PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : trakya hazinesi


Gaziosmanpaşa
09-17-2008, 02:16 AM
kadının taktığı gerdanlığa dikkat eden arkeolog sayesinde başlatılan kazıda, MÖ 5'inci bine ait altın hazineye ulaşıldı.
Bulgaristan'da bir köyde, MÖ 4100-4200 yıllarına ait, 15 bin parçalık bir hazine günışığına çıkarıldı. Küpe, bilezik, gerdanlık gibi süs eşyalarından oluşan hazine, 'Troya hazinelerinin tek rakibi' olarak gösteriliyor.
Tesadüfen keşfedildi Sofya'nın 120 km. doğusundaki Dabane'de bulunan hazine, bir köylü kadının boynundaki gerdanlığı gören arkeolog sayesinde keşfedildi. Kadın, eşinin bulduğu altın halkaları tek tek birleştirerek gerdanlığı yaptığını söyleyince bölgede kazı başlatıldı.
Kazıda görev alan Vasil Nikolov, hazinenin sahiplerinin kim olduğunu bilmediklerini, ancak bunları 'ilk Trakyalılar' olarak isimlendirdiklerini söyledi. Hazine, Avrupa ve Yakın Doğu'nun en iyi zanaat örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Devamı gelebilir Bölgede çalışan arkeologlar hazinenin devamının da geleceğini düşünüyor. Temmuz ayında yapılan kazılarda da MÖ 4'üncü yüzyıldan kalma bir Trakya kralının mezarı bulunmuş, altın bir taç, zırhla altın, gümüş ve bronzdan kupalar çıkarılmıştı. Bir başka kazı ekibi ise geçen yıl Şipka yakınlarında, 'Agamemnon maskesi'ne benzer altın bir maske bulmuştu.
Bulgaristan Ulusal Tarih Müzesi Müdürü Bozhidar Dimitrov, hazinenin Varna nekropolünden sonra ülkede bulunan en eski altın hazine olduğunu söyledi. MÖ 5 binlere dayanan Varna Hazinesi, dünyanın en eski altın hazinesi olarak kayıtlarda. Bulgaristan'ın merkezi antik Trakya uygarlığının be-şiği. Trakya uygarlığı, MÖ 4 bin ile MS 300 arası Kafkasya'dan Güneybatı Avrupa'ya kadar genişlemişti.
Bulgar arkeoloji ekibi, geçmişi İ.Ö. 4. yüzyıla dayanan altın bir maske ortaya çıkardı. Trakyalı bir hükümdarı resmettiğine inanılan eşya, Bulgaristan güneydoğusunda, Sofya'nın yaklaşık 290 km doğusundaki Sliven kasabası yakınlarındaki bir mezarda bulundu. Maske, Bulgaristan'da 150 yıldır bulunan ikinci altın maske oldu. Arkeologlar ayrıca bir altın yüzük, gümüş ve bronz kaplar ve cenaze hediyeleri de ortaya çıkardılar.

geçmişine sahip çık
09-17-2008, 08:02 AM
selamlar
bır trakyalı olarak bu gıbı hazınelerın gun ışıgına çıkması ve ait oldukları yerlere tesadufte olsa ulasması benı çok mutlu ettı.
Umarım bır gun zıyaret etmek nasıb olur.
vermıs oldugunuz bılgıden dolayı tesekur ederım.

saygılar

geçmişine sahip çık

sivasLı58
09-17-2008, 04:23 PM
İnsan okuyunca biLe zevk aLıyor böyLesine Büyük bir hazineyLe karşıLAşmak zevk verici oLsa gerek ...SaygıLar ...