hozrin kelimesinin Ermenice olma olasılığı yüksektir;çünkü söylentiler ışığında,çok eski yerleşim yeri olan bu köyde farklı milletlerin de yaşadığı sanılmaktadır ama kesin delil yoktur.Bir diğer varsayım da köye ilk gelen kabilenin Kel Yusuf'unki olduğu sanılmaktadır.Bu kişilerin farklı aşiretlerden geldiği kabul edilir.Yerleşim yeri olarak köy,güneye bakar ve köy kuzeyini,sırtlara dayamış durumdadır.İlk yerleşim alanı mezarlık bir yeri andırır.Gerçekten de ilk yerleşim alanında farklı adlarla anılan ve yüce kabul edilen kişiler adına yapılan mekanların olması bunun kanıtıdır.Örnek olarak;Çınar veya Çınarlık,Ziyaret Ağacı sayılabilir.Bilinen diğer yakın makam yerleri de Üryan Baba[Çıplak Baba],Zeynel Abidin,Hacı Yusuf Baba,Mahmut-el Ensari,Abuzer-i Gaffari,Yel Baba vb.. sayılabilir. Geçmişi eskiye dayanan köyde farazi olarak 180-190 yıllık ağaçların olması kayda değerdir ama şimdi çoğu kesilmiş durumdadır.Bununla bereber çanak-çömlek kalıntılarının olması da buranın eskiden de bir yerleşim alanı[Çil Bağı,Haraplık,Holla]Bölgeleri vb.]olduğu tezini kuvvetlendirmektedir.Eski ev tipi,kerpiç olup evler bir zinciri andırmaktadır;yani birbirine geçmeli ev sistemi vardır.Bunun nedeni de eskideki güvenlik siteminden kaynaklandığı sanılmaktadır.Şimdi de evlerde modernite sözkonusudur ve köy kuzeye[Şahika Tepesi/Gaz Tepeliği]doğru kaymaktadır.

Coğrafya

Kuştepe köyü il merkezine 18 km uzaklıktadır.Çevre köylerle olan ulaşım tali yollardanzor olmakla beraber,yazın da kolaylık sağlamaktadır.Komşu köyler sırasıyla:Karahöyük[Karüg],İpekli[Elfi],Aydınoluk[Terman],İnceler[Tırintil],Hasancık[=], Tepebaşı[Hıyarlık],Uludam[Uldam],Beylerköyü[=],Kulafhöyük,Sarıharman[Selmut],ve İncebağ[Şaşi]'dır.Köy,Adıyaman havaalanının karşısına denk düşer.Güneyinde;Atatürk Baraj Gölü, güneydoğusunda Nemrut Dağı[Kommagene Krallığına ait buluntu ve mesire yeri]bulunur.Öte yandan köyün çevresinde bulunan irili ufaklı tepelikler de şöyle sıralanabilir;Batısında Diklik[dujluk]tepeliği,güneyinde Kuşluk[dera]tepeliği ve Kamışlık sayılabilir.Arazi yapısı,düz ve makina kullanımına uygundur.Kıraç arazi yapısından dolayı da tek hasatlık ürünler yetiştirilir.Tarımdaki hasat periyodu da haziran ayının 12'si ve civarında biçerdöğer ile başlamaktadır.Tarım ürünlerinin başında;buğday,arpa,mercimek ve nohut gelir.Zamanla kota sisteminin[üretici belgesinde-kanuna göre-azami 250 kg'ye kadar + %'si]getirilmesiyle beraber tütün ekiminde ciddi bir düşüş sözkonusudur.Bağcılık son zamanlarda giderek artmakta ve bağbozumu eylül ayında yapılmaktadır.Yerine göre üzüm yaş olarak tüketilmekte ve geri kalan diğer kısmı da pekmez,pestil ve kışlık kuru üzüm olarak saklanmaktadır.Köy ulaşımı,köyden merkeze kolay olup minibüslerle taşımacılık yapılmakta ve eskiye nazaran ulaşım şartları iyidir denilebilir;çünkü eskiden ulaşım yük hayvanlarıyla yapılmaktaydı ve bu durum da beraberinde zamanda tasarrufu engellemekte,ulaşım sorunlarına mahal vermekteydi.

