PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Üç asırlık Osmanlı kilimi Türkiye'de


sivasLı58
06-30-2008, 02:16 PM
İzmir ve Çeşme ilçesinde halı ve kilim dükkanı işletmeciliği yapan kişi, ''dünyanın en ince dokunmuş kilimi'' olduğunu iddia ettiği üç asırlık Osmanlı kilimini Portekiz'den Türkiye'ye getirdi.
Reklam
Hayim Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı kilimine Portekiz ziyareti sırasında bir antika mağazasında rastladığını belirtti.

Kilimin ipek ve ibrişimden yapıldığını, ipek kullanıldığı için ''milimin çok altındaki bir incelikte'' dokunduğunu söyleyen Akyüz, ''Çok değerli bir parça. Eski Osmanlı parçası, mihraplı, üstündeki üç yağdanlık, kenarlarındaki iki minare ve ay yıldız işlemeleriyle gerçek bir sanat eseri. Altın simle işlenmiş bu güzel kilim şimdiye kadar karşılaştığımız en ince parça'' dedi.

Kilimi yurt dışında pazarlamak yerine Türkiye'ye getirmenin en doğru karar olduğuna inandığını söyleyen Akyüz, Osmanlı kilimini satmayı düşünmediğini ancak ziyaretçilere ve meslektaşlarına göstererek ''Türkiye'deki Osmanlı mirasının'' keyfini birlikte yaşamayı istediğini kaydetti.

Kilimin fiyatını açıklamak istemeyen Akyüz, konunun uzmanlarını, bu eseri değerlendirmeye çağırdı.

-''PORTEKİZ RESSAMIN AİLESİNDEN GELİYOR''-

Kilimin Osmanlı döneminde saray ressamlığı yapan bir Portekizlinin ailesinden geldiğini söyleyen Akyüz, ''Büyük ihtimal, saray ressamı olarak kendisine hediye edilmiş bir kilim olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.

Kilimin üzerindeki mihrabın ''namazlık'' olduğunu ve ''cennete giriş kapısını'' gösterdiğini söyleyen Akyüz, iki minare ve ay yıldızın da kilimin Türk eseri olduğunu kanıtladığını belirtti.

Hayat ağacının uzun ömrü simgelediğini kaydeden Akyüz, etrafı altın simle dokunmuş olan ve halıcıların ''deli işi'' dediği incelikteki kilimin Türkiye'ye dönmüş olmasından gurur duyduğunu ifade etti.

Çeşme'deki mağazada yabancı turistlere Türk halı ve kilimleri, Türk adetleriyle ilgili konferans veren, misafirlere Türk kültürünü anlatmanın zevkli keyifli olduğunu kaydeden Akyüz, Portekiz'den getirdiği Osmanlı kilimini de yabancı turistlere tanıtacağını söyledi