PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KYZIKOS kazısı


sivasLı58
07-17-2008, 02:16 PM
2007 yılı kazı sezonunda çalışmalara Hadrian Tapınağı ve kuzey nekropol alanında devam edildi. Bu dönemin en ses getiren çalışmalarından olan Kuzey Nekropol alanındaki kazılarda Açılmamış bir lahit ve yazıtlı silindirik steli olan oda mezar bulundu. İçlerinde ölü hediyeleri yer alan mezarlar Roma Dönemine tarihleniyor. Ayrıca Hadrian Tapınak alanında Bizans Dönemine tarihlenen birçok mezara rastlandı.

Kyzikoz kazıları, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölümü tarafından Yrd.Doç.Dr Nurettin KOÇHAN ve ekibi tarafından yapılmaktadır.

Kyzikos antik kenti, Balıkesir İli Erdek İlçesi sınırları içinde, antik dönemde Arktonnessos (Ayı Adası) ya da Arkton Oros (Ayılar Dağı) olarak anılan Kapıdağı Yarımadası'nın ana kara ile birleştiği kıstağın güney ucuna yakın kısımda, Erdek-Bandırma karayolu üzerinde, Erdek'ten 8 km. doğuda yer almaktadır. Mitolojiye göre kentin kurucusu olarak kabul edilen Kral Kyzikos'un Thrak Kralı Eusorsos'un soyundan geldiğinin kabul edilmesi de kent halkının Thrak kökenli olduğu görüşünü desteklemektedir.
Kentte en önemli yapılar arasında dünyanın 8. harıkası olarak adlandırılan Hadrian Tapınağı, Metroon, Tiyatro, Bouleterion, Nekropol alanları bulunmaktadır.