İklim

Köyün iklimi,karasal iklimin etki alanı içerisindedir.Yazın;sıcak ve kavurucu,kışın;soğuk ve sert bir kara iklimi hakimdir.Kalıcı kar süresi bir haftaya[bazen tahmini 9-10 gün]yakındır. Kış sıcaklığının yıl içerisinde sıfırın[0] altında olmasından dolayı turunçgil vb..kış sıcaklığı isteyen meyve üretimini zorlaştırmaktadır.Seracılığa da pek elverişli olmayan kış sıcaklığı için maddi külfet[kışın meyve ısıtma izolasyonu ve ekipmanları]ön plana alındığından üretimi gerçekleştirilememektedir.Atatürk Barajı'nın varlığı da bir nebze dahi olsa iklimin ılıman olmasını sağlamıştır.Kış aktiviteleri arasında avcılık[keklik,bıldırcın,yaban ördeği,kara tavuk,kaz..vb.]başta gelir ve toplu bir şekilde ava çıkılır.Kartopu ve kayak da çocukların kış eğlencelerindendir.Son yıllarda yağış yetersizliği köydeki tarımsal verimi düşürmektedir.Yağış yetersizliğinin az olması da Güneydoğu Toroslar'a bağlanabilir;çünkü yükseltisi[rakım]fazla olan bu dağlar nemi çekmekte ve yağışın çoğunun orada yağmasına neden olmaktadır.Hatta bu duruma istinaden,köyde gelenek haline gelmiş olan yağmur duası için köyün üst cihetinde bulunan Çınarlık mevkiinde dualar edilir ve toplu yemek pişirimi gerçekleştirilir.Bu durum da köyde birlik ve beraberliğin bir sembolü olarak kabul edilmekte ve bunun akabinde evlere lokma dağıtımı yapılmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 11:06 PM
Kuyulu, Adıyaman

Kuyulu, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi hakkında kesin rakamsal olarak bir bilgi yoktur. köyün tarihi kesin olmamakla beraber eski samsat'tın merkeziyet önem arz ettiği zamanlar bir kasaba/ nahiye statüsünde olduğu bilinmektedir. Eski isminin turuş olduğu şimdiki büyük mezarlık bölgesinde de türbesi bulunan "TURUŞ BABA"dan almış, hemen yanındaki kalıntılardanda vakıf/medrese olduğu ilim irfan yuvası haline getirilmiş olduğu değerlendirilmektedir. yaklasık 1 km mesafede köyün kuzeyinde "kuyulu kaya mezarları"nın olmasıda köyün geçmişi bi hayli eskilere dayandığını kanıtlamaktadır. köyde yapılan alt yapı, su, elektirk ve benzeri kazı gerektiren çalışmalarda yer yer yer altı yaşam alanlarına rastlamıştır.

köyün doğusunda eski dönemlerde yaşanan savaş ve diğer doğa olaylarına karşı korunma maksatlı yapma bir tepe höyük inşa edilmiş olduğuda tarihin derinliklerine doğru teyit etmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 11:07 PM
Mestan, Adıyaman

Mestan, Adıyaman ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Mestan, köy olmadan önce 1950'li yıllara kadar tütün ve fasulye üretimi yapılan bir ovaydı. Yani yerleşim yeri değildi. Bu ovadaki arazilerin sahiperi 20 km uzaklıktaki Gökçay, Büyükan ve Şeyhbor köylüleriydi. Sabah erkenden at sırtında bu ovaya gelip tütün ve fasulye tarlalarında çalışan bu köylüler, akşam tekrar atlarına binip köylerine dönmekteydi. Mestan ovasına kışın çok kar yağması ve şiddetli soğuklar, bu köylülerin yerleşmesini güçleştiriyordu. 1950'li yıllarda Gökçay köyünden Uskot, Halil Kot ve Yusuf Zeytinoğlu adlı akrabalar Mestan ovasının güneyinde bulunan dağların eteğine yerleşmeye karar vermiş ve zamanla diğer akrabaların gelmesiyle de Gökçay köyüne bağlı Mestan mezrası oluşmuş, nüfusun artmasıyla birlikte mezra köy statüsüne alınmıştır. Mestan ismi mezra statüsüne alınma aşamasında, ilgili memur tarafından karar verilmiş olup herhangi bir tarihsel öyküsü yoktur.

