PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tilbaşar Höyük


sivasLı58
07-17-2008, 02:33 PM
Tilbaşar kazısı tamamlandı

13 Temmuz, 2006 11:24:00 (TSİ)


Buluntular, temizleme işlemlerinin ardından sergilenecek
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde Tilbaşar kale ve höyüğünde 3 haziran tarihinde başlayan kazı çalışmaları tamamlandı.

Gaziantep Müze Müdürlüğü başkanlığında, altısı yabancı 33 kişilik kazı ekibi tarafından yapılan bir aylık kazılar sonucunda, 27 parça eser ortaya çıkartıldı. Buluntular, temizleme işlemlerinin ardından sergilenecek.

Kazı ekibi tarafından ortaya çıkartılan Eski Tunç Çağı'na ait (MÖ 2500) çanak, çömlek, bronzdan yapılmış takı malzemeleri ve değişik ev aletleri, bir kadına ait mezar ve çömlek fırını, Gaziantep Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Gaziantep Müze Müdür Vekili Mehmet Önal, Tilbaşar kale ve höyüğünde kazı çalışmalarının ilk kez 1994'te başladığını ve bu tarihten beri her yıl belirli dönemlerde kazı çalışmaları yapıldığını söyledi.

Önal, Oğuzeli ilçesine bağlı Gündoğan köyü sınırları içinde yer alan Tilbaşar kalesi ile höyüğünün, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerinin ortaya çıkartılması bakımından son derece önemli olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Bu yıl yaptığımız kazı çalışmaları, kale ve höyüğün alt bölgelerinde yapıldı. Bu kazılar sırasında, elde edilen çömlek fırını, bir ilk olması bakımından bizim için son derece önemli bir buluntu...

"Bunun yanı sıra kazılar sırasında ortaya çıkartılan ve bir kadına ait olan, milattan önce 2500 yılına kadar uzanan tarihe sahip olan mezar son derece önemli...

"Tilbaşar, bölgenin en büyük höyüğü olması bakımından da önemli. Kazı çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Hem kalede hem de höyükteki kültürel zenginlikleri ortaya çıkartıp, Gaziantep Müzesi'ne kazandırmak istiyoruz."

Tilbaşar

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Tilbaşar (Gündoğan) köyü sınırları içinde bir höyük üzerinde bulunan Tilbaşar kalesinin, MÖ 5000 yılına kadar uzanan çok eski bir tarihe sahip olduğu biliniyor.

Asur kaynaklarında ismi geçen ve Selçukluların 12'nci yüzyılda ele geçirdiği bu kalenin büyük olasılıkla Hitit döneminden kaldığı sanılıyor.

Fransa Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi'nden Prof.Dr. Christine Kepinski-Lecomte'nin bilimsel başkanlığında ve maddi katkısıyla 1994'ten beri sürdürülen kazı çalışmalarında kentin tarihi konusunda önemli bilgilere ulaşıldı.

Tilbaşar'da çalışmalar, 1994 yılında yapılan yüzey araştırmasıyla birlikte başladı ve 1995 yılındaki sondajlarla çalışmalara devam edildi.

1996-2000 yılları arasında bahar aylarında beş kazı sezonu, 2001-2004 yılları arasında ise üç çalışma dönemi gerçekleştirildi. 2005'te yapılan kazı çalışmalarında ise Tunç Çağı tabakalarına ağırlık verildi.