PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 564 yıllık hazine lisede çıktı


sivasLı58
10-18-2008, 12:18 PM
Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi'nde bulunan bir el yazması eserin Mevlana'nın ünlü yapıtı Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası olduğu belirlendi..

Mevlana'nın ünlü yapıtı Mesnevi'nin 564 yıllık kopyası Amasya Anadolu İmam Hatip Lisesi Kütüphanesi'nde ortaya çıktı. Vali Mehmet Celalettin Lekesiz, el yazması kitabın 564 yıllık ve Mevlana'nın ünlü eseri Mesnevi'nin kopyası olduğunun belirlendiğini söyledi. Lekesiz, "Altın süslemeli hat ile yazılmış, Mesnevi'nin orijinal kopyası olan bu kitabı koruma altına aldık. Kitabın daha detaylı incelenmesi için de konusunda tecrübeli isimlerden oluşan bir komisyon kuruldu" dedi. Eserin 1444'te II. Murat döneminde devrinin üslubuna göre yazılmış deri ciltli bir eser olduğunu ifade eden Lekesiz, "Paha biçilemeyen değerlerden biri ile karşı karşıyayız. Yaklaşık 600 yıl kadar önce yazılmış bir el yazması eser. İlk incelemelere göre bu eser 1444'te yazılmış. II. Murat dönemine ait" dedi.

"ÇOK İNCE BİR İŞÇİLİK"
"Bu kitap bir Mesnevi. Mesnevi'nin yazarı Mevlana Celalettin Rumi. Fakat başka birisi kaleme aldığı için literatürde 'kopya edildi' denir" diyen Lekesiz, "Müstensihi (kopya eden) Ali Şaban Bin Haydar isimli bir şahıs. Baş sayfa altın süslemeli. Çok ince bir işçilikle işlenmiş. Kapakları ile birlikte 423 sayfa. Gerçekten çok iyi kalite bir kâğıda yazılmış. 600 yıllık bir eser olmasına rağmen hiç kurt, güve yememiş. Kitabın daha detay bilgileri için bilim adamları inceleme yapmaya başladı" dedi. Vali Lekesiz, eserin söz konusu kütüphaneye ne zaman ve ne şekilde getirildiği konusunun da araştırıldığını bildirdi. Komisyon üyesi Prof. Dr. İlter Uzel de eserin Türk ve Amasya tarihi açısından önemli olduğunu söyledi.