aslan6641
01-26-2010, 11:08 PM
Palanlı, Adıyaman

Tarihi

Palanlı Köyünün yerleşim olarak 150 yıl önce olduğu rivayet edilir. Ancak yerleşim olarak Ziyaret Çayının kenarında olması M.Ö de yerleşim izlerine rastlamak mümkündür. Bununda en büyük kanıtı Palanlı Mağarasıdır. Adıyaman’ın 10 km. kuzeyinde Adıyaman - Çelikhan - Malatya karayolunun üzerinde Palanlı köyü sınırları içerisindedir. M.Ö. 40.000 yıllarında kullanılmış doğal bir mağaradır. Duvarında bulunan ve halen fark edilebilen geyik figürü yalın kontur çizgilerle oluşturulmuştur. Mağara arkeolojik alanı olarak tescillidir. Mağaranın yer aldığı derin vadi ise ender bulunur bir doğa parçası olup, sık bir vejetasyona sahiptir. Adını bu mağaradan alan köy, 1999 yılına kadar Taşgedik Köyüne bağlı mezraydı. Yapılan referandum sonucu köy olmuştur.

Coğrafya

Adıyaman'ın merkezine 10 km uzaklıktadır. Güney Doğu Anadolu Torosların eteklerinde kurulmuş olup dağlık bir alan olmakla birlikte kunçikan denilen ovada arazileri mevcuttur. Kuzeyinde Seri Periye dağı, güneyinde Geçit dağı,batısında Koru dağı,doğusunda Kartal Tepesi bulunan Palanlı vadisinin içine kurulmuştur. Bitki Örtüsü yöresel dilde sindan denilen pinar ormanı ve meşe ormanı ile kaplıdır. Genellikle yaz kış yeşildir.

aslan6641
01-26-2010, 11:11 PM
Kırmacık, Samsat

Kırmacık, Adıyaman ilinin Samsat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eski adı hayik tir. ermeni kökenli bir kelime bilinir.yedi adet küme evlerinden oluşur.

aslan6641
01-26-2010, 11:12 PM
Kızılöz, Samsat

Kızılöz, Adıyaman ilinin Samsat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyünün adı nereden geldiği ise Köylerin değiştirilen Kürtçe adlarıyla birlikte bu ad verilmiştir.Kızılöz Köyü eski bir köy olmadığı için her hangi bir Kürtçe adı bulunmamaktadır.kızılöz köyü 1960'lı yıllarda kurulduğu bilinmektedir.

