PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 88 yıl önce çalınan çininin satışına engel


sivasLı58
10-11-2008, 05:50 PM
Türkiye'den çalınan ve Interpol aracılığıyla aranan iki çini karo, Londra'da bir müzayedede bulundu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün girişimi ile 1920'de Eyüp Sultan Camisi'nden çalınan çini karonun satışı durduruldu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, çalıntı iki çini için, 2004 yılında uluslararası ihbarda bulundu. Interpol'ü harekete geçiren Genel Müdürlük Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu, Londra'da Sotheb'ys müzayede evinde iki çininin izine rastladı.
Müzayedenin internet kataloğunu inceleyen kaçakçılıkla mücadele bürosu ekipleri, 282 lot numaralı çininin çalıntı olduğunu Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Interpol'e bildirdi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü çininin satışını durdurmayı başardı. Lale ve yaprak motifli çininin iadesi için harekete geçildi.
Bu arada karoların Türkiye'ye iadesine karar verilmesinin ardından özel bir ekibin çiniyi teslim almak üzere Londra'ya gönderileceği öğrenildi.
Londra Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri İrfan Önal, çininin Türkiye'ye iadesi için hukuksal sürecin başlatıldığını belirterek, "Bu çininin satışı UNESCO sözleşmesine aykırı. Satışa çıkaran sorumluluk altına giriyor.

Uluslararası çeşitli anlaşmalar var ve eserler kendi topraklarına dönsünler diyor ama iade süreci zaman alıyor. Hukuki işlemler başlatıldı. Eseri Türkiye'ye kazandırmaya çalışacağız" dedi. Sadece Türkiye'nin değil Akdeniz çevresindeki diğer ülkelerinde milli hazineleri olan tarihi eserlerinin çalınması durumuyla karşı karşıya olduklarını belirten Önal, 'Anadolu medeniyetler beşiği.
Geçtiğimiz yüzyılda bir şekilde çıkmış. Akdeniz çanağındaki bütün ülkelerin başında olan bir dert. Türkiye, çalınan eserlerinin geri alınması için elinden gelen çabayı gösteriyor' dedi.
8 Ekim müzayedesi kataloğunda 282'nci sırada açık artırmaya çıkarılacak İznik çinisinin çekildiğini doğrulayan

Sothbey's basın sözcüsü Matthew Floris, 'Sotheby's olarak iddiayı çok ciddiye alıyoruz.
Sotheby's olarak çalıntı bir eserin bize gelmesini bizde istemeyiz" dedi.

sedat_34
10-11-2008, 06:16 PM
İNŞALLAH türkiyemize bu eserleri geri kazandırırlar.

sivasLı58
10-11-2008, 07:59 PM
İNŞALLAH C.C. sedat_34 kardeşim bizimde gayemiz bu yönde her zaman için üLkemizin tarihi degerLerinin yurt dışına kaçırıLmaması kaçırıLanLarın ise geri aLınması ..inşALLAH C.C.

DAYI
10-12-2008, 12:12 AM
müzeler avrupadaki gibi çalışmadığı sürece kesinlikle yur dişına kaçağı önlemek mümkün olmaz hep üzülüyoruz mallarımızın dışarı gitmesine ama verilen rakamlarında onlarınkinin yanında gülünç olmasına da gönül razı olmuyor inşallah yetkililer bunları göz ardı etmezler DAYI

hira_pc
10-12-2008, 11:23 AM
Evet Dayı BUna bir cözüm bulunması halinde eminimki bir tek parca dahi yurt dısına cıkmaz Büyük Devletimizin buna bir Cözüm bulması lazım...
İNŞALLAH bir an önce cözüm üretirler...