PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : dikili taslar nasil dikilmisler2


Gaziosmanpaşa
09-18-2008, 02:33 AM
Yapıldıktan sonra nasıl dikildiği ise hala tam olarak çözülememiştir. Bu konuda birçok tez ortaya atılmıştır. Bunlardan en kabul gören yöntem ise şöyledir: Dikileceği yerde iki büyük toprak yığını hazırlanır. Bu iki yığının ortasına temeli granitten oluşan bir kuyu yapılır ve içi kumla doldurulur. Sonra dikilitaş, sol kıyıdan yukarıya doğru, altında tekerlekler bulunan tahta bir kızağın üzerinde kaydırılır. Alt kısmı kuyunun üzerine geldiğinde, kuyunun altında bulunan odacık vasıtasıyla kum çıkarılır ve dikilitaş yavaş yavaş aşağıya doğru batarak en sonunda dikey bir pozisyona ulaşır. Bütün kumlar çekildiği zaman, dikilitaş tam olarak sağlam temele oturmuş olur.
Günümüzde, hala ayakta durabilen dikiilitaş sayısı 21'dir. Birçoğu Roma ve Mısır'da olmak üzere, İstanbul'dan New York'a kadar çeşitli yerlerde bulunmaktadır. O kadar büyük sütunların Mısır'dan diğer ülkelere taşınması hiç kolay olmamıştır. Hatta bazıları yolda kırılmış, parçalanmıştır. İşte önemli dikilitaşlardan bazılarının hikayesi
Yer: At Meydanı, Sultanahmet
İstanbul
Firavun: III. Tuthmosis
Yükseklik: 65 Feet (orjinal 95 feet)
Ağırlık: Orjinal 380 ton
III. Tuhtmosis bütün komşu devletlere üstünlüğünü kabul ettirmiş bir firavundur. Kendi adına bir taş diktirmiştir. Bu dikilitaşta, kendisinin Tanrı Ra tarafından seçildiğinden ve kazandığı zaferlerden bahseder. M.Ö. 400'lü yıllarda, Roma İmparatoru Theodosios Mısır'ı ele geçirir ve bu dikilitaşı o zamanlar Roma İmparatorluğu'nun başkenti olan İstanbul'a getirir. Getirirken ya kaza sonucu ya da daha kolay taşıma amaçlı, bir bölümü parçalanmıştır. Bu dev abidenin nasıl dikildiğini ise, kendi yaptıkları mermer kaidenin, Alman Çeşmesi'ne bakan yüzündeki resimlerde anlatmışlardır.
Yer: Central Park, New York
Amerika
Firavun: III. Tuthmosis
Yükseklik: 70 feet
Ağırlık: 193 ton
1869 yılında Süveyş Kanalı'nın açılmasında sonra, Mısır Hidîvi İsmail, Amerika'ya III. Tuthmosis zamanından kalma bir dikilitaş hediye etmiştir. Bu dikilitaş Amerikan ordusu tarafından 1880 yılında New York'taki Quarantine Station'a getirilmiştir. Buradan atlarla, günde 97 feet çekilerek, tam 112 günde Central Park'a ulaştırılmıştır.
Yer: Victoria Embankment, Londra,
İngiltere
Firavun: III. Tuthmosis
Yükseklik: 69 feet
Ağırlık: 187 ton
İngilizler, 1801'deki Alexandria savaşında, Fransızlar'ın işgali altında bulunan Heliopolis'teki Güneş Tapınağı'nda bulunan bu dikilitaşı gözlerine kestirmişler. Fakat 1870'li yıllara kadar bir türlü ele geçiremediler. Eski General, yeni yazar James Alexander'ın, koleksiyonuna eklemek icin uğraşları sonucunda, çok ciddi hasarlar meydana geldi. Daha sonra Fransızlar'la yapılan bir çok görüşme sonrasında Cleopatra'nın İğnesi adındaki bu dikilitaş, İngiltere'ye getirildi.
Yer: Place de la Concorde, Paris
Fransa
Firavun: II. Ramses
Yükseklik: 74 feet
Ağırlık: 227 ton
Yaklaşık 3000 yıl önce Ramses tarafından yaptırılmış olan bu dikilitaş, dikildikten iki ay sonra yıkılıp Louxor'a götürülmüştür. Ancak Napoleon tarafından Fransa'ya getirildikden sonra tekrar ayağa kaldırılmıştır.
devami ekte