aslan6641
01-26-2010, 11:13 PM
Tepeönü, Samsat

Tepeönü, Adıyaman ilinin Samsat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Asıl adı GEVRİK olan Tepeönü'nün tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Yörede bir çok etnik köken yaşamıştır. Bu bölge sırasıyla Süryani Grek ve Ermeni unsurları yerleşmiştir.Osmanlı devletinin zayıflamış olduğu dönemde bölgede asayiş bozulmuş ve sonradan özellikle 18 yüzyıldan itibaren bölgede KUZEY IRAK!ın Yezidi aşiretlerinin bir kısmı buraya yerleşmiştir. Ancak buna rağmen 19. yüzyılın sonuna kadar Gevrik veya osmanlı belgelerindeki adı ile Görük köyü yoğun olarak Ermeni ahalisi ile meskundur. Öyleki 19. yüzyılın son dönemlerinde nüfusları 180- 190 civarında aile bulunmakta olup bu Ermeni aileler 1855 yılında ana karagahı Antep olan Amerikan misyonerlerinin hedefi olmuştur. Buna rağmen Gevrik Köyünün halkı 1870'den sonra Malatya Katolik kilisesinin etkisi ile Katolik olmuşlardır. Köyde en baskın unsur olduklarından dolayı Malatya Ermeni Kotolik Kilisesinin yardımıyla Köyde bir Katolik kilisesi inşa etmişlerdir. Bu kilisesinin harabeleri en son Atatürk Brajının altında kalmıştır. Katoliklerin etkisinin zayıflamısı ile köy sahibi olan Ermeniler mallarını ve varlıklarını koruyabilmek adına bu sefer Parotestan olmuilardır. I.Dünya savaşı sırasında bölgedeki sıkıntılardan nasibini alan köy halkı Protestan olmalarından dolayı zorunlu göçe tabi tutulmamıştır.Bir süre sonrada köy halkı toptan müslüman olmuştur. Müslüman olmalarına rağmen mal varlıklarından ve servetlerinden dolayı başta erkek nüfusu olmak üzere öldürülme, dövülme dahil baskı görmüşlerdir. Müslüman olmlarına rağmen olan bu toplumun elindeki köy ve arazi tapuları ortam karışıklığı sırasında Köye sonradan gelen Kürtler tarafından tehdit, öldürme ve cebir yoluyla zorla ellerinden alınmıştır. Böylelikle köy ve arazilerin mülkyeti el değiştirmiştir. Topraksız kalan halkta zorlukla ve yoksullukla hayatlarını sürdürmüştür. Köyü elegeçiren yağmacılar ise önce tapuları yaktıkları gibi bir süre sonrada arazileri ve köyü kendi üstlerine geçirmiş ve başkalarının mal ve servetleri ile kendilerinin gibi öğünerek gününü gün etmektedirler. Köyün asıl sahiplerinin bir kısmı Amerika ve İstanbul'a göç etmişlerdir. Geri kalan kısmı Adıyaman'da yaşamlarını sürdürmektedirler.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. Köy eski bir ermeni köyü olduğundan dolayı bu köyde Ermenilere özgü ekmek yapımı için küp tandırlar bulunmaktaydı. Yine eski Paskalya çöreklerinin bir klıntısı olarak bayram tablamaları bulunmaktadır.

Coğrafya

Adıyaman iline 50 km, Samsat ilçesine7 km uzaklıktadır. ESKİ GEVRİKİN SINIRLARI: DOGUSU: GAZDREŞ, KEPRİ BEĞDO HERDİYAN GÜNEYİ: PIRA,GOZASOR: BATISI: DIAĞA, KEPRİ GAVURA, KUZEYİ: SAHABE ZİYARETİ VE TETUK HAREBELERİ

DAYANIR

Dikkat edilirse yer isimleri ve tanımlandırılması da Ermenicedir. Bu da Bölgenin eski hakimlerinin Ermeniler olduğunu göstermektedir.

aslan6641
01-26-2010, 11:14 PM
Yarımbağ, Samsat

Yarımbağ, Adıyaman ilinin Samsat ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Geçmiş zamanlarda 2 kardeşin gelip yerleştiği bu köy ilk zamanlarında adı xornifk olan bitkilerle kaplı bi alanmış.daha sonra buraya yerleşen kardeşler yaşamlarını burda sürdürmeye devam etmişlerdir.ve köyün ilk zamanlardaki ismi ise xornif dır.daha sonraki zamanlarda halkı asimile etmeye çalışan yönetim kürçe isimleri bile değiştirme yolunu seçmiştir ve bu nedenden dolayı köyün ismi son zamanlarda yarımbağ köyü diye geçmeye başlamıştır.

