PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Salattepe Höyük


sivasLı58
07-17-2008, 02:29 PM
22 Temmuz 2006
Salattepe'de altı yıl önce Prof. Tuba Ökse bilimsel danışmanlığında başlayan kazılar sürüyor.

Dicle Nehri üzerinde kurulması planlanan Ilısu Barajının etki alanında kalan Salattepe'de 2000 yılından itibaren Diyarbakır Müzesi başkanlığında ve Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Tuba Ökse bilimsel başkanlığında kurtarma kazıları sürüyor.

Kalkolitik Çağlara kadar uzanan bir yerleşmeye sahne olan Salattepe'de MÖ. 2. bin başlarında yerleşilen tepenin üst kısmı kil dolgu ile düzleştirilmiş ve üzerine çakıl döşenerek bir platform oluşturulmuş. İri kireçtaşı bloklardan temelleri olan kalın kerpiç duvarlı bir yapı inşa edilmiş. Kalıntılar geç dönemde yapılan tahıl ambarı nedeniyle tahrip olmuş. Yapı geniş bir avluyu çevreleyen dikdörtgen mekanlardan oluşuyor. Kapladığı alan büyük bir yapı kompleksinin varlığına işaret ediyor. Ayakta kalan duvarları 1.65 m. yüksekliğe kadar korunmuş.
Yapılan araştırmalara göre MÖ.16. yy. da büyük bir deprem görmüş. Prof. Ökse'ye göre bilinmeyen bir deprem ortaya çıkarıldı ve detaylı bir şekilde ortaya çıkarılan ilk kerpiç deprem enkazı bulundu.