PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : dikili taslar nasil dikilmisler1


Gaziosmanpaşa
09-18-2008, 02:28 AM
Dikilitaşların kökeninin, Hz. Musa'dan önceki zamanlara kadar uzadığı kabul edilir. Fakat bu yıllarda yapılanlar ortalama 2 metre boyunda oldukları için pek görkemli sayılmazlardı. Bizi ilgilendirenler, Mısır'da firavunların, bolluktan ne yapacaklarını şaşırdıkları zamanda yapılanlardır.
M.Ö. 1527, Mısır'da tahta II. Tuhtmosis'in geçmesiyle ülkede refah dönemi başlamış ve bu refahın bir simgesi olarak, icraatlarını simgeleyecek bir takım gösterişli yapılar inşaa etmek istemişler. Bu nedenle ilk önce zamanın en görkemli yapısı olan, Karnak Tapınağı'nın giriş kapısına iki adet taş sütun eklemeyi uygun görmüşler. Böylece ortaya çok görkemli dikilitaşlar çıkmış. Bunlardan en önemlileri III. Tuthmosis tarafından yaptırılıp dünyanın dört bir tarafına yayılmış olan dikilitaşlardır.
Dikilitaşlar genellikle tek parça halindeki sütunlardan yapılırdı. Fakat III. Tuthmosis'in yaptırdığı bazı dikilitaşlar, zirve, gövde ve kaide olmak üzere üç kısımdan oluşmaktaydı. Zirve kısmı daima sivri olurdu, yağmur ve rüzgardan dolayı aşınmasını engellemek için madenle kaplanırdı. Gövde kırmızı granit taşından oluşurdu. Kaidesi ise, büyük bir blok halinde dört köşe sağlam bir kaya parçasından imal ediliyordu.
devami ekte