aslan6641
01-26-2010, 11:15 PM
Sarıharman, Adıyaman

Sarıharman, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün köklü tarihi olup Adıyamın En büyük köylerdendir. civar köylerde en büyük köy konumundadır.Eski ismi Salamuttur. Köyde baraj kanarında Çıplak baba ziyareti bulunmaktadır. Çıplak baba zamanında bir ağanın yanında çalışıyormuş Ağa haca gitmeye karar vermiş gözü arkada kalmamak için yanında çalışan yardımcısı M. Üryanı takip etmiş bakmış ki çift sürdüğü hayvanları zamanında dinlediriyor, yemini veriyor, hata ahırda soyularakkendini yuvarlayarak vucudunu ağırtacak bir yer olunca hemen düzeltmek suretiyle hayvanların yerini hazırlıyormuş, tam bir sadakat ve dürüstlük gösteriyormuş, ağada gönül rahatlığıyla hacca gitmiş bir gün evin hanımı içli köfte yapıyor ve ağa bu köfteleri çok severdi diye söylenmiş, m.üryan da biraz ver kendisine götüreyim, evin hanımı da m. üryanın da aç kaldığını köfte isteyemediğinden böyle söylediğini düşünerek bir kaba biraz köfte koyup veriyor. M. Üryanda O köfteleri Kerametle hacdaki ağasına veriyor.Hac dönüşünde köylü ağayı karşılamaya gidiyor ağada elindeki kabı göstererek beni değil yanımda çalışan M.Üryanı gitmelerini söylemiş, Mehmet Üryanın Kerameti ortaya çıkması üzerine köyde uzaklamış bugün bulunduğu yere yakın düşüp vefat etmiştir.

Adıyaman'ın merkezine 25 km uzaklıktadır.Köyde Adıyaman Haava alanı bulunmaktadır komşu köyleri incebağ,çayırlı,boztepe,kuştepe,ve karahöyüktür ayrıca atatürk baraj gölüne 5km mesafede

aslan6641
01-26-2010, 11:16 PM
Arıkonak, Sincik

Arıkonak, Adıyaman ilinin Sincik ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün asıl adı Kutan'dır.Kutanlılar Rişvan aşiretine mensuptur. Kutan ailesinin, Konya, Ankara Haymana' dan göç ederek bir kısmının Adıyaman, Urfa( Malatya, Elazığ, Suriye, Kastamonu, Sivas, bölgesine yerleştiği, Adıyaman tarafına yerleşenlerin daha sonra o zaman Malatya iline bağlı olan Adıyaman'ın Kahta ilçesine civarında bir bölgede Kutan köyünü kurdukları rivayet edilir. Diğer bir değime göre orta asya' dan geldikleri söylenir. ..

Kültür

Arıkonak halkı kültürel anlamda civar köylere oranla yüksek bir mevkiye sahiptir. İlköğretim okulu, camii, kur'an kursu ve kitap okuyan halkıyla ön plandadır.. Şiveleri İstanbul şivesi olup gayet güzel konuşurlur. Arıkonak Türkiye çapında sayılı bulunduğu takdirde cumhuriyetin ilk yıllarında köye okul tahsil edilmiştir. Ermeni kilisesi daha önce mevcutken kültür yozlaşması nedeniyle yıkılmış ve temellerinin üstüne ev inşa edilmiştir. Her üç dinin rahatça yaşanabileceği bir yer olan Arıkonak daha önceki kilisesiyle kanıtlamıştır. Camii ve Kiliseden sonra Sinagoga ev sahipliği yapmaya hazır hale gelmiştir.....

Coğrafya

Adıyaman iline 90 km, Sincik ilçesine 21 km malatya ya ise 52 km uzaklıktadır.batısında 2800 m yüksekliğiyle ak dağ doğusunda malatya pötürge ilcesine bağlı köyler kuzeyınde malatya mengil köyü bulunmaktadır güneyınde sakız köyü ve sincik bulunmaktadır. Denizden yüksekliği 1700 m' dir.

aslan6641
01-26-2010, 11:17 PM
Çamdere, Sincik

Çamdere, Adıyaman ilinin Sincik ilçesine bağlı bir köydür.

