PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Roma İmparoturu Aurelius'un heykeli bulundu


sivasLı58
08-22-2008, 01:16 PM
Ağlasun (AA)- Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos antik kenti kazılarında Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un heykeli bulundu.

Sagalossos Kazı Başkanı Prof. Dr. Marc Wealkens, Sagalassos antik kentinin Marcus Aurelius'un döneminde en zengin yıllarını yaşadığını kaydetti. En kaliteli heykellerin de o dönemde yapıldığını belirten Wealkens, halkın en büyük uğraşı haline gelen heykeltıraşlığın uzmanlar tarafından ünlü kişilere yaptırıldığını anlattı.
Halkın itibarını kazanan imparatorların, heykelleri dikilerek ölümsüzleştirildiğini ifade eden Wealkens, ''Sagalassos bunların en güzel örneği konumunda'' dedi.

Wealkens, Roma hamamının kuzeyinde bulunan heykelin 80 santimetre boyunda ve 350 kilogram ağırlığında olduğunu belirtti. Sagalassos halkı tarafından da övgü ve saygı gören İmparator Marcus'u abideleştirmek ve gönüllerde yaşatmak için heykelinin yaptırıldığını belirten Wealkens, kazılarda, kol ve bacakları da parçalar halinde gün ışığına çıkartılan imparatorun heykelinin orijinal haliyle sakallı ve mimari değeri yüksek bir çalışma ile yapıldığının anlaşıldığını söyledi.Wealkens, o dönemde heykel yapmak için mermerlerin Afyonkarahisar'ın bulunduğu bölgeden getirildiğini ifade ederek, bunun tek sebebinin de kaliteli mermerlerin Afyonkarahisar'da bulunması olduğunu söyledi.Heykel, Ağlasun'daki kazı evinde gerçekleştirilecek küçük onarımların ardından Burdur Müzesine teslim edilecek..