PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kaya mezarlar


formen16
11-13-2011, 03:48 PM
Arkadaşlar,aşağıda Hatay ilimizin Altınözü ilçesinde bulunan cephe tipli zemin üstü kaya mezarların fotoğrafını ekledim.Bunların herhangi bir özelliği falan yok.Sadece örnek olması ve zihnimizde yer etmesi için yüklediğimi belirteyim.
Fotoğrafta dikkat etmemiz gereken husus öncelikle arazinin yapısı.Görüldüğü gibi doğal olan eğim düzeltilmek suretiyle set haline getirilmiş.Önemli şahsiyetlere ait oldukları içinde girişleri tonoz şeklinde düzenlenip,yanlarına da mihrap formunda nişler açılmış.
Bu mezarlar daha düşük statüdeki birilerine ait olsaydı girişlere bu kadar işçilik yapılmayacak kayanın yüzeyi sadece düzletilerek bırakılacaktı.Nişler ise muhtemelen kare yada dikdörtgen formlarındaki oyuklardan ibaret olacaktı.
Çok daha basit olanlarında ise,bunların hiçbiri olmayıp,sadece bir kaç metre yükseklikteki set şeklindeki arazi görünecekti.
Bu örneği vermemin sebebi arazi yapısının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak içindir.Öncelikle ne aradığımızı bilmeliyiz.Eğer bilirsek,bulma ihtimalimiz olabilir.
Saygılarımla.