ÖşKategori:›Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. köyün adı kürtcedir köy genelde alikanlı olup hasanın cocokları manasına gelen hasıklar manasında hasikanlılar da denir

aslan6641
01-26-2010, 11:19 PM
Söğütlübahçe, Sincik

Söğütlübahçe, Adıyaman ilinin Sincik ilçesine bağlı bir köydür. çoğu beşişktaşlıdır

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.

köyün asıl adı kunı danımdır kürtçeden türkçeye çevrildiği için söğütlü bahçe denmektedir hatta bi keresinde vali bey cücük ramazan DAŞÖZ bunlara kune vınnım demiştir o ise ne kadar temiz kalpliler demektir

aslan6641
01-26-2010, 11:20 PM
Subaşı, Sincik

Subaşı, Adıyaman ilinin Sincik ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyümüzün ilk adı Hacıyan'dır.Geçmiş yıllarda köyümüzden pek çok kişi hacca gittiği için bu ismi almıştı.Daha sonra isim değişikliği söz kousu olunca şimdiki adı olan Subaşı adını aldı.Köyümüzün yanından geçen bir akarsu vardır.

aslan6641
01-26-2010, 11:21 PM
Taşkale, Sincik

Taşkale, Adıyaman ilinin Sincik ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

TARİHÇESİ TAŞKALE köyü yerleşim olarak çok eski bir tarihe sahiptir.

Eski değirmen civarında bolunan hanlar ve küprü m.ö. önce yaklaşık 700 yılara dayanıyor Bu tarihte anlaşılıyor ki eski Kahta kalesinde 600 yıl önce yapılmış Osmanlı arşivlerinde yaptığımız araştırmalar neticesinde köyümüz 3000 yılık tarihi geçmişine sahiptir yerleşim olarak kartal kayalıklarında bulunan oymaklar bu göne dek hiç araştırılmamış rivayetlere oymaklar oraya yerleşen bir topluluk tarafında kaya delinmiş koca demirler takılmış ancak kale inşası başlanırken bir savaş çıkar kaleyi inşa eden halkın çoğu ya inşaata ya da savaşta ölmüş geride kalanlarda bölgeyi terk etmişler fakat hanlarda iki kız kardeş çocuklarıyla kalmışlar daha sunra bu iki aileye ne olmuş bilinmemektedir Ayrıca köyümüz izol aşireti olarak bilinen aşiretin ilk doğduğu yerdir urfadan geleln izol aşireti yani şimdiki bizler isa bey tafafından tığınkara yerleşmiştir ve zamanla çevre köyleride etkisi altına almıştır daha sonra isa bey ve oğullarının teşik aşireti tarafından öldürülünce aşirete sözde hazır bir şekilde selalı rı reşık adıyla bilinen adam almıştır tarihi kaynaklar ve belgeler izol aşiretini asıl yeri taşkale olduğunu göstermektedir

aslan6641
01-26-2010, 11:22 PM
Şerefli, Adıyaman

Şerefli, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün tarihi osmanlı döneminden beri ismi "ŞEREFLİ" olup yeni ismi "ATATÜRK KÖYÜ"

aslan6641
01-26-2010, 11:23 PM
Tekpınar, Adıyaman

Tekpınar, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy, Balyanköyünden göçen halktan oluşur. 1947 yılında Balyan ve çevre mezra halkının topluca satın almalarıyla yerleşmişlerdir. Köyün ilk muhtarı Hüseyin Baykara'dır. Cumhuriyetci alevi köyüdür

aslan6641
01-26-2010, 11:25 PM
Boyundere, Tut

Boyundere, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.köyün eski adı hüs'tü

aslan6641
01-26-2010, 11:27 PM
Elçiler, Tut

Elçiler, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün eski adı mestekeloğlu demektir eski köy halkı göçebedir soyları malatya'ya dayanir köy şimdi 24haneden oluşmakta

aslan6641
01-26-2010, 11:27 PM
Kaşlıca, Tut

Kaşlıca, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köy adını,eteğinde kurulduğu dağdan almaktadır. Bu dağ insan kaşına benzer. Bu yüzden köye Kaşlıca denmiştir.

aslan6641
01-26-2010, 11:28 PM
Köseli, Tut

Köseli, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

köyün adı orada daha önce yaşayan köse ali den gelir göçebe olan kose ali gelıp buraya yerleşerek koyun adınıda köseali koymuş zamanla köseli olmuş

aslan6641
01-26-2010, 11:29 PM
Tepecik, Tut

Tepecik, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi 600 yılık köy Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.sadece eskıden buyuk bır kasaba olduğu soylenmektedır. köyün eski ismi terentil,dir geçmişi çokeski,olup bu eskiliği doğrulayan tarihi kalıntılarıdavardır.örneğin mağaralar,köyün çeşmesi,kale,köy mezarlığı.bubilgileri köy halkından hacı cebe vermiştir.tel.0532 567 7236.0416 446 20 82 BU KÖYE BAĞLI KUCUK BİR MEZRADA VAR.MEZRANIN İSMİ YEŞİL YAMAÇ TIR.BU MEZRANIN SORUNU YOLUN ASFALT OLMAMASIDIR Bu sorunu tum mezra halkı dile getiriyor.

aslan6641
01-26-2010, 11:30 PM
Yalankoz, Tut

Yalankoz, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur.Aynı zamanda Hatay ilnin Kırıkhan ilçesinde de aynı isimde bir köy mevcuttur.

aslan6641
01-26-2010, 11:31 PM
Yaylımlı, Tut

Yaylımlı, Adıyaman ilinin Tut ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Göksu’nun iki yakasına kurulmuş, kaynağı Şavak deresi olan tarihi arazi sulama sistemi, "Dokuzmağara" ve bunun tam karşısındaki dağda bulunan gözetleme mağarası, "Kilisenin Yeri" denilen tarihi dokuları, önceki adı "Sallak" olan Yaylımlı , Orta Asya’dan gelen Türkmenlerce yerleşke edinilmeden önce, büyük bir olasılıkla Hıristiyan bir budun tarafından kurulmuş eski bir köydür.

aslan6641
01-26-2010, 11:32 PM
Uludam, Adıyaman

Uludam, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi=mezopotamyadan kalma bir köydür

aslan6641
01-26-2010, 11:33 PM
Uzunköy, Adıyaman

Uzunköy, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

yıllardan beriköy halkı bago aşiretinden korktuğu için göçmeye kara verdiler bu sayede millet yerleşik hayata geçti ve böylece bago aşireti güzümüze kadar hala sorunları devam etmektedeir

aslan6641
01-26-2010, 11:34 PM
Yazıca, Adıyaman

Yazıca, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Eski ismi ÇENÇEN'dir.Ne anlama geldiği tam olarak bilinmemektedir; kürtçe bir isimdir....

aslan6641
01-26-2010, 11:35 PM
Yazlık, Adıyaman

Yazlık, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi KERDİZ[YAZLIK]yazlık köyü ADIYAMAN`ın güneyinde şehir merkezine 20km uzaklıkta olup Atatürk barajı gölü kıyısında bulunmaktadır.Adıyaman`ın en güzel tabii güzelliklerine sahip köylerinden biridir. Tarihçe16.yüzyıl Osmanlı selmanelerindedir. Günümüze kadar adı Kerdiz olarak geçmektedir. Kerdizadı eski Kürtçede Eşek Kalesi manasına gelmektedir.Kerdiz adı 1960 yılından sonra Yazlık adına çevrilmiştir. YAZLIK[KREDİZ]köyü`nün Kışla ve Memere vede Kamışlı adında üç tanede mezrası bulunmaktadır.

aslan6641
01-26-2010, 11:36 PM
Yedioluk, Adıyaman

Yedioluk, Adıyaman ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

kütçe ismi şahmir dir